Konya'da gelenek sürüyor, vatandaşların borçları kapatılıyor

Konya'da gelenek sürüyor, vatandaşların borçları kapatılıyor

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi, geleneksel "Zimem Defteri" satın alma, borç kapatma geleneğini devam ettiriyor.

MÜSİAD Konya Şubesi, üyelerinin katkı ve katılımıyla, ödeme güçlüğü çeken kişilerin bakkal borçlarının ödendiği "Zimem defteri satın alma" geleneğini bu yıl da sürdürüyor. Konya şehir merkezinde belirlenen bakkalları ziyaret eden MÜSİAD Konya Yönetim Kurulu Üyeleri, Osmanlı’dan kalan zimem defteri geleneğini, ödeme güçlüğü çekenlerin veresiye defterini satın almak istediklerini belirterek sürdürüyorlar. Bakkalın defter üzerinde yaptığı çalışmada, zor durumda olanların borcu belirleniyor. MÜSİAD Konya, söz konusu borçları ödeyerek, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve küçük esnafa destek olarak toplumsal dayanışmaya önemli bir katkı sağlamış oluyor.

GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞIYORUZ

Zimem Defteri uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan MÜSİAD Konya Başkanı Hilmi Kağnıcı, “2017 yılından bu yana geleneksel olarak MÜSİAD Konya olarak yapmış olduğumuz Ramazan ayındaki zimem defteri kapatma işlemini bu yılda Yönetim Kurulundaki arkadaşlarımızla beraber Ramazan ayının başından beri yapıyoruz. Üyelerimizin zekatlarından göndermiş oldukları hayırlarını hasenatlarını bakkallara giderek gerçekten orada veresiye yazdırmış olan ihtiyaç sahiplerinin borçlarını kapatmak işleminde kullanıyoruz. Bunun için Konya’mızın kenar mahallerini ücra köşelerinde ne kadar bakkal varsa dokunmadık yer bırakmamak üzere hepsini dolaşmaya çalışıyoruz. Gittiğimiz zamanda bu bir zekat parası olduğu için borcu olanları veresiye defterinden tespit ettikten sonra bizzat kendilerini arayıp gerçekten böyle bir zekata ihtiyaçlarının olup olmadığını kendilerine zekat düşüp düşmediğini teyit ettikten sonra onların borçlarını kapatıyoruz.

whatsapp-image-2024-03-26-at-11-12-23.jpeg

İşin güzel tarafı şu alan el veren eli görmüyor bu işin en güzel tarafı. Yine bu yapmış olduğumuz faaliyetle yine bakkallarımıza da ekonomik olarak aslında bir fayda sağlamış oluyoruz. Bakkallarında bir ekonomik olarak rahatlamalarını sağlamış oluyoruz. Aslında 3 taraflı bir yardım organizasyonu diyebiliriz. Bir tarafta üyelerimizin zekatlarının doğru kanallara ulaşmasını sağlamış oluyoruz. İkincisi gerçekten ihtiyaç sahiplerinin veresiye defterindeki borçlarını kapatmış oluyoruz. Üçüncüsü de bakkallarımızın ekonomik durumunu bir miktar iyileşmesine fayda sağlamış oluyoruz. MÜSİAD Konya’nın başlattığı bu güzel organizasyon artık şehirde de tanınmaya başladı ve gittiğimiz bazı bakkallarda bir hayır severin gelip zimem defterini kapattığını da öğrendiğimiz oluyor. Buda güzel halkımızın da bu konuda bilinçlenmesi güzel. Ecdadımızdan kalan bu mirası İnşallah MÜSİAD Konya olarak yaşatmaya devam ediyoruz.” Dedi.

ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ KURUMSALLAŞIYOR

Zimem defteri uygulamasında gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştıklarına dikkat çeken Başkan Kağnıcı, "Biz bu uygulamayı 7 yıldır yapıyoruz ve artık kendimizi de geliştirdik diyebiliriz. Şu anda ilk topladığımız dönemlerde zekat olarak değil hayır olarak bakıyorduk olaya ama şimdi bizzat ihtiyaç sahiplerini arayarak ya da veresiye defterinde ismi olan kişileri tek tek arayarak bunun bir zekat olduğunu ve bu zekatı kabul edip etmeyeceğini özellikle soruyoruz. Böylelikle gönül rahatlığıyla üyelerimizin zekatını değerlendirmiş oluyoruz. Bu yıl yaklaşık 2 milyon lira civarında bir rakamı bakkallara ulaştırarak zimem defterini kapatmış olduk. Evet dediğiniz gibi bu da güzel bir fayda sağlamış oldu kendimizi geliştirmiş olduk.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.