Azerbaycan-Ermenistan çatışması BBN Türk’te değerlendirildi

Azerbaycan-Ermenistan çatışması BBN Türk’te değerlendirildi

BBN Türk TV’de Defne Sarısoy’un moderatörlüğündeki Siyaset Üstü programında kuzeydeki sıcak çatışma ele alındı. Prof. Dr. Özlem Zeynep Oktav, Gazeteci Celal Kazdağlı ve Stratejist Talat Çetin savaşın iki ülke ile sınırlı kalmadığını perde arkasında farklı güçlerin olduğunu ifade ettiler

BBN Türk TV’de Perşembe günü akşam saat 20.30’da canlı olarak yayınlanan “SİYASET ÜSTÜ” programında gündeme dair çarpıcı değerlendirmeler yapıldı.  Defne Sarısoy’un hazırlayıp sunduğu programın konukları Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Zeynep Oktav, Gazeteci Yazar Celal Kazdağlı ve Milli Güvenlik Uzmanı Talat Çetin oldu. Beyin fırtınasına dönüşen programda Kıbrıs’taki son gelişmeler, ABD Seçimleri ve bölgenin sıcak gündemi Azerbaycan-Ermenistan çatışması ele alındı.

SAVAŞ GÜNEY KAFKASYA İLE SINIRLI DEĞİL

Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Zeynep Oktav, Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının asla bölgesel bir çatışma olmadığına dikkat çekerken, “Azerbaycan Güney Kafkasya’da yer alan önemli bir ülkedir. Azerbaycan-Ermenistan çatışmasını ise büyük güçlerin ve aralarındaki çatışmanın yansıması olarak görmeliyiz. Azerbaycan önemli bir enerji aktörüdür. Bizim de bu noktada önemli bağlantılarımız var. İlk defa Rusya’nın Ermenistan’ı böylesine yalnız bıraktığını görüyoruz. Bunun nedenlerine bakarsak çatışmanın sadece Güney Kafkasya ile sınırlı kalmadığını görürüz. Diğer aktörler de İran ve İsrail’dir. Rusya ile İsrail arasında enerji rekabeti var. İsrail, Doğu Akdeniz’de doğal gazı çıkarınca Rusya’nın AB’ye sattığı doğal gazın fiyatı üçte birine indi. Yine İsrail ve Rusya arasında İran’ın Suriye’den atılması noktasında müzakareler var. Ancak Rusya bir türlü İran kartını elinden bırakmak istemiyor.  İsrail’in ayrıca Azerbaycan’a önemli ölçüde silah sattığını biliyoruz. Paşinyan, 1.6 milyar dolarlık bu silah anlaşmasını suç anlaşması olarak görüyor. İran da bu iki ülkenin yakınlaşmasından hiç hoşlanmıyor. Rusya, Ermenistan’ı kontrol eden bir ülke. Onu elinden kaçırması gibi bir durum söz konusu değil. Ancak hem İsrail’i karşısına almamak hem de Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerı kaybetmemek için Ermenistan toprağı olmaylan Dağlık Karabağ’da Ermenistan’ı desteklemeyecek” dedi.

AZERBAYCAN DAHA HIZLI HAREKET ETMELİ

Gazeteci Yazar Celal Kazdağlı, Azerbaycan’ın askeri başarılarına dikkat çekerek, “Azerbaycan’ın kendi gücü ve kullandığı SİHA’larla birlikte çok etkili olduğunu görüyoruz.  Ancak daha da hızlı olmaları, hızlı hareket etmeleri gerekiyor. Sahada çok oyalanmamak bir an önce sonuç almak gerekir. Zira savaş çok uzun sürmez, masaya oturmak gerekecektir. Azerbaycan’ın 30 yıl önceye göre çok güçlü bir orduya sahip olduğunu görüyoruz. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri uzun süredir Azerbaycan ordusuna eğitim lojistik destek vermekte. İşgalci Ermenistan’ın bölgeden çekilmesi gerekiyor. Uluslar arası kamuoyu da bu yönde çağrılar yapmaya başladı. Sahayı açan da oyunu başlatan da Ermenistan’dır” diye konuştu.

ERMENİSTAN’I TUZAĞA DÜŞÜRDÜLER!

Milli Güvenlik Uzmanı, Stratejist Talat Çetin ise, Ermenistan bir süredir Moskova’ya sırt çevirdiğine dikkat çekerek, “Sarkisyan ve Paşinyan yeni dönemde küresel güçlerin kontrolünde yönetim sergilemektedir. Bunun için Ermenistan; Rusya’nın eski Ermenistan’ı değildir. Fransa’nın da itmesiyle harekete geçen Ermenistan için asıl hedef Türkiye’dir. Burada vekilin vekili söz konusu. Yunanistan görevi Ermenistan’a vermiştir. Ermenistan’ı tuzağa düşürmüşlerdir. Meydana çıkardılar; ancak şimdi sahip çıkan yok” dedi. (Gökhan Köroğlu)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.