Ayasofya’dan sonra Mevlana Müzesi de ücretli mi olacak?

Ayasofya’dan sonra Mevlana Müzesi de ücretli mi olacak?
Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen müzelerinden Mevlana Müzesi yaklaşık 10 yıldır ücretsiz. Konya kamuoyu müzeye girişlerin sembolik de olsa ücretli yapılmasını beklerken Ayasofya’daki yeni uygulama bu yönde beklentileri arttırdı

Ayasofya, yeni yapılan düzenleme ile yabancılara ücretli hale getirilirken gözler Mevlana Müzesi’ne çevrildi. Yaklaşık 10 yıldır ücretsiz ziyaret edilen Mevlana Müzesi’nde de sembolik de olsa bir ücret alınması ya da en azından yabancı turistlerin ücretli girişinin sağlanması için çalışma yapıldığı öğrenildi. Hayata geçirilen yeni uygulama ile Ayasofya'ya ibadet yerine gezmek için gelenler 25 Euro giriş ücreti ödeyecek. Ayasofya'ya girişlerde alınacak Euro için kur ise 34 lirada sabitlendi. Böylece gezi amaçlı gelecek olan turistler, Ayasofya'ya girmek için 850 lira giriş ücreti ödeyecek.

ayasofya.jpg

Mevlana Müzesi’nde de turistlerden 5-10 Euro gibi bir ücret alınması planlanıyor. Yılda 3 milyon civarı ziyaretçisi olan Mevlana Müzesi’nin yeniden ücretli olmasıyla elde edilecek gelirlerin yine müzenin temel ihtiyaçlarında harcanması amaçlanıyor.
MEVLANA MÜZESİ TARİHÇESİ
Mevlana 1207 yılında Horasan'ın Behl şehrinde doğmuştur. Yaşadığı dönemde oldukça ünlü bir bilgin olan Sultanül Ulema olarak da bilinen Bahaeddin Veled, Mevlana'nın babasıydı. 1229 yılına gelindiği zaman Mevlana ile ailesi Konya'ya taşınmıştır. Mevlana Hazretleri 1244 yılında Şems-i Tebrizi ile tanışmıştır. Daha sonra kendisini tasavvufi düşünceye adamıştır. Günümüzde Mevlana Müzesi olarak kullanılan yapı Selçuklu sarayının Gül bahçesi olarak kullanılmaktaydı. Daha sonra bu yapı Alaeddin Keykubat tarafından Hz. Mevlana'nın babasına hediye edilmiştir. Mevlana'nın babası olan Bahaeddin Veled Ocak ayının 12'sinde 1231 yılında Hakkın Rahmetine kavuş muştur. Vefatından sonra türbede şuanda bulunduğu yere gömülmüştür. Selçuklu Sarayı'nın Gül Bahçesi olan bu alana da ilk defin işlemi gerçekleştirilmiş oldu . Hz. Mevlana'nın babası öldükten sonra pek çok kişi mezarını türbe yaptırmak ister. Fakat Hz. Mevlana gök kubbeden daha iyi türbe yoktur diyerek bu istekleri her zaman reddetmiştir. 17 Aralık 1273 yılında Hz. Mevlana'da vefat edince Mevlana'nın oğlu Sultan Veled burayı türbe haline getirmiştir. Bu tarihi yapı Yeşil Kubbe ismi ile anılır. Bu yapı dört filin ayağı üzerine oturtulmuştur. Yapının mimarlığını ise mimar Tebrizli Bedrettin yapmıştır. Sadece türbe olan bu yapı 1926 yılından sonra ise müze olarak hizmete açılmıştır. 1954 yılında tekrar gözden geçirilerek Mevlana Müzesi ismi verilmiştir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum