Konya'ya 700 milyon doları aşan yatırım

Konya'ya 700 milyon doları aşan yatırım

Konya'ya bugüne kadar tesiste sürdürülebilirlik ve katma değerli üretim için Ar-Ge ve ileri teknoloji çalışmalarına 700 milyon doları aşan yatırım gerçekleştirildi. Yatırımlar aynı hızda devam ediyor.

Eti Alüminyum savunma sanayi başta olmak üzere kimya, seramik, gayrimenkul, uçak ve otomotive kadar onlarca farklı sektöre hammadde sağlıyor. Bugüne kadar tesiste sürdürülebilirlik ve katma değerli üretim için Ar-Ge ve ileri teknoloji çalışmalarına 700 milyon doları aşan yatırım gerçekleştirildi. Yatırımlar aynı hızda devam ediyor. Son yıllarda stratejik önemi hızla artan alüminyum, sanayinin en çok talep edilen hammaddeleri listesindeki yükselişini sürdürüyor. Bu ivme artışının öncelikli nedeni, yeni ve katma değerli teknolojilerle birlikte hafif, esnek ve dayanıklı bir malzemeye dönüşen alüminyumun kullanım alanının genişlemesi. Bugün kimyadan sanayiye, seramikten otomotive kadar birçok alanda kullanılan alüminyumun pazarı hiç olmadığı kadar hızlı büyüyor.

whatsapp-image-2023-09-07-at-12-51-12-1.jpeg

Yüksek oranda geri dönüşümlü bir ürün olması ise onu çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerde daha fazla öne çıkarmış durumda. Hal böyle olunca küresel arenada ve ülkemizde ürüne talep artarken, sektör katma değerli üretimde de önemli bir rekabete ev sahipliği yapıyor. Ülkemizin en önemli alüminyum üreticilerinden olan Eti Alüminyum, 1973’ten bu yana Konya Seydişehir’de üretime devam ediyor. 2005'ten bu yana faaliyetleriniCengiz Holding çatısı altındasürdüren Eti Alüminyum, Türkiye’nin tek birincil alüminyum entegre tesisi. Türkiye’nin alüminyum ihtiyacının yüzde 10’undan fazlasını tek başına karşılayan şirket, 82 bin tonluk üretimiyle her yıl 250 milyon dolarlık ithalatın önüne geçerek cari açığın kapanmasına katkıda bulunuyor. Yeni yatırımlarla bu rakamın 600 milyon dolara çıkması planlanıyor. İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 114’üncü sırada yer alan Eti Alüminyum, 1.650 çalışanıyla Konya başta olmak üzere tüm bölgenin en önemli istihdam merkezlerinden biri.
Alüminyum savunma sanayi başta olmak üzere kimya, seramik, gayrimenkul, uçak ve otomotive kadar onlarca farklı sektöre hammadde sağlıyor.Bugüne kadar tesiste sürdürülebilirlik ve katma değerli üretim için Ar-Ge ve ileri teknoloji çalışmalarına 700 milyon doları aşan yatırım gerçekleştirildi. Yatırımlar aynı hızda devam ediyor. Alüminyumun kullanıldığı stratejik sektörlerin başında modern savunma sanayii var. Düşük yoğunluğu ve hafif olması; uçaklar, helikopterler ve insansız hava araçları gibi savunma sanayisi ve havacılık uygulamalarında büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca, dirençli yapısıyla askeri silah sistemleri, mühimmatlar ve askeri teçhizat için oldukça elverişli bir malzeme. Eti Alüminyum bu kapsamda yerli üretimi artıracak önemli bir yatırıma imza attı. Başta savunma sanayii olmak üzere stratejik sektörlerde kullanılan “özel alümina” üretimi için yatırım devam ediyor. Bu senenin son çeyreğinde hat açılacaktı ancak yatırımın tesisinde çalışan vinçler deprem bölgesine gönderildiği için zamanlamada 6 ay kaydı. Konya Seydişehir’de bulunan alüminyum üretim tesisine eklenen ‘Öğütülmüş Alümina Ünitesi’yle, ülkemizde tamamı ithal edilen özel alümina, Türkiye’de ilk kez Eti Alüminyum tarafından geliştirildi. Bu yıl içinde üretime başlanacak olan özel alüminada yıllık 40 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşılması planlanıyor. Özel alüminada Türkiye’de 25 bin tonluk pazar bulunuyor. Bu pazarın her yıl %5 oranında büyüme potansiyeli var. Böylece ülkemizin özel alümina ihtiyacını karşılayıp dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Eti Alüminyum, aynı zamanda Türkiye’nin alüminyumda ihracat gücünü de yukarıya taşıyacak.

whatsapp-image-2023-09-07-at-12-51-12.jpeg

Eti Alüminyum bünyesinde devam eden bir diğer yatırım,sıcak ve soğuk hadde üretecek yeni haddehane tesisi. 2 yıl içinde tamamlanması planlanan haddehanede özellikle savunma, uçak ve gemi sanayinin ihtiyaç duyduğu 2,5 metrelik genişliğe sahip sıcak ve soğuk hadde ürünleri üretilecek. Üretim kapasitesinin 100 bin tonla başlaması ve zaman içinde 250 bin tona ulaşması planlanıyor. Bu yatırımla birlikte 170 bin tona ulaşan Türkiye’nin alüminyum hadde ürünleri ithalatı ikame edilirken, bunun için yurt dışına ödenen 600 milyon doların da ülkemizde kalması hedefleniyor. Bu yatırımla birlikte 285 kişilik ek istihdam sağlanacak. Cengiz Holding’in sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında üretim ve yatırımlara devam eden Eti Alüminyum’un odağında ‘Yeşil Alüminyum’ ve “döngüsel ekonomi” var. Tüm dünyada alüminyum sektöründe emisyon oranlarının önemli bir kısmını enerji oluşturuyor. Bu nedenle tesisin odaklandığı konuların başında yenilenebilir enerjiyle yeşil alüminyum üretimi yer alıyor‘Yeşil alüminyum’ hedefiyle üretimin devam ettiği Eti Alüminyum’da ise, Eti-1, Eti-2 ve Eti-3 ve Eti-4’ten oluşan güneş enerji santralleri 155 MW’lık kurulu güce ulaşmış durumda. Farklı şehirlerde Eti-5 ve Eti-6 adlarıyla 136 MW’lık kurulu güce sahip yeni güneş enerji santrallerinin yapımı devam ederken, Oymapınar Hidroelektrik Santrali’nin de katkısıyla şirket enerjiden gelen emisyonu sıfırlamayı başardı. Yapılan yatırımlar sayesinde Eti Alüminyum ayrıca, birincil alüminyumda 1 tonluk üretimdeki sera gazı emisyonunu 5,75 tona düşürerek oranı Avrupa’nın da altına çekti. Bu rakamın dünya ortalaması 16,1 ton iken Avrupa’da 6,7 ton olarak gerçekleşiyor. 2020’nin aralık ayında Sıfır Atık Belgesi’ni alan Eti Alüminyum, 2 yılda373,851 ton ambalaj atığını geri dönüştürdü. 1.907 adet ağaca bedel 112,15 ton kağıt, 3.656 varil petrol ve türevi ürüne eşdeğer 224,31 ton plastik geri kazandırıldı.

whatsapp-image-2023-09-07-at-12-51-14.jpeg

Geri kazanımlar sonucu 1,75 milyon kilovat saati aşkın elektrik ve yaklaşık 908 metreküp atık depolama alanı tasarrufu sağlanırken, 7,77 tonluk bitkisel atık yağ geri kazanımıyla 7,48 litre biyodizel elde edilmesine katkıda bulunuldu. Döngüsel ekonominin sağlanmasıyla ilgili yaptığı çalışmalar kapsamında Ar-Ge çalışmalarında büyük mesafe kat eden Eti Alüminyum, boksitin artık ürününden lityumu geri kazanmak için de çalışmalara başladı. Lityum bugün elektrikli araçların bataryalarında kullanılan en önemli metallerin başında geliyor. Türkiye’nin yıllık lityum karbonat ihtiyacı ise 200 ton. Boksitten lityumu geri kazanma konusunda dünyada “ilk”e imza atmaya hazırlanan Eti Alüminyum, 1 yıl önce patent başvurusunu gerçekleştirdi. Pilot üretimin başladığı tesiste hedef, yine 1 yıl içinde tam kapasiteye ulaşmak ve her yıl 250 tonluk lityumu atık üründen geri kazanmak. Şirket, lityum haricinde nadir toprak elementlerini kazanma konusundaki çalışmalarını da sürdürüyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.