Kurbanlık fiyatları el yakacak

Kurbanlık fiyatları el yakacak

Kurban Bayramı’na 2 aydan az bir süre olmasına rağmen, telaşı şimdiden başladı. Besicilerin hazırlıkları başlarken kurbanlık fiyatları ile ilgili rakamlar da ortaya çıkmaya başladı. İşte ayrıntılar...

Kurban Bayramı'na geri sayım sürüyor. Besiciler, hazırlıklarına erken başladı.

Hem küçükbaş hem de büyükbaş kurban fiyatları netleşmeye başladı..

Kurbanlık pahalı olmayabilir

Geçen Kurban Bayramı’nda yüzde 50’yi bulan zamlar vatandaşın alım gücünü kırmıştı.

Bu yıl ellerinde yeteri kadar kurbanlık olduğunu söyleyen besiciler “2024’e göre fiyat artış oranı yüzde 20-25’te kalır. Koç, 12 bin-20 bin TL’ye satılır” ifadelerine yer veriyorlar.

Kurban fiyatları için gözler Mayıs ayına çevrildi

Kurbanlık fiyatlarına geçen yıla göre yüzde 20-25 civarında zam gelebileceği belirtiliyor. Rakamlar şimdiden piyasada dolaşmaya başlasa dahi, net fiyatların mayıs ayının ikinci haftasında belli olacağı kaydediliyor.

Hem küçükbaş hem de büyükbaş için ortalama fiyatlar belli oldu

Geçen yıl 8 ile 16 bin lira arasında değişen kurbanlık koyun fiyatının bu yıl tahminen 10 bin ile 18 bin lira arasında olacak.

Yine geçen yıl 100 ile 140 bin lira arasında değişen kurbanlık dana fiyatlarının ise 120-160 bin lira arasında olacak.

Hayvan sayısı talebi karşılayacak mı?

Et fiyatlarının artışında yeterli hayvan varlığının olmaması gösterilmişti. Kurban Bayramı’nda hayvan sayısının yeterli olup olmayacağı merak ediliyordu.

Türkiye Gazetesi’ne konuşan besiciler ülkemizde yeterli hayvan sayısı olduğunu belirterek “Et ithalatı ile iç piyasada yerli hayvan kesimleri azaldı. Dolayısıyla hayvan sayımız talebi karşılayacak seviyede. Geçen yıl kurbanlık fiyatlarına yüzde 50’ye yakın zam gelmişti. Bu yıl ise zamların yüzde 20-25 arasında olacağı tahmin ediliyor. Tabii son haftaya girdiğimizde net rakamlar belli olur” ifadesini kullanıyorlar.

Hayvan kesiminin azalması ve et ithalatı üreticiye mi yaradı?

Sivas’ta hayvan yetiştiriciliği yapan Abdullah Eker “Küçükbaşta da büyükbaşta da vatandaşlarımızın talebini karşılayacak düzeyde hayvanımız mevcut" dedi.

Özellikle son yıllarda iç piyasadaki yerli hayvan kesimlerinin azalması ve sınırlı düzeyde et ithalatı, yerli üreticinin elindeki hayvan varlığını daha değerli hâle geldiği belirtildi. Eker, "Bu da üreticiyi güçlü tuttu. Fiyatlara gelecek olursak, geçen yılki yüzde 50’ye yakın artıştan sonra bu yılki artışların yüzde 20-25 seviyelerinde olacağını öngörüyoruz. Geçen yıl 8-16 bin lira arasında sattığımız küçükbaş kurbanlıkların bu yıl 10-18 bin lira bandında olacağını tahmin ediyoruz. Büyükbaşta ise geçen yıl 100-140 bin lira olan fiyatlar bu yıl 120-160 bin lira aralığına oturacak gibi duruyor. Bu rakamlar elbette yem fiyatları, nakliye maliyetleri ve arz talep dengesi gibi birçok faktöre bağlı olarak şekilleniyor. Mayıs ayının ikinci haftası itibarıyla fiyatlar tam olarak netleşir” ifadelerini kullandı.

2025 yılı tahmini kurbanlık fiyatları

Koyun: 8.000 TL – 16.000 TL

Koç: 12.000 TL – 20.000 TL

Keçi: 9.000 TL – 15.000 TL

Dana: 120.000 TL - 160.000 TL

Tosun: 120.000 TL - 170.000 TL

Düve: 90.000 TL - 140.000 TL

Kurbanlık alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Kurbanlık alırken fiziki görüntüsüne bakılması gerektiğine dikkat çeken üreticiler “Burun, tüyler ve gözlere bakılması gerekir. Hayvanın burnu nemli ve parlaksa sağlıklı olduğu anlamına gelir. Dikkat edilecek hususlardan biri de hayvanların kulak küpesi ve pasaportudur. Veteriner Sağlık Raporu’na bakılmalı. Kurbanlıklar iki yaşına girmiş olmalı, kesileceği yere kendi ayaklarıyla gitmeli ve kuyruğu ve boynuzlarının üçte birinden fazlası yerinde olmalı” ifadeleri dikkat çekici.

2025’te 3 milyona yakın kurban kesileceği tahmin ediliyor

Türkiye’de, 2023’te ise 847 bin büyükbaş, 2,8 milyon küçükbaş hayvan kesildi. 2024’te ise 2,2 milyon küçükbaş ve 500 bin büyükbaş olmak üzere toplamda yaklaşık 2,7 milyon kurbanlık hayvan kesildi. Bu yıl da kesim rakamlarının bu seviyelerde olacağı tahmin ediliyor. Kurbanlık için toplam harcanacak paranın ise 100 milyar TL’yi geçeceği tahmin ediliyor. Hayvan derilerinden ise ekonomiye 150 milyon liralık bir katkı sağlanacağı kaydedildi.

Kasaplar için kurban kesim ücretleri de netleşiyo

Kurban Bayramı son yıllarda kasaplar için önemli bir gelir kapısı oldu. Kasaplar, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi işler için yaptıkları işe göre farklı bir ücret alıyor. Kasapların büyükbaş hayvanda sadece kesip, derisini yüzüp, dörde bölmek için 4 - 6 bin lira arası, detaylı parçalamak için 8 bin - 10 bin lira arası, küçükbaşta ise 1.500 lira ücret talep edeceği ifade ediliyor. Buna göre kasaplara tahminî 2,5 milyar liralık ödeme yapılacağı belirtiliyor.

Ekonomim

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.