Kredi kartına sigara satmayan bakkallar GİB'e şikayet edilecek

Müşterisine banka ya da kredi kartı kullandırmayan işletmelere verilecek cezalar 200 bin liraya yükseltildi. Kart kullandırmayan işletmeler Dijital Vergi Dairesi ve GİB'e şikayet edilebilecek
Kredi kartına sigara satmayan bakkallar GİB'e şikayet edilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında esnaf ve işletmelere önemli uyarılarda bulundu. Tüm işletmelerin, banka veya kredi kartı ile ödeme imkanı sunmaları gerektiğini vurgulayan Şimşek, özel usulsüzlük cezasının 200 bin liraya yükseltildiğini belirtti.

mehmet-simso.webp

Ekonomide kayıt dışıyla mücadele

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kartla ödeme almayan işletmelere yönelik sürdürülen çalışmaları değerlendirdi. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele çabalarının devam ettiğini ifade eden Şimşek, perakende mal ve hizmet sunan işletmelerde POS cihazlarıyla fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini ve 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni cihazlara geçişinin zorunlu olduğunu hatırlattı.

Yeni nesil 'ödeme kaydedici' cihazların, banka kartlarıyla gerçekleştirilen ödemelerde slip ve fişin tek bir belge olarak çıkmasına olanak sağladığını açıklayan Şimşek, böylece satışların kayıt dışı bırakılmasının önüne geçildiğini belirtti.

kredi-karti-2.webp

Bulundurmayan mükelleflere ceza kesilecek

Ancak bazı mükelleflerin hala eski cihazları kullanarak kart kabul etmediğini dile getiren Bakan Şimşek, "Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması ve banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunulması gerekiyor. Bunu yapmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesiliyor" dedi.

Bakan Şimşek, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemelere göre daha yüksek tutar talep eden bazı işletmelere dikkat çekerek, bu durumun vatandaşlar için haksızlık yarattığını ifade etti.

kredi-karti.jpg

Esnaf GİB'e şikayet edilebilecek

Kartla ödeme imkanı sunulmayan ya da yüksek tutarlı fark istenen durumlarda vatandaşların GİB’e ihbarda bulunabileceğini hatırlatan Şimşek, "Denetim yapılarak gerekli cezai işlemler uygulanıyor. Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ya da Whatsapp gibi farklı kanallardan ihbarda bulunabilir" şeklinde konuştu.

Son olarak, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olan mükelleflere yalnızca POS cihazı sunan banka ve ödeme kuruluşlarına ceza kesileceğini belirten Bakan Şimşek, "Son kanun değişikliğiyle söz konusu ceza tutarı 200 bin liraya yükseltildi. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak" dedi. Bakan Şimşek, perakende ticarette kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarının kararlılıkla devam edeceğini vurgulayarak, vergide adalet ve etkinliği artırmaya yönelik çabalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.