İcra yolu ile satılan malları almak caiz mi?
Son dönemde ekonomik hayatta yaşanan zorluklar; geri ödeme sıkıntılarını ve icra takiplerini beraberinde getirirken akıllara icra yoluyla satılan malları almanın caiz olup olmadığı sorusu geliyor. Bu soruya Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından cevap verildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki Din İşleri Yüksek Kurulu vatandaşların akıllarına takılan, kalplerini rahatlatmak adına sordukları sorulara fıkhi açıdan cevap veriyor.
“İcra yolu ile satışa sunulan malların satın alınması caiz midir?” yönündeki soru da şu şekilde cevaplandırıldı:
Alacaklının hakkının korunması açısından borçlunun mallarının satılması gerekebilir. Peygamberimiz (s.a.s.), borcunu ödeyemeyen Muaz b. Cebel’in malını borcu karşılığında satmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, VI, 80). Halife Hz. Ömer de hac yolunda ticaret yaparken iflas eden bir kimsenin kalan mallarının, alacaklıları arasında taksim edilmesine hükmetmiştir (Muvattâ, Vasiyet, 8).
Piyasa değerinde veya ona yakın bir fiyatla satılan hacizli malları satın almakta bir sakınca yoktur.
Ancak haczedilen mal, değerinin çok altında satılır ise; Hanefilerden İbn Âbidîn akdin fasit olacağını (İbn Âbidin, Reddü’l-muhtâr, VII, 247), Şâfiî âlimlerden Nevevî ise geçerli olmakla birlikte bu malın satın alınmasının mekruh olacağını söylemişlerdir (Nevevî, Ravdatü’t-tâlibîn, III, 420).
Zira icradaki malların, değerinin çok altında satılması, borçlunun mağduriyetinden yararlanmak anlamına gelir.
Bu sebeple hacizli malı satın almak isteyen kimsenin fiyatlandırmayı mümkün mertebe borçlunun mağduriyetini azaltacak şekilde gerçekleştirmesi hakkaniyete uygun olur. (www.bbnhaber.com.tr)
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.