Müteahhitlerin ve vatandaşların ortak sıkıntısı: Faiz

Müteahhitlerin ve vatandaşların ortak sıkıntısı: Faiz
Konut üretim ve inşaat sektörünün yılın ilk altı ayındaki durumunu değerlendiren ve gelecek altı ay için öngörülerini KOMÜT Başkanı Adem Bulut, bu yıl inşaat sektörünün en büyük sıkıntısının faiz olduğunu belirtti

2024 yılının ilk altı ayında inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendiren Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, gelecek altı ay için de öngörülerini paylaştı. Tasarruf tedbirleri kapsamında gelinen noktada durağan da olsa inşaat sektöründe çalışmaların devam ettiğini belirten Başkan Bulut, faizin düşmemesinin inşaat sektörünün önünü kapattığını ifade etti. Yerel Seçimlerden sonraki süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki değişiklik, tasarruf tedbirleri, kurumlardaki tasarruflar ve enflasyonu düşürme çabasının en çok inşaat sektörünü etkilediğini ifade eden Başkan Bulut, “İnşaat sektöründeki bütün kalemler de birbirine bağlı ve lokomotif olduğu için bütün alanları aynı anda etkileyen bir süreçteyiz. 2023’ün sonuna geldiğimiz zaman hem maliyetlerin artması hem bununla birlikte üretimin düşmesi hem de satışların azalması ile ilgili bir durum söz konusuydu. Şu anki sinyallere göre de bunun 2024 sonuna kadar süreceği görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, inşaat maliyet endeksinin mayıs ayında yıllık yüzde 72,78 arttığını görüyoruz. Söz konusu artış 16 ayın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. Bu doğal bir süreç. Çünkü maliyeti durduramıyorsunuz” dedi.

baskan-adem-bulut.jpg

“MALİYET ARTIŞININ EN BÜYÜK SEBEBİ İŞÇİLİK”

Maliyet artışının en büyük sebeplerinden birisinin işçilikler olduğunu ifade eden Başkan Bulut, “Çünkü deprem bölgesindeki birçok işçinin, ustanın oraya gittiğini hesap edersek, iç piyasada, Anadolu’da ve özellikle bazı bölgelerde biz işçi ve usta bulmakta zorlandık. Buda işçilik giderini çok ciddi anlamda artırdı. Haliyle bu durum maliyeti de artışmış oldu. Öte taraftan arsa maliyetini de durduramıyoruz. Arsa maliyeti durmadığı içinde inşaat maliyeti ile birleşince karşımıza büyük bir tablo çıkıyor. Bu da bir domine etkisi yapıyor aslında. Konut alma ile alakalı süreci zorlaştırıyor. Karşımıza bu sefer satıştaki sorunlar çıkıyor. Buda faizin yüksek olması, faize ve krediye bağlı ev satışının durması, elinde nakit olan insanların bunu inşaat veya yatırıma dönüştürmeden direkt mevduat olarak bankaya yatırması satışların önünü kapatıyor. Ama her zaman ümitvar olmak lazım. Çok karamsar olmamak gerekiyor. Yılın ikinci altı ayına giriş yaptık. Durmadan, beklemeden hareket etmek gerekiyor. Ama bu tabi çok hızlı inşaat yapacağız anlamına gelmiyor. Bir taraftan da bu sektörü bir şekilde ayakta tutmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“DURMAK İNŞAATIN DOĞASINA AYKIRI”

Konya’da yılın ikinci 6 ayında inşaat üretiminin zor da olsa devam edeceğinin altını çizen Bulut, “Başlanılan konut projelerinde çalışmalar hummalı bir şekilde sürüyor. Çünkü inşaatı durduramıyorsun. Belki yavaşlamış olabilir ama durdurmak bu işin doğasına aykırı. İnşaat durursa birçok şey de durur. Maliyet artışlarına rağmen biz çalışmalarımıza yavaş da olsa devam ediyoruz. Baktığımız zaman satışlarda ciddi bir düşüş var” şeklinde konuştu.

HÜKÜMETTEN SATIŞ YÖNÜNDE ADIMLAR BEKLİYORUZ

“Nereden bakarsanız bakın, bizim belimizi faiz büküyor. Faizin şu anda düşmemesi ve faize bağlı ekonominin olması, satışlarımızın, ticaretimizin önünü kapatıyor” diyen Başkan Bulut, “Hükümet nezdinde faizlerle ilgili bir çalışma olması gerektiği kanaatindeyim. Devletimizden beklentimiz bu yönde. İkincisi hükümet tarafından bir an önce konut satışlarının yapılması ile alakalıbir çalışma yapılması şart. Buna kredilerin düşmesi mi deriz, ilk defa ev sahibi olacaklara kolaylık sağlamak mı deriz ya da çok başka bir kampanya mı deriz. Bunların hükümet tarafından belirlenmesi gerekiyor. Hükümet burada bir adım atmadığı müddetçe biz ne yaparsak yapalım bu satışı hızlandıramayız. Çünkü rakamlar büyüdü. Eskiden bir milyona mal edilen bir konut şimdi üç-dört milyona mal ediliyor. Bunun üzerine birde enflasyon rakamı, kârı ve yapım süreci koyulduğu zaman karşımıza ciddi bir tablo çıkıyor. Bunun akabinde de evleri satın alabilecek kişi sayısı düşüyor. Müteahhitler tarafından baktığımızda ise, arkadaşlarımızın elindeki gelir ve gider dengesine iyi bakması gerekiyor. Elindeki mevcut duruma göre inşaat yapmaları lazım. Ama en önemlisi durmaması lazım” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.