KONYA HABER
Konya
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3095 %0,23
48,9311 %0,43
4.871,75 % -0,43
Ara

4 Mart Dünya Obezite Günü

YAYINLAMA:

Değerli okurlarım 4 Mart ‘Dünya Obezite Günü’ idi. Ülkemizde obezite sıklığı hem yetişkin hem de çocuk ve adölesanlarda (ergenlerde) giderek artmaktadır. Maalesef pandemi süreci bu durumu daha da olumsuz etkilemektedir.

Gelin sağlığı tehdit eden bu durum için önlem almaya çalışalım:

Öncelikle düzenli aralıklarla kan tahlili yaptırın. Bilinçsiz vitamin ve mineral kullanımından kaçının. Herhangi bir eksiklik durumunda uzmanınızın önerdiği miktarlarda takviye kullanın.

Artan hava sıcaklıklarını her gün aerobik yürüyüşle taçlandırın (Herhangi bir kalp hastalığı gibi problemleriniz yoksa yanınızdakiyle konuşabilecek, şarkı söyleyemeyecek bir tempoda yürüyün).

Uyku sürenizin ve kalitenizin açlık - tokluk hormonlarınızı etkilediğini unutmayarak, düzenli bir şekilde uyuyun.

Tek tip beslenmek yerine beslenmenizde çeşitlilikler sağlayın. Düşük kalorili ve şok diyetlerden uzak durun.

Özellikle sabah kahvaltısı başta olmak üzere öğün atlamayın.

Posa ve liften zengin meyve ve sebzeleri her gün tüketmeye çalışın.

Kompleks karbonhidrat tüketmeye çalışın. Ekmek tüketiminde tercihinizi beyaz ekmekten kullanmak yerine; tercihiniz tam buğday, kepekli, çavdar ekmeğinden olsun.

Makarna da tercihinizi integral (tam buğday), kepekli, ruşeymli makarnalardan yana kullanın.

Pirinç pilavı yerine bulgur pilavına öğünlerinizde yer verebilirsiniz.

Daha az tuz tüketmeye çalışın.

Şeker ve şekerli ürünleri çok sık tüketmeyin.

Ambalajlı ürünlerin tüketiminden de mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın.

Yağ tüketiminizi azaltın.

Yemeklerinizi haşlama, fırında veya ızgara pişirme yöntemleriyle pişirin. Yağda kızartma yöntemini tercih etmeyin.

Hızlı yemek yememeye özen gösterin. Yiyeceklerinizi küçük lokmalar halinde ve çok çiğneyerek tüketin. Yemek yeme sürenizin en az 20 dakika olmasına özen gösterin.

Çay ve kahvenin su yerine geçmediği aksine vücuttan suyu artırmasından dolayı, herhangi bir böbrek hastalığınız yoksa günde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin.

Beslenmede dengeyi yakalayabileceğiniz sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *