Türkiye'nin doğa harikası: Derebucak Çamlık Mağaraları

Çamlık Mağaraları Konya'nın Derebucak ilçesinin Çamlık Kasabası’na yaklaşık 1,5 km uzaklıktadır. Mağaralarla ilgili jeolojik ve jeomorfolojik birçok literatüre rastlanmaktadır.
Türkiye'nin doğa harikası: Derebucak Çamlık Mağaraları

İç Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş ve turizm açısından en önemli şehirleri arasında olan Konya, doğal güzellikleri ile ziyaretçileri kendine hayran bıraktırıyor.

Konya'nın Derebucak ilçesinde , Toros Dağları'nda milyonlarca yılda oluşan Çamlık mağaraları, içinden akan dereleri ve eski yerleşim yeri özelliğiyle yerli ve yabancı doğa sever turistlerin ilgisini çekiyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün koruması altındaki Derebucak Çamlık Mağaraları Tabiat Anıtı, ilçenin yaklaşık 20 kilometre batısında yer alıyor. Küpe Dağı ve Akdağ'ı güneyine alan Çamlık Mahallesi, eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.adsiz.pngRoma, Grekler ve Bizanslılara ev sahipliği yaptı
Torosların bağrında 15'i tescilli, 50'ye yakın mağarayı içinde barındıran bölge, yerli ve yabancı doğa tutkunlarını ağırlıyor. Dik yamaçları ve eğilimli arazinin yeşil dokuyla örtüldüğü bölge, yaban hayatı açısından elverişli habitatlar oluşturuyor.

Endemik bitki türü zenginliğiyle de ön plana çıkan Çamlık mağaraları; Roma, Grekler ve Bizanslılara ev sahipliği yaptı. Suludere mevkisindeki Gavurbeşiği Mağarası'nın duvarında ise Hazreti İsa ve on iki havarisine ait resimler sanat ve tarihseverlerin ilgisini çekiyor.camlik-magaralari-milli-park-oldu-084831-20220607.jpgAsarlık mevkisindeki su sarnıçları, Malas'taki Bizans dönemine ait şapel, yöredeki tarihi kalıntılardan sadece birkaçı.

Uzunluğu bin 830, yüksekliği 45 metre olan Balatini Mağarası, bölgenin en kapsamlı, uzun ve etkileyici mağarası olarak biliniyor.

Aynı zamanda bir dere mağarası özelliğini taşıyan Balatini'de travertenler, sarkıtlar, dikitler ve dev "cadı kazanları" mağaranın görülmeye değer güzellikleri arasında yer alıyor.

Mağaradaki mezar kalıntıları ve diğer işaretler, buranın daha önce yaşam alanı olarak kullanıldığını gösteriyor.59f9a43f2269a22124e712f5.webpBalatini Mağarası, Türkiye'nin baştan sona kat edilebilen en uzun mağaralarından birisidir. Suluin Mağarası özellikle turistik faaliyetlerin arttığı yaz aylarında botla gezi için uygun, oldukça süslü bir mağaradır. Deverend ve Döllüköğü mağaraları da ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek derecede jeomorfolojik zenginliğe sahiptir. Mastaltı, Dede Tarla, Çocuk Attıkları Delik mağaraları rehber eşliğinde inişe uygun, dikey-yarı eğimli mağara deneyimi yaşamak isteyen ziyaretçiler için ideal mağaralardır.

Son zamanlarda sağlık ve doğa turizmi açısından çok önemli mekânlar olarak gösterilen Çamlık Mağaraları, içerdiği küçük travertenler, göl oluşumları, damlataşı, sarkıt ve dikit şekilleri nedeniyle ülke turizmi açısından oldukça değerli alanlar haline gelmiştir. Tarihî ve doğal özellikleri nedeniyle bu mağaralar, Konya' büyük değer katıyor72525712-700x525.jpg

Doğa severlerin uğrak noktası

Konya ve Antalya'daki turizm seyahat acentaları son yıllarda Çamlık mağaralarına artan yoğun ilgi üzerine doğa ve trekking tutkunları için bu bölgeye gezi programları düzenliyor.
Güzergah üzerindeki parkurlarda doğada yürüyüş yapan doğaseverler, mağaralara olan hayranlığını gizleyemiyor.

Çamlık Mağaraları giriş ücreti ne kadar?

Derebucak çamlık mağaralarına ücretsiz bir şekilde girip doğanın ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

6-1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum