KONYA HABER
Konya
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,1989 %0,44
48,2933 %0,72
4.756,89 % 1,39
Ara

Ergenlik döneminde beslenme

YAYINLAMA:

Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi ergenlik dönemi olarak adlandırılır. Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bir dönemdir. Dünya Sağlık Örgütünün tanımına göre ergen (adölesan) 10-19 yaşları arasını kapsar.

   Ergenlik döneminde yeterli ve dengeli beslenme; ergenlerin sağlığı, fiziksel büyüme, duygusal, sosyal, zihinsel gelişme ve olgunlaşma açısından önemlidir. Diğer gelişim dönemlerinde olduğu gibi yeterli, düzenli ve sağlıklı beslenme esastır.

   Ergenlik döneminde gencin günlük enerji ve besin öğesi ihtiyacı, yaptığı etkinliklerin derecesine ve süresine göre farklılık gösterir. Gençlerin cinsiyetlerine göre de beslenme ihtiyaçları farklılaşır.

   Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için, besinler besleyici değerleri yönünden 4 grupta toplanır.

Süt ve süt ürünleri

   Bu grup kalsiyum için en iyi kaynaktır.

   Bu besinler; büyüme ve gelişme, dokuların onarımı,  kemik ve diş sağlığı, sinir ve kasların düzenli çalışması ve hastalıklara karşı direnç oluşumunda önemlidir.

   Bu dönemdeki gençlerin günlük beslenmelerinde bu gruptaki besinlere 3-4 porsiyon olarak yer vermeleri yeterli olacaktır

Et, yumurta ve kurubaklagiller grubu

   Bu gruptaki besinler; protein, demir, çinko, B grubu vitaminler ve posadan (kurubaklagiller) zengindir.

   Bu besinler; büyüme, gelişme, hücrelerin yenilenmesi, doku onarımı, kas yapımı, sinir, sindirim ve deri sağlığı ile hastalıklara karşı direnç oluşumunda önemlidir.

Beslenmelerinde protein dengesi için;

Haftada 1-2 kez kırmızı et

Haftada 2-3 kez beyaz et (Tavuk-Balık)

Haftada 1-2 kez kurubaklagil tüketmelidirler.

Taze sebzeler ve meyveler

   C vitamini, karoten, folat, riboflavin, demir ve magnezyum başta olmak üzere birçok vitamin ve minerali içerir. Aynı zamanda yüksek oranda posa içerirler.

   Bu besinler; vücudun büyümesi, gelişmesi, hücrelerin yenilenmesi, doku onarımı, kan yapımı, diş ve dişeti sağlığı,  deri ve göz sağlığı ile hastalıklara karşı dirençte önemlidir.

   Günde en az 5 porsiyon sebze - meyve tüketmelidirler.

Ekmek ve tahıl ürünleri

   Tahıllar temel enerji kaynağını oluşturur. B1 ve niasin vitaminleri için iyi bir kaynaktır.

   Ekmek, makarna, şehriye, pirinç, bulgur,  kuskus, börekler, un ve irmikten yapılan tatlılar bu grupta yer almaktadır. Bu grup besinler; sinir sistemi, sindirim sistemi deri sağlığı ile hastalıklara karşı dirençte etkilidir.

   Günde en az 6-8 porsiyon bu gruptaki besinlere yer verilmelidir.

   Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *