Konya Ulu Cami ne zaman tamamlanacak?

Konya Ulu Cami ne zaman tamamlanacak?
Konya’nın gerdanlığı olacak, 15 bin 14 kişilik cemaat kapasitesiyle de Türkiye’nin en büyük 5. camisi olarak tarihe geçecek Konya Ulu Cami’nin yapımı 4 yıldır sürüyor

Konya Eski Stadyum Millet Bahçesi’nde yapımı devam eden Ulu Cami’nin ne zaman tamamlanacağı merak ediliyor. Son kapasite düzenlemesiyle birlikte 15 bin 14 cemaatin aynı anda namaz kılabileceği caminin yapımına 2020 yılında başlanırken aradan geçen 4 yılda çok ciddi mesafe kat edilse de yapım çalışmaları tamamlanamadı.

millet-5.jpg

Resmi temel atma töreni Ocak 2021’de yapılan cami; Selçuklu ve Osmanlı mirasını taşıyacak olup Cumhuriyet Dönemine ait önemli bir eser olarak İslam tarihine adını yazdıracak. Konya Ulu Camii aynı zamanda Türkiye’nin en büyük camileri arasına adını yazdıracak.

millet-2.jpg

TÜRKİYE’NİN 5.BÜYÜK CAMİSİ OLCAK
Ülkemizin en büyük camisi 63 bin cemaat kapasitesi ile Çamlıca Cami olurken Adana’da bulunan Sabancı Merkez Cami 28 bin 500, Mimar Sinan’ın “kalfalık eserim” dediği ve 466 yıldır İstanbul'un kalbinde adeta bir mühür gibi duran Süleymaniye Cami 20 bin kapasite, “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi” ise 18 bin cemaat kapasitesine sahip. Konya Ulu Cami ise bu dört nadide yapının ardından Türkiye’nin cemaat kapasitesi en yüksek 5.camisi olacak. Aynı zamanda dünya sıralamasında 45.sırayı alacak Konya Ulu Cami; Ankara’daki Kocatepe Camii (15 bin) ve Sultan Ahmet Cami (10 bin) gibi büyük camilerin de önüne geçecek.

millet-4.jpg

MİNARELER 59 METRE
Konya Ulu Cami; 23 metre kubbe çapıyla, 59 metre yüksekliğindeki 4 minaresiyle, açık avlusuyla Anadolu’nun ve Türkiye’nin en büyük camileri arasında yer alacak. Cami ayrıca yan avluluları, kapalı ve açık revakları, alt katta bulunan sosyal alanları ile kültürel ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği çok amaçlı bir yapı olarak kullanılacak. Bodrum katında bulunan konferans salonu ile kültür-sanat faaliyetlerinin sürdürüleceği çok maksatlı mekânların yanında, farklı yaş gruplarına hitap eden açık okul mahiyetindeki bilgi, düşünce okulu; çok farklı alanlarda bilgi sahibi olan, düşünen, geleceğin entelektüellerini yetiştirecek.

İlgili Haberler

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.