Konya'yı bekleyen büyük tehlike! Toprak sıcaklığı giderek artıyor

Konya'yı bekleyen büyük tehlike! Toprak sıcaklığı giderek artıyor

Konya'da son dönemlerde geçirilen yağışsız ve kurak bir hava toprak sıcaklığının artmasına neden oldu.

Konya'da son dönemlerde yaşanılan yağışsız ve kurak hava toprak sıcaklıklarını giderek artırıyor. Cihanbeyli ilçesinde Ekim ayında toprak sıcaklığında 5 yıllık ortalamaya göre %9'luk bir artış gerçekleşmişti. Toprak sıcaklığı bir yandan toprakta gelişen fiziksel ve kimyasal olayları, öte yandan canlıların yaşayışını etkilediği için çok önemlidir. Örneğin toprak sıcaklığı bitki köklerinin sağlığını, topraktaki karbon ve azot dönüşümlerini/transformasyonunu, evapotranspirasyon oranını, bitkisel hastalıkları ve toprak hidrolojisini etkiliyor.

gakk84pwoaaqcuw.jpg

BİTKİLER İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP

Toprak sıcaklığı, toprakta meydana gelen sayısız fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylarla yakından ilgilidir. Toprak sıcaklığı; tohumların çimlenmesinden, fide büyümesi ve gelişmesine kadar tüm aşamalarda bitki yaşamım etkisi altında bulunduran, çok önemli bir ekolojik faktördür. Toprak sıcaklığı da hava sıcaklığı gibi bitkilerin gelişmesi açısından hayati öneme sahip. Cihanbeyli ilçesinde yapılan analizler ve ölçümler sonucunda toprak sıcaklığı 5 yıllık ortalamaya göre yüzde 9'luk bir artış kaydetti.

BİTKİYE GÖRE DEĞİŞİR

Çimlenme hızı ve süresi üzerine toprak sıcaklığının büyük etkisi vardır. Soğuk topraklarda geç ve zor çimlenen tohumlardan elde edilen ürün miktarları da az olur. Çoğu kez çimlenmede en alt sıcaklık düzeyinin 0 °C dolayında olduğu kabul edilmektedir. Diğer koşullar uygun olsa da sıcaklığın çok düşük ya da yüksek olması durumunda çimlenme gerçekleşmez ya da çok az gerçekleşir. Çimlenme ve gelişme için gereken en düşük ve elverişli sıcaklık miktarı bitkiden bitkiye göre değişir

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.