Konya’nın efsanesi, tescilli lezzet Tahinli Pide’nin fiyatı belli oldu
Konya’da lezzetiyle Ramazan aylarının klasiği haline gelen Kadınhanı Tahinli Pidesi, Konyalıların bu sene de vazgeçilmezi olacak. Temel malzemeleri un, tahin, haşhaş ve yağ olan ve özellikle Ramazan aylarında her köşe başında satılmasıyla bilinen Kadınhanı Tahinli Pidesi, kestirmesiyle birlikte içerisine ekstra ilave edilen ceviz ve badem gibi lezzet dokunuşlarıyla damakları şenlendiriyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış bu ürün Konya Mutfağı’nın efsaneleri arasında yer alıyor.
RAMAZANA ÖZEL ÜRETİM SEFERBERLİĞİ BAŞLADI
BBN Haber’e konuşan Konya’nın en ünlü tahinli pidecisi Kadınhanlı Mehmet Usta’nın sahibi Fatih Yemenici, “Ramazan ayı dışında sadece perşembe günü tahinli pide çıkarıyorduk. Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte 28 Şubat Cuma günü itibariyle her gün üretime başlıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Konyalı vatandaşlarımıza özenli ve itinalı bir şekilde hizmet vereceğiz” dedi. Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti olan tahinli pidenin bu yılki fiyatıysa artış gösterdi. Sade tahinli pidenin fiyatı 180 TL olurken, cevizli pidenin fiyatı 220 TL oldu. Cevizli tereyağlı ve cevizli kaymaklının fiyatı ise 250 TL oldu.
ESKİDEN KONYALI HANIMLARIN YAPTIĞI LEZZET ŞİMDİ FIRINLARA EMANET
Eski zamanlarda özellikle Ramazan ayında iftarlar için Konyalıların mutfaklarında hazırlanan tahinli pide, günümüzde özellikle Kadınhanı ilçesinden gelen ustaların maharetli ellerinde geleneksel lezzetini koruyarak taş fırınlarda pişiriliyor. Yoğun tahin aroması ve çıtır dokusuyla iftar sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.
ÖZENLE HAZIRLANIYOR, KONYALILARIN SOFRALARINI SÜSLÜYOR
Konya’nın en ünlü tahinli pidecisi olan ve yıllardır Kayalıpark’taki pasaj içerisinde yer alan Örnek Lokantası’nda hizmet veren Kadınhanlı Mehmet Usta fırının sahibi Fatih Yemenici’den alınan bilgilere göre Konya’nın vazgeçilmez lezzeti tahinli pidenin meşakkatli bir yapım süreci var. Gün boyu tutulan oruçtan sonra iftarda aç karnına ağızları tatlandıran ve aynı zamanda kan şekerini dengeleyen tahinli pidenin üretimi Konya’da yapılan ve yüzde yüz yerli içeriğe sahip olan formülü sayesinde yüksek besin değeriyle sahur sofralarında da oldukça tercih ediliyor. Konyalı vatandaşların işinin ehli ustalardan aldığı Kadınhanı tahinli pidesi, henüz satış aşamasındayken yumuşamayıp taze kalabilmesi adına kestirme şerbeti ilave edilmeden satılıyor. Konyalıların vazgeçilmezi olan bu lezzetin kestirme şerbeti genellikle bir kutu içerisinde satılıyor. İsteyen vatandaşlar evde limon suyu şeker ve su ile yaptıkları kestirme şerbetini kullanabiliyorlar.
TAHİNLİ PİDENİN KESTİRME ŞERBETİ NASIL HAZIRLANIR?
Tahinli pideyi tatlıya dönüştürmek için üzerine dökülen kestirme, lezzetini katlayan önemli bir dokunuştur. Kestirme şerbeti, kıvamlı bir şerbet olup pidenin içine işleyerek hafif tatlı ve yumuşak bir doku kazandırır.
Kestirme Hazırlığı:
1. Bir tencereye 2 ölçü şeker, 3 ölçü su ve birkaç damla limon suyu ekleyin.
2. Karışımı kaynamaya bırakın ve yaklaşık 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
Kestirmenin ılık olması ve tahinli pideye servis edilmeden 30 dakika önce dökülmesi, pidenin hamurlaşmasını önleyerek ideal kıvamda kalmasını sağlar. Tatlıyı daha da lezzetli hale getirmek isteyenler, üzerine kaymak, kremşanti veya çikolata sosu ekleyerek farklı tatlar yakalayabilir.
Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.