Konya'nın küflü lezzetini ilk defa dedesi yapmış. 3 kuşaktır yağ somunu yapıyorlar

Konya'nın küflü lezzetini ilk defa dedesi yapmış. 3 kuşaktır yağ somunu yapıyorlar

Konya mutfağında önemli bir yere sahip olan küflü peynirli yağ somununu dede, baba ve torun olarak 3 kuşaktır tek aile yapıyor. Vazgeçilmez tadıyla yiyenin doyamadığı lezzet Anadolu pizzası olarak adlandırılıyor.

Konya mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan yağ somunu, özellikle kış aylarında sofralardan eksik olmuyor. Şehrin meşhur küflü peyniriyle birlikte sunulan bu yöresel tat, tadanların damağında unutulmaz bir iz bırakıyor. Taş fırınlarda pişirilen ve üzerine isteğe göre Konya küflü peyniri, soğan veya baharat eklenerek tüketilen yağ somunu, hem yerel halkın hem de şehre gelen ziyaretçilerin gözdesi. Konya dışından gelenler ise bu yöresel ürünü sıklıkla pizzaya benzetiyor. Hamurun üzerine serpilen malzemeler ve fırınlanarak hazırlanması, yağ somununa adeta "Anadolu pizzası" yakıştırmasının yapılmasına neden oluyor.

aw468193-05.jpg

Konya'da Yağ Somunu Denince Akla Gelen İsim Konuştu

Üçüncü kuşak olarak babasının mesleği olan fırıncılığa küçük yaşlarda başlayan ve yıllardır müşterilerine hizmet veren Hakan Şendağlı, bu lezzeti her gün müşterilerine sunuyor. Erken saatlerde fırına gelerek yağ somununun hamurunu hazırlayan fırın ustası, daha sonra fırını hazırlayarak hazırlanan hamurları tek tek açıyor. Vatandaşların isteğine göre pastırmalı, sucuklu, kavurmalı, küflü peynirli, ballı, peynirli gibi 15 farklı çeşitte yağ somununu hazırlayan Hakan Şendağlı fırına atıyor.

aw468193-04.jpg

Yağ Somununu İlk Defa Dedesi Yapmış



Anadolu pizzası olarak bilinen yağ somununun ilk olarak dedesi tarafından sadece yağ ile yapıldığını ve daha sonra içeriğinin çeşitlendiğini anlatan Hakan Şendağlı, "Yağ somunu Konya'da dedemin çıkarttığı bir üründür. Bu lezzete o günlerden beri devam ederek halkımıza sunuyoruz. Çok lezzetli, çok güzel bir tadı vardır. O yıllarda babam ile dedem yapıyordu, günümüzde ise babamla beraber yapıyorum. Dedem zamanında sadece ekmek arası yağ vardı. İsmini de buradan almış durumda. Günümüze geldikçe içerisine çeşitli malzemeler girmeye başladı. İlk olarak bu lezzetin içerisine küflü peynir girmeye başladı, çok sevilmeye başladı ve tüketildi. Daha sonra içerisine daha farklı peynirler de girmeye başladı." dedi.

aw468193-02.jpg

Yağ Somunu İçin Şehir Dışından Geliyorlar


Şehir dışından gelenlerin de beğenerek tükettiğini anlatan Şendağlı, "Genellikle vatandaşlar tarafından çok beğeniliyor. Konya'da uzun süre sadece etliekmek, tirit ve kebap gibi lezzetler devam ettiği için değişik bir lezzet oldu. Şehir dışından gelen ve ilk kez tadan kişiler tarafından da çok beğeniliyor bu yağ somunu. Hatta gelen müşterilerimizden bazıları ‘bu zamana kadar neden tatmadık, neden bu lezzeti de fark etmedik, önceden yok muydu' gibi söyleyenler oluyor. Eskiden sadece sabah saatlerinde kahvaltı olarak tüketiliyordu. Şimdi ise gün içerisinde tüm saatlerde tercih ediliyor" şeklinde konuştu.

aw468193-03.jpg

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum