Mutasyona karşı inaktif aşı şart!

Mutasyona karşı inaktif aşı şart!

“Virüsün mutasyonla kaçma olasılığı inaktif aşıda daha düşük” diyen Gıda Tarım Üniversitesi Rektörü Cumhur Çökmüş, “Vücut aşı ile birlikte bir hafıza oluşturuyor ve hastalık etkeni gelmeden önce insan onu tanımış oluyor” dedi

VİRÜSE ADIM ADIM TAKİP

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, BBN Türk TV ekranlarına konuk oldu. Salgın tarihine değinen Çökmüş, “Geçmişte belli dönemlerde gripten, vebadan ve diğer hastalıklardan çok kişinin hayatını kaybettiği salgınları görüyoruz.  Eskiden salgın ortaya çıktığı zaman etkenini tanımlamak zaman alıyordu. Günümüzde bilim ve teknolojinin son noktasındayız. Virüsü ve hareketlerini yakından takip edebiliyoruz” dedi.

MİKROBA KARŞI HAFIZA

Aşı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Rektör Çökmüş, inaktif ve MRNA aşılarını anlattı. Prof. Dr. Çökmüş, “Aşı dediğimiz şey herhangi hastalığın etkeni olan bateriyi ya da virüsü öldürüp insan vücuduna vermeniz ve vücudun bunu tanımlamasıdır. Yani vücut aşı ile birlikte bir hafıza oluşturuyor ve esas hastalık etkeni gelmeden önce insan onu tanıyor. Gerçek mikropla karşılaştığında hazırlıklı olduğu için yok edebiliyor” diye konuştu.

İNAKTİF AŞI DAHA ETKİLİ

İnaktif aşının eskiden beri bilinen geleneksel aşı çeşidi olduğunu dile getiren Çökmüş, “Virüsü alıyoruz üretiyoruz ve inaktife ediyoruz. Yani vücudun kendisini hazırlamasına yardımcı olan aşı türü. Ama vücuda MRNA aşısını vücuda verdiğiniz zaman sadece o bölgeye karşı hafıza oluşturuyor. Eğer virüs tanımadığı bölgede yaşarsa aşımız karşılık vermez. Bu yüzden virüsün mutasyonla kaçma olasılığı inaktif aşıda daha düşük” dedi.

AYŞEGÜL ERTUL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.