Konya’da şehrin ortasında hasat zamanı

Konya’nın merkez Selçuklu ilçesinde yaklaşık 8 bin metrekarelik alanda hasat sezonu sürüyor.
Konya’da şehrin ortasında hasat zamanı

Selçuklu ilçesi Yazır Mahallesi’nde bulunan ve yanında lüks konutların bulunduğu 8 bin metrekarelik alanda buğday hasadı sürüyor. Çiftçi İsmail Böber’in ektiği ve sulama imkanı bulamadığı tarlada buğday hasadı başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan ekin sahibi İsmail Böber, “Şehrin merkezindeyiz. Önceden buralarda bir çok çiftçi ile birlikte tarlalarımızı ekerdik. Şimdi burası cazibe merkezi haline geldi. Yanımızda bulunan lüks sitelerin ortasında hasat sezonuna başladık. Yoldan geçen bir ton araç inip fotoğraf çekerek bizlere de selam veriyor” dedi.

ENGELLERE RAĞMEN HASAT SÜRÜYOR

Tarım ile uzun yıllardır uğraştığını kaydeden Böber, “Ben Yazır Mahallesinde ikamet ediyorum. Burada çiftçilik ile uğraşıyorum. Hasat zamanımız geldi ve biz de kolları sıvayarak hasada başladık. Uzun yıllardır yaptığım çiftçilikte ilk defa bu sezon sıkıntı yaşadım. Sebebi de açıklanan alım fiyatlarının ardından hem motorine hem de gübreye gelen zamlar oldu. Hem havaların iyi gitmemesi hem de hastalık mevsiminin arasında biz de atalarımızdan kalan bu mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Hastalığı bir kenara son gelen zamlar gerçekten çiftçinin belini büktü, uğraşamayacak hale geldik. Artık ata mesleğini de bırakmak istiyoruz. Çiftçilik son haline geldi. Bu saatten sonra arpayı kim nereden temin eder buğdayı kim nereden temin eder bilemeyiz. Biz milletimize faydalı olmak için gece gündüz çalışıyoruz fakat son motorin zammının ardından gerçekten zarar ederek hasat yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

img-4316-copy.jpg

MALİYETLER ÇOK ARTTI

Çiftçi Böber, maliyetlerinin arttığının altını çizerek, “Hem motorin hem de gübreye gelen zamlar çiftçiliği bitirme noktasına geldi. Büyük tarlaları olan ve suyu her daim kullananlar için bir problem yok ama bizim gibi kendi halinde sadece az bir alana sahip olan çiftçi kardeşlerimiz zararına hasat yapıyor. İlaca gelen zamlar ve daha bir çok kalemde olan artış bizleri sıkıntıya soktu. Devletin verdiği destek yetersiz geliyor fakat her durumu da devletten beklememek lazım. Zaten Konya Ovası kurak bir yapıya sahip. Sadece zamlar değil gelen hastalıklarda belimizi büktü. Şimdi biçer döver tarlada çalışıyor. Bir çok çiftçinin yaptığı gibi biz de biçer döveri kiraladık. Dönüm başına 700 liraya makine çalışıyor. Bu maliyetler karşısında tamamen zarar geçtik” şeklinde konuştu.

TMO’DA GEÇ İŞLEM VAR

Ürünlerimizin bir çoğunu TMO’ya (Toprak Mahsulleri Ofisi) verdiğini ifade eden Böber, “TMO’ya mal verdiğimiz zaman ödemeler geç oluyor. Biz bir çok durumda 1 yıl süre zarfında paramızı alabiliyoruz. Randevu ile ilgili oluşan sıkıntılar var. Bende TMO’ya mal vermeyi düşünmüyorum. Kaldırdığım mahsulü tüccarlara satıp. Hem motorine hem de biçer dövercilere ve diğer alacaklara harcayacağım. Borçlarımızı kapatmamız lazım. 1 ay daha bekleyecek durumumuz kalmadı. Çiftçilere alternatif şartlar oluşturulması lazım. Hem büyük şirketlere hem de ihracatta kullanılan diğer aracılarla çiftçilerin doğrudan buluşması lazım. Zamanında “Köylü Milletin Efendisidir” denmiş ama şuanda yaşadığımız durum mesleğin rezilliği boyutuna ulaştı. Sevdiğimiz dede mesleğimizi canı gönülden seve seve yapamıyoruz. Bunun sebebi ise kazanamıyoruz, girdi maliyetleri gerçekten çok arttı” dedi.

man.jpg

REKOLTE BEKLENTİLERİ DÜŞÜK

Büyük çiftçiler ve özellikle suyun olduğu bölgelerde rekolteler yüksek olabilir diyen Böber, “Bizim burada ne kuyu nede sulama hattı var. Benim ektiğim bölge sadece yağmur ve kar suları ile besleniyor. Tamamen kıraç toprakta mahsul yetiştirmeye çalışıyoruz. Rekolte beklentim ise mahsul ne çıkarsa çıksın tarlada kalmasın. Sonuçta zirai hastalıklar var. Bu sezon belimizi büken en büyük hastalık sarı cüce hastalığı oldu. Bu hastalık mahsulü toprakta yakarak ne büyümesine nede yetişmesine imkan tanıyor. Girdi maliyetlerimiz çok olduğu için ilaç alıp atamıyoruz. Bizim en büyük kârımız, kurtların ve kuşların yediği en büyük kârımız bu. Bu tarladan beklentimiz ise çıksa çıksa 1 ton olarak çıkacaktır. Buna da çok şükür diyelim kaldırıldığımız mahsulü paylaşarak borçlarımızı ödeyeceğiz. Gelecek sezon içinde tarımsal faaliyetlerin yeniden gözden geçirilmesini devlet yetkililerimizden rica ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum