KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3304 %0,25
48,6170 %0,46
4.889,10 % 0,09
Ara

YAŞLILIKTA BESLENMEDE NELERE DİKKA ETMELİYİZ

YAYINLAMA:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 65 yaş ve üzeri bireyleri “yaşlı” olarak tanımlamaktadır. Yaşlılığın seyrine ve vücut fonksiyonlarında oluşan değişikliklere göre yaşlılık dönemleri; 65-74 yaş arası “genç yetişkinlik”, 75- 84 yaş arası “yaşlılık” ve 85 yaş ve üzeri de “ileri yaşlılık” dönemi olarak sınıflandırılmaktadır.

Her bireyin alması gereken enerji, yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu, hastalık durumu gibi pek çok faktörle beslenme programlarının da parmak izi gibi bireye özgü olacağı unutulmamalıdır ve bu dönemde de beslenme uzmanlarından destek alınmalıdır. Bu dönemde bireyler:

Tek tip beslenmek yerine beslenmelerinde çeşitlilikler sağlamalıdırlar.

Özellikle sabah kahvaltısı başta olmak üzere öğün atlamamalıdırlar.

Posa ve liften zengin meyve ve sebzeleri her gün tüketmeye, kurubaklagilleri düzenli aralıklarla tüketmeye çalışmalıdırlar.

Ekmek tercihlerini tam tahıllardan yana kullanmalıdırlar.

Daha az tuz tüketmeye çalışmalıdırlar. Sofrada yemeklere tuz eklemeyip; turşu, salamura, salça, konserve gibi sodyum içeriği yüksek besinleri tüketmekten kaçınmalıdırlar.

Şeker ve şekerli ürünleri çok sık tüketmemelidirler.

Ambalajlı ürünlerin tüketiminden de mümkün olduğunca kaçınmaya çalışmalıdırlar.

Yağ tüketimlerini azaltıp, margarinden uzak durmalıdırlar.

Besinlerin satın alınması ve pişirilmesi sırasında oluşabilecek risklere dikkat etmelidirler. Yemeklerinde haşlama, fırında veya ızgara pişirme yöntemlerini kullanmalıdırlar. Yağda kızartma yöntemi tercih edilmemelidir.

Yeterli miktarda su tüketmeye çalışmalıdırlar.

Sigara ve alkol kullanmamalıdırlar.

Yaşlı bireylerin çoğunda çiğneme sorunu ve yutma güçlüğü olabilir. Bu durumlarda yeterli miktarlarda enerji ve besin öğesi almalarını zorlaştırabilir. Bu yüzden çiğnenmesi güç besinlerden uzak durulmalıdır. Kıyma-sebze karışımı yemekler, köfteler, çorbalar, püreler vs. daha kolay tüketilebilir. Meyve doğrudan alınamazsa yeneceği zaman, porsiyon kontrolü sağlanarak suyu sıkılabilir ya da şekersiz veya az şekerli kompostosu yapılabilir.

Yaşlanma azami oksijen alımında ve kas gücünde azalmayla ilintilidir. Fiziksel hareketsizlik bu azalmaları hızlandırır. Diğer yandan artan vücut ağırlığı da fiziksel aktivitenin azalmasına sebep olabilir. Bu durum da bireylerde yürüme, merdiven inip çıkma gibi aktiviteleri sınırlar. Dolayısıyla bu dönemde de bireyler uzmanlarının önerdikleri süre ve türdeki egzersizlere yer vermeye çalışmalıdırlar.

Kaliteli yaşamın temellerinin çocukluk ve gençlik yıllarında hatta anne karnında atıldığı, bu çağlarda kazanılan yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının bireylerin yaşam kalitelerini artıracağı unutulmamalıdır.

Hepinize sağlık dolu bir gün diliyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *