"Tarsim Sigortası zorunlu olmalı"

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Tarsim sigortasının çiftçiler için önem arz ettiğini belirterek zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Kavuneker, Tarsim sigortası ile olası bir afet durumunda çiftçilerin maddi hasarlarının karşılanacağını belirtti
"Tarsim Sigortası zorunlu olmalı"

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, açıklamalarda bulundu. Tarsim sigortasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kavuneker, çiftçilerin konuyla ilgili bilinçlendirilmesi gerektiğini aktardı. Konu ile ilgili konuşan Kavuneker, “2014 yılıyla 2019 yılları arasında 4 yıl Karatay’da bir kuraklık oldu. Dolayısıyla bizde çiftçilerin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını ertelettik. Önceleri Tarsim de kuraklık sigorta kapsamı dışındaydı. Daha sonra hükümet kuraklığı da Tarsim sigortasına dâhil etti. Çiftçimize bunu defalarca anlatmamıza rağmen ek masraf olacak diye Tarsim sigortası yaptırmayı reddediyorlar. Olası bir afet ya da herhangi bir durumda çiftçi, desteği olmadığı için sıkıntıya düşüyor. Çiftçi 1 yıllık oluşan bir hasarı çiftçi 6-7 yılda toparlayamıyor. Buda ciddi sıkıntılara sebebiyet veriyor. Bu nedenle Tarsim sigortasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çiftçi herhangi bir durumla karşılaştığı zaman hasar tespiti yapılarak çiftçiler desteklenecek ve çiftçi de yoluna devam edebilecek. Bugün bir deprem olduğu zaman sigortası olan evlerin masrafları nasıl karşılanıyorsa Tarsim sigortasında da konu aynı aslında. Bu nedenle Tarsim sigortasını öneriyor ve zorunlu hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

"Tarsim Sigortası zorunlu olmalı"
“TARIMI GELİŞTİRMEMİZ LAZIM”
Tarımın geliştirilmesi gerektiğini belirten Kavuneker, üretim zamanı fırsatçıların çoğaldığını söyleyerek denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı. Kavuneker, “Bizim tarımı geliştirmemiz lazım. Geliştiremediğimiz müddetçe belirli seviyeye gelmemiz mümkün değil. Bir diğer sıkıntıda zamlar. Üretime başlıyoruz maliyetler yükseliyor. Arz talep zamanı arz olan malların fiyatları yükseliyor. Talep bittikten sonra fiyat düşüyor. Denetimlerin artırılması gerekiyor ve fırsatçıların önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.
“TARIM POLİTİKASI ARZ TALEBE GÖRE ŞEKİLLENMELİ”
Tarım politikasının arz talebe göre şekillenmesi gerektiğini belirten Kavuneker, politikanın bu doğrultuda şekillenmesi gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi; “Türkiye’de neye ne kadar ihtiyacımız var öncelikle bunun belirlenmesi lazım ve buna göre hareket edilmesi gerekiyor. Bu durum göz ardı edildiği zaman çiftçi zarar ediyor ve haliyle bu durum ülke ekonomisine de yansıyor. Politikayı bu doğrultuda geliştirmeliyiz eğer bu şekilde hareket edersek ülkenin tarımı kendisine yeter hatta ihracata bile yetişebiliriz.” 
“KONYA’NIN EN BÜYÜK PROBLEMİ SU”
Konya’nın en büyük sorununun su problemi olduğuna da değinen Kavuneker, “Konya yılda 3 defa verim alabilen topraklara sahip. Arpayı kaldırıp yerine yağlık ay çekirdeği ekebiliyoruz ve ay çekirdeğini kaldırıp yerine buğday ekebiliyoruz. Yani eğer bu havzadaki su problemi ortadan kalkarsa Konya Türkiye tarımının yüzde 10’unu karşılayabiliyorken yüzde 25’ini karşılayabilir duruma gelir. Su probleminin çözülmesi tarımdaki sorunu ortadan kaldırdığı gibi hayvancılıkta da gelişmemize katkı sağlar. Kaba yem üretimi de otomatik olarak yükselir ve ucuza mal etmemizi sağlar. Birlikte hareket ederek tarımdaki sorunlara çözüm bulmamız gerekir” ifadelerine yer verdi.

(Ayşegül Ertul)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.