Bir sporcu güne nasıl başlamalı?

25 yaşında çekirdek bir ailenin en büyük çocuğu olan ve yıllardır spor ile uğraşan Utku Öztürk ile güzel bir söyleşi gerçekleştirdik
Bir sporcu güne nasıl başlamalı?

Öncelikle Utku Öztürk’ü tanıyalım, “Spor” hayatına nasıl girdi?

25 yaşındayım çekirdek bir ailenin büyük çocuğuyum. Kendimi bildim bileli hayvanlarla ve sporla ilgileniyorum. Hiperaktif bir çocuk olduğum için ailemin bilinçli davranışıyla birlikte çocuk yaşta spor yapmaya başladım. Babam gençlik yıllarında boks ve ağırlıklı olarak vücut geliştirme, annem pilates son olarak dayım da futbolla ilgileniyormuş. Ben zaten ailemden dolayı spor yapmaya çok hevesleniyordum. İlk olarak yüzme branşında başladım. Daha sonra jimnastik, futbol, güreş spor branşlarını denedim. Kendimi yakaladığım ve gerçekleştirebileceğime inandığım vücut geliştirme branşında ilerlemeye karar verdim. Yaklaşık 2 yıldır bu branşta profesyonel anlamda ilerliyorum. Kısaca spor benim için yaşam stili oldu.

Bir sporcu güne nasıl başlamalı?

Aslında bu soru cevabını içinde gizliyor. Sporla ilgilenen insanlar kendilerine yeterli gelecek seviyede uyku uyumalıdır. Zihin dinginliğinin yanı sıra bizler vücut dinginliğine da çok fazla ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü ağır antrenmanlar yapıyoruz. Kaliteli uykudan sonra kaliteli besin değerleri olan bir kahvaltı öğünü yapmalı ve bunların dışında güne pozitif enerjiyle başlamalı. Olumsuz durumlarla karşılaştığında stres yapmamalıdır. Zinde olmasını engelleyecek duygu durum değişikliklerini minimum seviyede tutmalıdır.

Erkekler kadınlardan neden daha fazla spora meraklı?

Bana göre sporda her branşın bir ruhu, bir dili var. Kendi branşım için cevaplayacak olursam eğer güce dayalı ve sert bir mizacı olduğu için erkekler tarafından daha çok tercih ediliyor. Ayrıca spor; cinsiyete indirgenemeyecek yelpazesi geniş olan bir alan. Sporda kadınların da yoğunlukla yapmayı tercih ettiği alt dalları mevcuttur.  Kendi alanıma dönecek olursam eğer vücut geliştirmede özellikle uluslararası düzeye bakarsak kadınlar da artık erkekler kadar tercih ediyor. 

Fit olmak isteyenlerin ne kadar sıklıkta ve haftada kaç gün egzersiz yapmaları gerekir?

Fit olmak isteyenler öncelikle haftada minimum 3 gün egzersiz yapmalıdırlar. İlerleyen süreçlerde bu süre maksimum 6 güne kadar çıkartılabilir. Elzem bir durum oluşmadıkça düzenli ve saatleri aksamadan antrenman yapmalarını öneririm.

Spora gitmeye vakti olmayanlar için önerebileceğin basit egzersizler var mı?

Aslında bu sorunun cevabı yapacak kişilerin yaşına, vücut tipi ve yapısına göre değişir. Genel olarak cevap vermek gerekirse spora gitmeye vakti olmayanlar evde bacak kaslarını çalıştırmak için Bulgarian Squat, Sumo Squat; kalça kaslarını çalıştırmak için ise köprü hareketi; kol kasları için sandalye vb. yükseklikte olan bir oturma yeri yardımıyla Chair Dips ve Curl hareketini yapabilir. Bunun dışında evde dumbell varsa dumbull eşliğinde eğer yoksa pet şişe yardımıyla da kol, bacak ve kalça çalışabilirler. Karın için ise Leg Rais ve Plank hareketi yapılabilir. Evde spor yaparken sakatlanmamaya ve stretching hareketlerini yapmaya özen göstermeleri gerekir.

 Spora başlamadan bir hedef koymak gerekiyor mu?

Bence spor dahil hayatımızın her sayfasına yönelik insanların hedefleri olmalı. Sporda hedef belirlemek amacınıza ve ulaşmak istediğiniz noktaya daha hızlı varmanıza yardımcı olur. Belirlediğiniz hedefe ulaşmak için azimle çalışırsanız gündelik hayatta karşılaştığınız hiçbir durum aranıza giremez.

Sağlıklı yaşam denildiği zaman beslenme ve spor ayrılmayan bir ikili olarak akla geliyor. Peki spor yapan birinin beslenmesinde dikkat etmesi gereken en önemli nokta nedir?

Spor yapan birinin gelişimini en çok etkileyen unsur beslenmedir. Karbonhidrat alımına dikkat edilmelidir. Çünkü vücut enerjiyi karbonhidrattan ve yağlardan alır. Ayrıca aç karnına spor önerilmez. Spor sonrasında proteini yüksek olan gıdalar, sebze ağırlıklı ve düşük kalorili besinler tüketmenizi tavsiye ederim. Örneğin sporda 700 kalori harcadınız evde 500 kalori alırsanız yapılan egzersizin etkisi büyük oranda azalır, dengeyi iyi kurmak gerekir. Bunun dışında ağır egzersiz yapanlar supplement kullanarak ek takviye yapabilirler.

Spor Salonu seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Spor salonu seçerken salonun temiz ve hijyen kurallarına uygun olmasına, egzersiz cihazlarının çeşitli olduğu ve sıra beklemeden çalışabilecekleri çoklu aletleri olan salonları tercih etmelerini öneririm.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.