Anadolu’nun lezzet durağı: Konya

Anadolu’nun lezzet durağı: Konya

Konya Mutfağı; mutfak mimarisi, pişirme araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri, kış için hazırlanan yiyecekleriyle kendine özgü ve çok zengin bir mutfak kültürünü yansıtıyor

İnsanoğlunun ilk yerleşik düzene geçtiği, tarım ve hayvancılığa başladığı Çatalhöyük’ten bu yana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Konya, mutfağı ile önemli bir tarihi mirasa sahiptir. İki yüz yıl boyunca Anadolu Selçuklu devletinin başkentliğini yapmış olan Konya; mutfak mirasını önce Osmanlı İmparatorluğuna ardından da Cumhuriyet Türkiyesine taşımayı başardı.

etliekmek.jpg

ADINA MEZAR YAPTIRILAN TEK AŞÇI

Konya Mutfağı, mutfak mimarisi, pişirme araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri, kış için hazırlanan yiyecekleriyle kendine özgü ve çok zengin bir mutfak kültürünü yansıtıyor. Konya Mutfağı; Selçuklu saraylarının büyük ziyafetlerinin ihtişamlı sunumlarını yansıtmakta, Mevlevi Mutfağından etkilenmekte, başta Osmanlı olmak üzere, Bosna Hersek ve Bulgaristan gibi farklı kültürleri de içinde barındırmaktadır.

butumet.jpg

Dünyada adına anıt mezar yaptırıldığı bilinen tek aşçıbaşı olan Ateşbâz-ı Velî Hz. Mevlâna'nın aşçıbaşıdır ve türbesi Konya'dadır. Bu durum, Konyalının mutfağa ve mutfağa verilen emeğe verdiği önemi yansıtmaktadır.

EN BİLİNEN YEMEKLERİ

Türkiye’nin en büyük ovası üzerinde yerleşmiş olan, geçimini hayvancılık ve tahıl üretimi ile sağlayan Konya’da et ve tahıl ürünleri ile yapılan yemekler önemli lezzetlerdir. Konya ve çevresinde en az 450 çeşit yemek vardır ve birçoğu hala evlerde yapılmaktadır. Konya mutfağı çok çeşitli çorba çeşitleri, et, sebze yemekleri, pilav çeşitleri, börekler, tatlılar, şerbetler, reçeller, turşular, yemeklerde kullanılan sebze ve meyve kuruları ile yapılan yemeklerden oluşmaktadır.

yaprak-sarmasi.jpg

Günümüzde Konya'nın yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen etli ekmek olsa da, fırın kebabı, çebiç, sac arası, bamya çorbası, tirit, mevlana böreği batırık, etli topalak çorbası, papara, erişteli yoğurt çorbası, düğün pilavı, sac böreği, kabak kayganası, arabaşı, höşmerim sevilen ve en çok bilinen yemeklerdir.

bamya-corbasi.jpg

GASTRONOMİ TURİZMİ GELİŞİYOR

Her zaman turizmin önemli bir parçası olan gastronomi 2000’li yıllardan itibaren daha da önem kazanmıştır. Bölge kültürünün bir parçası olan yöresel yemeklerin tadımı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Gastronomi turizmine ilginin artması ile birlikte Konya’da birçok yerel işletme ve otel yöresel yemeklerin yapımı, çeşitlendirilmesi ve sunumuna daha da fazla önem vermeye başlamıştır.

tatbuyuk.jpg

Konya’da klasikleşmiş ve herkes tarafından bilinen, talep edilen yemeklerin yapıldığı ve sunulduğu işletmelerin yanı sıra Selçuklu saray mutfağını yansıtan yemeklerin hazırlandığı ve daha fazla çeşidin sunulduğu işletmeler de bulunmaktadır.

hosmerim-buyukkapak.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum