Konya geleneksel mutfağından yaz akşamlarına özel lezzet. Görenler mantı sanıyor

Konya geleneksel mutfağından yaz akşamlarına özel lezzet. Görenler mantı sanıyor

Konya'nın geleneksel mutfağının vazgeçilmez üyesi çılbır, yoğurdun serinliğini yumurtanın yumuşaklığını ve tereyağının sıcacık dokunuşunu bir araya getirerek bunaltıcı havalarda iyi bir akşam yemeği alternatifi oluyor. İşte Konya çılbırının tarifi...

Konya'nın geleneksel mutfağının önemli bir parçası olan çılbır, sadelikten doğan kendine has lezzetiyle bir kez tadanları kendine hayran bırakıyor. Yoğurt, yumurta ve tereyağının mükemmel birleşiminden doğan uyumla damak çatlatan bu lezzet, hafif ama doyurucu olmasıyla dikkat çekiyor.

lbir-tarifi.jpg

ÇILBIRI YİYEN BİR DAHA VAZGEÇEMİYOR

Usta ellerde pişirildiğinde adeta bir adeta gurme bir lezzet olan çılbır, poşe yani kaynar sudan pişen yumurtasının, sarımsakla zenginleştirilmiş yoğurtla ve kırmızı toz biberle tavada ısıtılmış tereyağın birleşmesiyle ortaya çıkıyor. Çılbır her ne kadar dış görünüşüyle Kayseri mantısına benzetilse de , kendine has tadıyla sofralarda ayrı bir yer ediniyor. Özellikle sıcak yaz akşamlarında iyi bir akşam yemeği alternatifi olan bu lezzeti deneyenler kolay kolay vazgeçemiyor.

lbir.jpg

KONYA ÇILBIRI TARİFİ

İşte geleneksel Konya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden yoğurdun serinliği, yumurtanın yumuşaklığı ve tereyağının sıcacık dokunuşunu birleştiren sıradışı lezzet çılbırın tarifi...

Malzemeler:

6 adet yumurta, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 kahve fincanı sirke, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber, 3-4 diş sarımsak, 1 kâse yoğurt.

Yapılışı:

  • Yayvan bir tencereye 4 su bardağı su, bir miktar sirke ve tuz eklenip kaynamaya bırakılır.

  • Su kaynadıktan sonra, yumurtalar tek tek bir servis kaşığı yardımıyla dikkatlice kırılır.

  • Kırılan yumurtalar yavaşça kaynar suya bırakılır; dağılmamaları için bu işlem özenle yapılmalıdır.

  • Yumurtaların beyaz kısmı katılaştığında, delikli kepçe ile sudan alınır.

  • Servis tabağına sarımsaklı yoğurt yayılır, pişen yumurtalar yoğurdun üzerine yerleştirilir.

  • Ayrı bir tavada tereyağı kızdırılır, içine toz kırmızıbiber eklenip köpürene kadar karıştırılır.

  • Hazırlanan biberli yağ, yumurtaların üzerine gezdirilir ve sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun...

Kaynak:Abdulğani ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.