Vergisini Ödemeyenler Dikkat! İsimler tek tek açıklanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 milyon liranın üzerinde vergi borcu olan ve bu borcu ödemeyenlerin ismini açıklayacağını duyurdu.
Vergisini Ödemeyenler Dikkat! İsimler tek tek açıklanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yeni vergi hamlesi geldi. Zarar açıklayarak vergi ödemeyen dev firmaların gündem olduğu günlerde bakanlık vergilerini ödemeyen firmalarla mücadele yolunu duyurdu. Buna göre 5 milyon liranın üzerinde vergi borcu olan kişi ve kuruluşlar bu borçlarını Eylül ayına kadar ödemezse isimleri vergi yüzsüzleri listesinde ifşa edilecek.

Eylül sonuna kadar mühlet verildi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin vergide adaleti sağlama ve kayıt dışılıkla mücadele kapsamında önemli adımlar atmaya devam ettiğini açıkladı. Şimşek, her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu veya cezası bulunan mükelleflerin isimlerinin kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti. Bu listelerde yer almak istemeyen mükellefler için ise Eylül sonuna kadar bir süre tanındığını ifade etti.

Vergide adalet vurgusu

Şimşek, yaptığı açıklamada, yürüttükleri ekonomi programının temel bileşenlerinden birinin vergide adalet ve etkinliği sağlamak olduğunu vurguladı. Bu doğrultuda çeşitli düzenlemeler yapıldığını dile getiren Şimşek, “Vergide adaleti güçlendirmek için adımlar atmayı sürdürüyoruz. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listelerinin açıklanması yönünde talimat verdik. Her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Bakan Şimşek, mükelleflerin bilgilerini içeren iki ayrı listenin yayımlanacağını duyurdu. 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelindeki tüm vergi dairelerinde ve 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde borçlu mükelleflerin listeleri açıklanacak. Şimşek, bu listelerde 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 itibarıyla ödenmemiş vergi ve cezaların yer alacağını belirtti. Ayrıca, vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararlarına göre borçları kesinleşmiş olan mükelleflerin de ikinci listede yer alacağını açıkladı.

Deprem bölgesi kararın dışında tutuldu

Deprem bölgelerindeki mükelleflerin bu uygulamadan muaf tutulacağını da belirten Şimşek, Kahramanmaraş depreminden etkilenen ve deprem tarihi itibarıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların borçlarının açıklanmayacağını bildirdi.

Şimşek, "Açıklayacağımız 'vergi yüzsüzü' listelerinde isminin yer almasını istemeyen mükellefler için eylül sonuna kadar zaman tanıyoruz" diyerek, mükelleflere uyarıda bulundu.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.