“Hayvan sahiplenirken öncelikle şartlarımızı gözden geçirmeliyiz”
Evcil hayvan seçilirken yapılan yanlışları değerlendiren Erol, kişilerin hayvan sahiplenmeden önce kendilerinin bu duruma uygun olup olmadığını sorgulaması gerektiğini söyledi. Erol, ”Bizler hayvanları çok seviyoruz, kedi, köpek kuş besleyelim istiyoruz. Fakat bunlardan hangisi hayatımıza uygun, ne kadar vakit ayırabilirim, bütçemiz ne kadar? Aslında bunların düşünülmesi çok önemli detaylar. Öncelikle kendi hayatımızı belirleyip, şartlarımızı ele alıp ona göre sahiplenme yapmalıyız. Ya değilse aldığımız evcil hayvanlar olumsuz deneyimle sonuçlanıyor” şeklinde konuştu.
BESLEMEDE UYGUN MAMA SEÇİMİ ÖNEMLİ
Hayvan besleme konusunun önemli detay olduğunu aktaran Erol, “Bu konu da mutlaka uzmanlardan bilgi alınması gerekiyor. Günümüzde teknoloji çok fazla gelişti. Doğru bilgiye de yanlış bilgiye de çok çabuk ulaşma imkânına sahip olduk. Bu bağlamda hayvan besleme konusunda uzmanlardan bilgi alınması gerekiyor. Örneğin A maması bir hayvana iyi gelebiliyorken diğer hayvanda durum aynı şekilde olmayabiliyor. Bu nedenle uzman kontrolünde yapılması gerekiyor. Köpekler de ise mama kullanımını öneriyorum. Bende kuru mama uyguluyorum. Kuru mama kolay mantıklı ve köpeğin ihtiyacı olan her şey içerisinde mevcut” dedi.
“ÇOCUKLARIN HAYVANLARLA BÜYÜMESİ ÖNEMLİ DETAY”
Çocukların evcil hayvanlarla yetişmesinin kişisel gelişim açısından önem arz ettiğini belirten Erol, sözlerini şöyle sürdürdü; “Çocukların hayvanlarla birlikte büyümeleri, hayvan sevgisi ile büyümeleri çok önemli ve güzel bir detay. Kişisel gelişimleri açısından da oldukça önemli. Fakat aileler çocuklarını başlarından atmak için bu tarz bir girişimde bulunuyorsa bu durumu çok doğru bulmuyorum.”
“KÖPEKLER İNSAN HAYATINA DAHA KOLAY ADAPTE OLUYOR”
Köpeklerin insan yaşamına daha kolay adapte olan canlılar olduğunu belirten Latif Erol, bu bağlamda köpeklerin daha eğitilebilir olduğunu söyledi. Erol, “İnsanlık var olduğundan beri köpekler iinsan yaşamında var. Bu nedenle köpeklerle iletişim kurabilmek daha kolay. Bizlerden öğrendikleri çok fazla konu var. Anlaşabilmek ve sizi anlamalarını imkânlı olan hayvanlar. Kuş, kedi bunlar evcil hayvan değil. Evet, evlerde beslenebiliyor ama evcil hayvan olmadıkları için duygusal anlamda sizi anlamaları çok mümkün değil. At ve köpeklerin insanlarla yüzyıllardır etkileşimi olduğu için bu durum onları daha özel kılıyor” ifadelerine yer verdi. Köpek eğitiminin anne altından alınması ile başladığını da kaydeden Erol, köpek eğitiminin en yalın tanımının doğru iletişim kurma bilgisi olduğunu paylaştı.
“EĞİTİMDE NEGATİF KOŞULLAMA YOK”
Köpeği eğitmek istediğiniz bir konu varsa bu durumu hayvanın ödüllendirilerek yapılmasının gerektiğini söyleyen Erol, “Köpeğe bir durumu alıştırmak için şiddete başvurulmalı, ödüllendirme yapılmalı. Beceri eğitimlerinde negatif koşullama yok. Her şey pozitif olmalı. Olumsuzları görmezden geleceğiz, olumluları ödüllendireceğiz” diye konuştu.
En çok soru gelen köpeklerde tuvalet alışkanlığı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Erol, “Köpeğin alanını kısıtlamalıyız. Bütün evi ona vermemeliyiz. Belirli düzenli bir saati olacak. Günde 3 sabit saat belirlenecek. Bu saatlerde dışarı çıkaracağız. Köpek alışkanlık edip bunu hafızasına kazıyacak. En az 3 kere sabit saat belirlemek zorundayız” diye konuştu. Ayşegül Ertul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.