Konya'da buraya yatırım yapan büyük kazanıyor!

Konya'ya yatırım yapmanın birçok önemli nedeni var. Verimli tarım alanları,lojistik kolaylıklar ,sanayi potansiyeli, teknolojik ilerleme, eğitim kaynakları, turistik cazibe, teşvikler ve destekler, ekonomik istikrar gibi birçok neden mevcut.
Konya'da buraya yatırım yapan büyük kazanıyor!

Konya, Türkiye'nin tarım sektörünün kalbi olarak kabul ediliyor ve şimdi bu güçlü yönetim, yönetim, teknoloji ve inovasyon ile birleşiyor. Türkiye'nin tarım sektörünün daha sürdürülebilir ve verimli hale gelmesine katkı sağlayacak birçok alan bulunuyor.

KONYA'DA YATIRIM BÖLGELERİ

"konyadayatırım.gov.tr" adresinde yer alan bilgilere göre Konya'da önemli yatırım bölgeleri aşağıda sıralanmıştır.

Konya ve İlçelerindeki Organize Sanayi Bölgeleri (11 adet)

Organize Sanayi Bölgeleri içinde faaliyet gösteren yatırımcılar, Türkiye’de mevcut teşvik uygulamalarına (genel yatırım teşvikleri, stratejik yatırım teşvikleri, proje bazlı yatırım teşvikleri, bölgesel ve sektörel teşvikler, istihdama yönelik teşvikler, Ar-Ge faaliyetlerine yönelik destekler vb.) ek olarak, aşağıdaki avantajlardan da faydalanmaktadırlar:

Arazi alımlarında KDV muafiyeti,
Emlak vergisi muafiyeti,
Düşük su, doğalgaz ve iletişim giderleri,
Parsellerin bölümü/birleştirilmesi işlemlerinde vergi muafiyeti (toplam maliyetin yaklaşık % 0,54’üne tekabül eder),
Tesis inşası ve işletiminde yerel yönetimler vergisi muafiyeti,
OSB’nin belediye hizmetlerinden yararlanmıyor olması durumunda katı atık vergisi muafiyeti,
Yapı Denetim Kuruluşlarına Ödenecek Hizmet Bedeli İndirimi (%75),
Teşvik siteminde bir alt bölge desteğinden yararlanma (yatırımın türü ve büyüklüğüne göre).

Sanayi Siteleri (106 adet)

Konya İli ilçeleriyle birlikte sahip olduğu sanayi alanlarında gerçekleştirilen yatırımlar ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. İl merkezi başta olmak üzere Akşehir, Beyşehir, Cihanbeyli, Ereğli, Ilgın, Seydişehir ilçelerimizde yoğun sanayileşme görülmektedir. Özel sektör tarafından oluşturulan bu sanayi siteleri de yatırımcılar için uygun alanlar sunmaktadır.


Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi

Bölgenin enerji yatırımlarına en uygun yer olmasını sağlayan diğer bir husus ise şüphesiz yatırıma hazır arazi imkanı ve yatırımlar için uygun altyapısıdır. Konya’da özellikle Karapınar bölgesinde geniş ve tarıma elverişsiz araziler bulunmaktadır. Aynı zamanda Konya Valiliği tarafından bölgede Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulması için gerekli çalışmalar yapılmış, ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Karapınar'da oluşturulan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi 59.586.876 m² alana sahiptir. Bölgenin güneş santrali için potansiyel kurulu gücü 4.000 MW olup lisanslı üreticilerin bağlantı yapacakları Trafo Merkezi sahanın sınırındadır. Bölgede yapılacak yatırımlar senelik olarak 1 m² 'lik alanda 60 KWh/ yıl ile 90 KWh / yıl arasında enerji üretebileceklerdir.

Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi

Yaklaşık 300.000 m2'sinde ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nın da kurulduğu Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi'nde robot, nano teknoloji, yapay zeka, savunma, uzay ve havacılık projeleri başta olmak üzere ileri teknolojili çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edileceği bölgede 700 milyon dolarlık yatırım yapılması ve katma değerli ve ileri teknoloji üretimle cari açığa pozitif katkı sağlanması beklenmektedir.


Konya Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Konya Teknokent, Selçuk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinin işletmeciliğini yapmak üzere 4691 sayılı yasa çerçevesinde 23.07.2004 tarihinde kurulmuştur. Konya Teknokent, diğer teknokentler gibi üretim ve hizmet sektörüne yeni ürünler, geliştirilmiş ürünler, yeni teknolojiler ve geliştirilmiş teknolojiler üreterek rekabet gücünü artırmaları, kalite ve verimliliği artırmaları konularında önemli destekler sağlamaktadır.

Konya Teknokent, katılımcı şirketlere kiralama yoluyla nitelikli ofis alanı, endüstriyel alan ve depolama alanı sunmakta, kendi binasını yapmak isteyen kuruluşlara kira veya yap-işlet- devret yöntemiyle arazi tahsis etmektedir.

Konya Teknokent, teknopark işletmeciliğinin sadece girişimcilere ofis ve üretim alanı kiralamak ve kiralanacak binaları inşa etmek olmadığına inanmaktadır. Uluslararası standartlara göre Konya Teknokent yönetimi bünyesinde yer alan girişimcilere aşağıdaki hizmetleri sunmaktadır:

Konya Teknokent,

Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri için gerekli olan altyapı ve kaynakları oluşturur...
Nitelikli Ar-Ge personeline erişimi sağlar.
Yüksek katma değerli ürün ve hizmetlerin pazarlanmasına destek verir.
Fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda danışmanlık hizmeti sağlar.
Laboratuar hizmetleri sağlar
Yeni ve ileri teknoloji alanlarında girişimciliği destekler.
Konya Teknokent Uluslararası Bilim Parkları Birliği IASP’ye tam üyedir. Türkiye’nin en fazla şirkete sahip teknokentlerinden birisidir. 2022 yılı itibariyle Konya Teknokent bünyesinde toplam 154 firma bulunmaktadır. Firmaların faaliyet alanları şunlardır;

Bilişim Teknolojileri, Enformasyon ve Yazılım,
Biyoteknoloji,
Çevre,
Elektrik,Elektronik,Elektromekanik,
Enerji,
Gıda,
Hizmet,
İnşaat,Restorasyon,Şehir Planlama,
Kimya,
Madencilik,
Makine Laboratuvarı,
Medikal&Biyomedikal, Tıp Teknolojileri
Nano Teknoloji,
Tarımsal Teknoloji,
Tasarım


InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Konya Sanayi Odası liderliğinde uygulamaya konulan bir güdümlü proje ile kurulan “Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi“, hizmetlerde etkinlik sağlama ve sürdürülebilirlik kaygılarıyla 2015 yılında Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesine dönüştürülmüştür.

Innopark (Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi), 24 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan Türkiye’nin 60. Teknoloji Geliştirme Bölgesidir. Konya TGB’nin yönetimi Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. tarafından üstlenilmiştir. Innopark A.Ş.’nin ortakları; Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Konya Ticaret Borsası, Konya Ticaret Odası, ve Konya’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarından oluşmaktadır. Konya TGB’nin tescilli ticari markası “InnoPark”tır.

64 firmaya ev sahipliği yapan Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Konya Organize Sanayi Bölgesi sınırları içinde konumlanan, Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi binasını da içeren yaklaşık 122.000 m2 lik arazi üzerinde konumlanmıştır.

İnovasyona dayalı sürdürülebilir gelişme için inovasyon ekosisteminin iki temel bileşeni olan inovasyon arzı ve inovasyon talebinin etkileşim içinde olması gereklidir. Konya ili, ülkemizin birçok iline göre inovasyon arzı/talebi yönünden daha iyi durumda ise de ildeki inovasyon talebi henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Üstelik ildeki mevcut inovasyon arzı ve talebinin birbiri ile etkileşimini sağlayan yeni aktör ve mekanizmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi, bölgedeki hem inovasyon arzının hem de inovasyon talebinin geliştirilmesini, ildeki inovasyon arz ve talebinin birbiri ile etkileşimini sağlayan yeni bir aktör olarak ilin sosyoekonomik gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır.

Innopark’ın kuruluşu ile Konya’daki ekonomik faaliyetlerde bir eksen değişikliği oluşturulması, ilde orta ve yüksek teknoloji odaklı üretim ve ihracatın payının artırılması, ildeki işletmelerin inovasyona dayalı büyüme ile sürdürülebilir rekabet gücü elde etmesini hedeflenmektedir. Innopark, Ar-Ge ve yazılım geliştirme faaliyeti yürütmek isteyen ya da teknolojik ürünlerin seri üretimini yapmak isteyen kuruluşlara ofis, deney alanı, üretim alanı kiralamakta, isteyen kuruluşlara kendi binalarını inşa etmeleri için inşaat alanı tahsis etmektedir. Innopark’ta faaliyet gösteren kuruluşlara 4691 ve 5746 sayılı kanunlara göre önemli vergi muafiyeleri ve destekler sağlanmaktadır.

Innopark, Konya’da iyi çalışan bir inovasyon ekosistemi kuruluşuna önemli katkılar sağlayan yeni bir aktör olup geniş tabana yayılan güçlü ortaklık yapısı ile Konya Bölgesinde iyi çalışan bir “İnovasyon Ekosistemi” oluşturulmasına yoğunlaştıracaktır.

Innopark, Konya’da orta ve ileri teknoloji ürünlerinin üretim ve ihracatına odaklanacak, bu amaçla” Teknolojik Üretim Odaklı bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi” olacaktır. Innopark, bu hedef doğrultusunda bölgemizdeki üretim ve hizmet sektörü işletmelerinin inovasyona dayalı büyümesi için her türlü nitelikli hizmeti verecek olup Innopark’ın kuruluşu ile bölgemizde orta ve yüksek teknoloji odaklı üretimin payının artırılması beklenilmektedir.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum