Konya'da binlerce yıllık gizemli tarih: Oymalı yeraltı şehirleri

Konya'nın o bölgesinde bulunan yeraltı şehirleri, gizemini korumaya devam ediyor.
Konya'da binlerce yıllık gizemli tarih: Oymalı yeraltı şehirleri

Konya'nın Karapınar İlçesine bağlı Oymalı Köyü ve Akören sınırları içinde bulunan yeraltı şehirleri, Ereğli’ye 40 km. Konya ya 125 km. Uzaklıktadır. Karacadağ sönmüş bir yanardağ olup bölgede oluşan granit bünyeli tüf tabakaları ve kalkerleşmiş ana kayalar oyularak birbirinden bağımsız 36 adet yeraltı Şehri yapılmıştır.

1452198.webp

8. ve 10. yüzyıllar arasında bölgeye yoğun olarak yapılan Arap akınları nedeniyle ovada yaşayan halk kendini korumak için Karacadağ vadilerinde yeraltı şehirleri meydana getirmişlerdir. İç mekânlarda Kilise, sarnıç, at tavlası, zindanlar, odalar, galeriler ve hava bacaları gibi müştelimatlar bulunmaktadır.
Bazı galeriler kuyu tipinde olup yanlarda ayak koymak için kertikler yapılmıştır. Burada çocukları ve eşyaları indirmek için makara sistemi kurulmuş ve dünyanın ilk asansörü yapılmıştır. Savunma amaçlı yapıldığı için galeriler bir insanın geçebileceği şekildedir.​​​​​​​29534-121876364501715-1847263-n.jpg​​​​​​​Oda tavanlarında basıncı azaltmak için tonozlu bir sistem uygulanmıştır. Yeraltı şehirleri ihtiyaca göre odalar eklenerek büyütülmüşlerdir. 11 no’lu Yeraltı Şehri on odalı ve on bir geleriden oluşmaktadır.​​​​​​​
Dış mekânda Kiliseler günlük yaşamın devam ettiği hayatlar ve çevrede bağ sekilerini görmek mümkündür. Burada yapılan şırahane planlı bir sistem üzerine yapılmıştır. (Presleme, dinlendirme, akıtma ve depolama) Kapodokya’da ki yeraltı şehirleriyle aynı amaçla yapılmış ve çağdaş olan Karacadağ yeraltı şehirlerinde Arkeolojik kazılar devam etmektedir.​​​​​​​adsiz.png​​​​​​​​​​​​​​Milattan Sonra 7. yüzyıla ait olduğu sanılan​​​​​​​ yer altı şehri Roma ve Bizans dönemlerinde savunma, Selçuklular tarafından da askeri, Osmanlı döneminde ise depo amaçlı olarak kullanıldı. Ürgüp ve Göreme`deki yer altı şehirleriyle aynı dönemde yapılmış olan Yer altı Şehri, gerekli kazı ve aydınlatma çalışmalarının yapılmasının ardından, dünyanın en büyük yer altı şehirlerinden biri olacak..

Yapılan Kazılar sonucunda Oymalı'da 17, Akören'de 18 yeraltı şehri bulundu.
Tarihi ve doğal güzellikleri bulunan Karapınar’da, vatandaşlar Oymalı Akören yeraltı şehrinin bir an evvel turizme kazandırılmasını istiyor.kapadokya-yeralti-sehirleri.jpg​​​​​​​

  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.