Bu peynir kuma gömülüyor! "Hoşuma gitti alayım" diyorsanız 3 ay önceden haber vereceksiniz
Peyniri kuma gömme yöntemi Ağrı Patnos merkeze bağlı Aşağı Göçmez köyünde yaşamsal öneme sahip.
KENDİ BESLEDİKLERİ KOYUN SÜTÜNDEN YAPILIYOR
Köy halkı, yaz boyunca kendi besledikleri koyunların sütlerini kullanarak peynir yapıyorlar.
Elde ettikleri bu peynirleri plastik bidonlara dolduruyor. Peynir dolu bidonlar evlerin mahzenlerinde bulunan özel serin tutucu kumla kaplı alanlara gömülüyor.
Peynirlerin olgunlaşması için 3 ila 6 ay arasında bir süre bekleniyor.
SİPARİŞLERİ 3 AY ÖNCESİNDEN ALIYORLAR
Kış aylarına kadar kum içerisinde saklanan bu küp peynirleri, hem yerel halk tarafından hem de köy dışından gelen talepler doğrultusunda tüketiliyor. Bu yöntem sayesinde peynirlerin 3 yıla kadar bozulmadan muhafaza edilebildiği belirtilirken, köyde yaşayan kadınlar talep üzerine hazırladıkları küp peynirler için siparişleri 3 ay öncesinden alıyor.
FİYATI 250 İLE 300 LİRA ARASI
Doğal yöntemlerle üretilen peynirler, 250 ile 300 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, yağlı olan versiyonlar ise biraz daha yüksek bir fiyata satılıyor.
Küp peynirinin üretim süreci hakkında detaylı bilgi paylaşan Serap Altay, bu geleneksel yöntemin hem pratik hem de ekonomik açıdan oldukça faydalı olduğunu söyledi. Altay, peyniri kışa hazırlık amacıyla yaptıklarını ve kuma gömmelerinin sebebinin dayanıklılığı artırmak olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"2 İLA 3 YIL ARASINDA TÜKETME İMKANI VAR"
"3 ila 6 ay gibi bir olgunlaşma süresi var ve bu sürecin tamamlanmasının ardından 2 ila 3 yıl arasında tüketme imkanı sunuyor. Biz, köyümüzde bu peynire 'kuru peynir' adını veriyoruz."
Köy halkı tarafından yoğun olarak tüketilen küp peyniri, fazlalık olduğu durumlarda satışa çıkarılıyor ve talep gördüğü için özel siparişlere göre hazırlanıyor. Türkiye
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.