Furkan Bölükbaşı, “İnandığımı savunuyorum, trol değilim”
Twitter’da yaptığı paylaşımlarla son günlerin en çok konuşulan isimlerinden birisi olan Marmara Üniversitesi Araştırma Görevlisi ve sosyal medya fenomeni Furkan Bölükbaşı, BBN Haber’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğal gaz açıklaması üzerine Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafını montajlayarak "Doğal gaz alevi" paylaşımında bulunan Bölükbaşı, seçimler, trollük ve yeni dönem ülke siyaseti üzerine değerlendirmelerde bulundu.
BBN Haber Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Altay’ın sorularını yanıtlayan Bölükbaşı, seçim süreci ve sonrasına dair de önemli öngörülerde bulunurken çok konuşulan “trol”lük tartışmalarına da değindi.
HER İKİ BLOK DA YIKILMA SÜRECİ YAŞAYACAK
-14 Mayıs’ta kritik bir seçim yaşayacağız. Seçimler, siyaset arenasındaki tabloyu nasıl etkileyecek?
--Son dönemde hiç görmediğimiz kadar ilginç bir seçime giriyoruz. Küçük partilerin rolü çok arttı. Önümüzdeki seçimlerde bu partilerin daha büyük vekili oranları ile meclise gireceği anlamına geliyor siyasetin değişeceği bir seçim olacağını düşünüyorum hem iktidar açısından hem muhalefet açısından. Bu seçimde kazanan kim olursa olsun her iki bloğun da bir sonraki seçimde muhtemelen dağılacağını bir çöküşe geçeceği ve yerine yeni aktörlerin geleceği yönünde bir tahminim var. Tabii burada AK Parti bloğu için biraz daha soft, daha yumuşak bir geçiş olabilir. Erdoğan'ın kendisine halife olarak, halef olarak göstereceği bir isim üzerinden daha acısız, sancısız bir geçiş olabilir; ancak muhalefetin ciddi anlamda yıkılacağı ve bazı partilerin siyasi yaşamını sürdüremeyeceğini düşünüyorum. Onların yerini de daha aktif ve genç isimlerden oluşan partilerin alacağını ve onların iktidarı daha fazla zorlayabileceğini öngörüyorum.
MUHALİFLER SOSYAL ZORBALIK YAPIYOR
-Son dönemde şahsınıza yönelik sosyal medyada ciddi tepkiler oluştu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Tepkilere nasıl göğüs germektesiniz?
--Bu biraz yankı odası ile alakalı bir şey. Bence muhaliflerin yanlış bir stratejisi vardı. Geçtiğimiz son 3-4 yılda şunu yaptılar; iktidarı destekleyen kişilere zorbalık yapmaya başladılar. Sosyal zorbalık… Yani fikrini beyan ettiği zaman karşısındakini aşağılama, küçümseme gibi bazı davranışlara giriştiler. Bunun sonucunda da iktidarı destekleyen veya Erdoğan'ı destekleyen isimler ya hesaplarını kapatıp sosyal medyadan gittiler ya da sosyal hayatta fikirlerini beyan etmemeye başladılar. Bu da muhalif isimlerde şöyle bir algı yarattı; artık herkes muhalif. Yani herkes bizim gibi düşünüyor, herkes bu iktidarın gitmesini istiyor. Bu fikirler tekrarlandıkça da aleyhteki fikirler daha radikal gelmeye başladı. Ben orada doğal olarak savunduğum fikirlerle iktidarı desteklediğim zaman onların hiç hayatlarında duymadığı bir şeyi gündemlerine getirmiş oluyorum bu da psikolojik olarak bir öfke patlamasına sebep oluyor. Bu gerçekten kopuk olmanın ve yankı odasına hapsolmanın doğal bir sonucu. Halbuki benim ifade ettiklerim tamamen düşünce özgürlüğü kapsamında. Uzun süredir davalarla, hukuki süreçlerle muhatap olduğum için neyin ifade özgürlüğü kapsamında olup olmadığını çok iyi biliyorum. Ayrıca yazdığım çoğu şeyi de avukatlarıma danışarak yapmaktayım. Ama anladığım kadarıyla karşı tarafta tahammülsüzlük inanılmaz derecede arttırmış durumda. Bunun seçim sonrasında çözüleceğini düşünüyorum. Yani bir gerçeklerle yüzleşme durumu yaşandıktan sonra insanların yeniden biz aslında çok da yanlış düşünüyormuşuz, yanlış okuyormuşuz dolayısıyla kendimizi yeniden bir çek edelim, farklı fikirler de olabilirmiş onlar da bu ülkede yaşıyormuş noktasına gelecek.
TROL OLMAYAN KİMSE KALMAZ
-Furkan Bölükbaşı trol mü?
--Trollük tanımının Türkiye’de yanlış anlaşıldığı yönünde açıklamalarım vardı. Trol dediğimiz insan; insanları sırf rahatsız etmek için inanmadığı bir şeyi savunan kişilere denir. Bunu para karşılığı da yapabilir yani para karşılığında inanmadığı şeyleri savunan insanlara da trol denir. Ben inandığım şeyleri savunuyorum ve inandığım şeyler başkalarını rahatsız ediyorsa bu beni trol yapmaz. Bu ayrımı doğru yapmak gerektiğine inanıyorum. Şu anda toplumumuzda herkes kendisi gibi düşünmeyen herkese trol demeye başladı. Bu problemli bir bakış açısıdır. Bir toplumda herkes aynı düşünemez. Bu toplumda komünist de var liberteryen de var. Her şeyi devlet yapsın diyen de var, hiçbir şeyi devlet yapmasın diyen de var… Bu zıt fikirlerin olması gayet doğal bir durum. Herkesin de bu durumu kabullenmesi ve bu fikirlere açık olması gerekiyor. Yoksa hepimiz trol oluruz, trol olmayan kimse kalmaz.
MUHALEFET NEREDE HATA YAPTI? ERDOĞAN’IN OY ORANI NE?
-14 Mayıs’taki seçimlere yönelik sayısal bir öngörünüz var mı? Tahminlerinizi alabilir miyiz?
-- Bundan bir yıl önce inanılmaz karamsar bir tablo vardı. Ama muhalefetin art arda yaptığı hatalar ve seçime gittikleri model ki bu cumhurbaşkanı adayı ve yaklaşık 8-9 tane cumhurbaşkanı yardımcısı oldu. Bunun insanlara güven vermediğini görüyorum. Örneğin bir esnafsanız önümüzdeki aylarda ödeme almanız gerekiyorsa aynı şekilde ürün almanız veya satış yapmanız gerekiyorsa her an yıkılabilme ihtimali olan bir iktidarı değil daha stabil bir iktidarı tercih edersiniz. Pek çok yönünü eleştirseniz dahi… Bu durumun iktidarı ciddi anlamda puan kazandırdığına inanıyorum. Dolayısıyla çok sürpriz rakamlara ulaşılabilir ve ben eğer muhalefet aynı düşüş yaşamaya devam ederse Erdoğan'ın % 55'e kadar çıkan bir oy oranı göreceğine inanıyorum. Birinci turda veya 2. Turda. Anketlere gelince mesela bu oranlar 20 yıldır, özellikle de kurumsal olarak yapan anket şirketlerini inceledim. Sonar % 52 diyor. Genar % 52 diyor, Areda %53,5 diyor. Yine Genar’ın çok ilginç bir soruyla yaptığı bir anket var. ‘Hangi parti veya hangi lidere oy verirsiniz?’ değil de ‘hangi liderin kazanacağını düşünüyorsunuz?’ diye soruyu sormuş. Böyle sorulduğunda da % 54 Erdoğan'ın kazanacağını göstermiş. Genar, son 10 seçimde seçim sonuçlarına çok yakın tahminler yapmış bir şirket. Benim tahminlerimle de örtüşüyor. Anketlerde Kılıçdaroğlu’nu kazanacak olarak gösteren şirketler ise daha çok son iki yılda kurulmuş ve çok da fazla güven vermeyen şirketlerden oluşuyor.
-Teşekkür ederiz…
FURKAN BÖLÜKBAŞI KİMDİR?
Furkan Bölükbaşı, Ankara’da dünyaya geldi. Fen Lisesi'nden 2006 yılında mezun olan Bölükbaşı, Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı bölümde yüksek lisansa başladı. 2013 yılında Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında başladığı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı'ndaki Yüksek Lisans eğitiminden 2016 yılında mezun oldu. Bölükbaşı, Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak yapıyor...
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.