Konya’da akıllara durgunluk veren maden yatağı! Bu bölgede mülkünüz varsa çok şanslısınız
Türkiye’de birçok maden yatağı bulunuyor. Konya’da maden kaynakları bakımından önemli iller arasında yer alıyor. Konya; ekonomi, nüfus, toprak ve maden kaynakları bakımından Orta Anadolu Bölgesinin en çok önem arz eden illerinden biridir.
38 MİLYON TON DOLAYINDA BOKSİT REZERVİ BULUNUYOR
Türkiye’nin tek alüminyum fabrikası Seydişehir’de bulunmakta olup, il sınırları içerisinde alüminyum kaynağı olarak işletilen 8 boksit yatağı yer almaktadır. En önemlileri Seydişehir-Morçukur ve Doğankuzu sahaları olmak üzere halen toplam %50-69 Al2O3 tenörlü 38 milyon ton dolayında boksit rezervi bulunmaktadır. Seydişehir yöresindeki boksitler rezerv ve üretim standartları açısından, dışarıdan boksit ithaline gerek kalmadan işletmeyi uzun bir süre beslemeye yetecek miktardadır. Ancak, tesisin modernizasyonu gerekmektedir. Konya-Doğanhisar’da 900 bin ton rezervli bir seramik (bağlama) kil yatağı işletilmektedir. Sağlık’da 6,9 milyon ton rezervli kaolen ve bentonit sahası, Ilgın’da % 30.62 Al2O3+TiO2 kalitesinde 2 milyon ton mümkün rezevli kil sahası bulunmaktadır.
40 MİLYON TON MUHTEMEL VE MÜMKÜN REZERVİ BULUNUYOR
Konya’da kurulu krom-manyezit fabrikası, Çayırbağ, Meram manyezitlerini kullanmaktadır. Bölgenin toplam % 44-47 MgO tenörlü 9 milyon ton görünür, 40 milyon ton muhtemel + mümkün rezervi bulunmaktadır. Bölgede Akşehir-Beyşehir ilçelerinde bir kısmı işletilen 3 milyon ton görünür, 30 milyon ton mümküm rezervli barit yatakları bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda işletilen Sarayönü, Sızma ve Ladik civa sahaları da bu bölgede bulunmaktadır.
Sözü edilen madenler dışında ilde Beyşehir, Seydişehir ve Ilgın’da olmak üzere çeşitli linyit sahaları bulunmaktadır. Bunlardan Beyşehir-Karadiken ve Avdancık sahalarında kaliteleri 1108 Kcal/kg ve 1155 Kcal/kg olan linyitlerin görünür rezervleri 107.000.000 (Karadiken) ve 52.000.000 (Avdancık) tondur. Seydişehir-Akçalar sahasında da 59.950.000 ton görünür rezerv ve 1083 Kcal/kg kalitesine sahip linyit oluşumları bulunmaktadır. Ilgın-Haramiköy ve Kurugöl linyit sahaları da ildeki diğer önemli linyit oluşumlarındandır. Teshin amaçlı olarak kullanılan linyitlerin kaliteleri Haramiköy sahasında 2239 Kcal/kg, Kurugöl sahasında ise 2180 Kcal/kg olarak belirlenmiştir. Sahaların toplam görünür rezervi 21.310.000 tondur.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.