Torku ile daha ileriye

Konya bisikletinin önemli isimlerinden olan ve halen Torku Şekerspor Bisiklet takımı genel menajerliği yapan İsmail Uğurlu BBN Haber’in bugünkü konuğu oldu. Arkadaşımız Yüksel Cırt’ın sorularını yanıtlayan İsmail Uğurlu, hedeflerini bizlerle paylaştı
Torku ile daha ileriye

SÖYLEŞİ: YÜKSEL CIRT

*İsmail Uğurlu Kimdir. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1983 de Fransa Metz’de doğdum. 3 yaşında Türkiye dönüş yaptık. Aslen Konya Çumralıyım. Çumra Endüstri Meslek Lisesi mezunu olmak ile beraber, 1996 yılında Çatalhüyük Çumra Belediyespor bisiklet takımında spor hayatım başladı. Daha sonra MEDAŞ Tek Meramspor’da spor hayatımı sonlandırdım. Bu süre zarfında Pist Türkiye Şampiyonluğu ve çeşitli ulusal yarışlarda dereceler ile birlikte uluslararası Mevlana Turu’nda etap derecelerim oldu ve defalarca milli forma ile ülkemi temsil etme şerefine ulaştım. Sporculuk kariyerimde Çumra’nın  ilk milli sporcusu olma özelliğim var. Bunun yanında 2010 yılı itibari ile Çumra da antrenörlük kariyerime başladım. Kısa sürede Çumra’yı başarı anlamında bambaşka bir platformu taşımanın meyvesi olarak 2014 yılında milli takım antrenörlük görevi verildi. 2016 yılı ise yıldız ve genç milli takım başantrenörlüğü ile devam eden süreç 2020 yılı başı itibari ile sonlandırmış bulunmaktayım. Milli takım da sayısız uluslararası başarıya ulaştık Federasyon Başkanımız sayın Erol Küçükbakırcı ve yönetim ile uyumlu bir çalışmamız oldu.

2020 sezonu İtibari ile de Türkiye’nin en köklü ve prestijli bisiklet takımı olan Torku Şeker Spor Bisiklet takımı ile de anlaşarak hem Çumra hem Torku Genel Menajerlik görevini yürütmekteyim.

*Başarılarla dolu bir kariyere sahipsiniz. Öncelikle bisiklet sporuna başlamak isteyen gençlerimiz bu sporu neden seçmeli neler yapmalı?

Her şeyden önce sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için seçmeliler. Sonrasında bu işi profesyonel düzeye taşıyacak kişiler onun antrenörü ve çocuğun bu işe olan sevgisi ve isteği olacak. Neden seçmelilere dönecek olursak başarılı bir sporcu olursa milli takım ve üniversite kapıları açılıyor bunun yanında burs ve geleceği kurtuluyor. Bir diğer sebep ülkenin dört bir yanına müsabakalar için gidip görme tanıması hatta yurt dışına kadar uzanan bir süreç bu ve antrenmanlarda doğanın bütün güzelliklerinin içinde spor yapma olasılığı daha ne olsun ki?

Torku ile daha ileriye

*Dünyayı sarsan pandemi sürecinde, bisiklet sporunda ne gibi önlemler alındı?

Bu konuda okulların tatil edilmesi ile ilk yasak bizim Didim yarışı hazırlığında geldi. Biz bu konuda hem Torku’da, hem Çumra’da kimse önlem almaz ilken kulüp yetkilileri ile yaptığımız toplantı sonucu ilk olarak soyunma odasını kapatıp evlerden antrenmana çıkmaya başladık. Daha sonra sosyal mesafe kuralını getirip sporcularımızı aynı yol güzergahında herkes tek ve aralarda 50 metre mesafe ile devam ettik. En son ki yaş yasağı ile de tüm sporcularımızı evlerine roller vererek günde iki antrenman ile en asgari şekilde performans kaybı ile süreci atlatmaya çalıştık hâla da bu şekilde devam ediyoruz.

*Bisiklete başlama yaşı kaçtır? Aileler çocuklarını bisiklet sporuna yönlendirmeleri için ne yapmalı ?

Ülkemizde federasyon olarak bu sene aldığımız karar ile 12 yaş gurubu şu an müsabakalara girebilir. Avrupa’da bu yaş daha da aşağılarda. Aileler çocuklarını dijital ortamdan uzak tutmak için, sadece bisiklet değil her hangi bir spor ile mutlaka tanıştırmalı. Çocuğun gelişimine, koordinasyon becerisinin artmasına ve obez olmaması için bu çok önemli.  Nasıl teşvik edeceklerine gelince; çocuk, anne veya babayı rol model alır. O yüzden baba ile yapacağı bisiklet sürüşleri onu etkiler. Daha sonra bisikleti sevdikten sonra aile büyüklerinin yönlendirmesi ve teşvik ile o çocuğu o spora yönlendirecektir.

Torku ile daha ileriye

*Gelelim size. Kariyeriniz başarılarla dolu demiştim. Başarınızın sırrı nedir?

Disiplin, çalışma,  hedef ve inanmak. Bu evreleri prensip haline getiren herkes eninde sonunda sonun da başarıya ulaşacaktır. Sporcularımızın size inanması başarıyı kolaylaştırıyor.

*Kariyeriniz boyunca yaşadığınız ilginç bir anınız var mı?

Şöyle.. 2015 yılıydı sanırım. Sporcumuz 4 kişi ile kaçış yapmıştı. Bizde taktik gereği arkadaki guruptaki sporcularımıza yavaşlamaları istedik. Çünkü o 4 kişi de finiş de geçebilecek güçteydi. Tekrar öne gittiğimizde gördük ki, yarış içinde 3 sporcu sağa dönüş yapmış, bizim sporcu ise sola yanlış yola. Sonuç olarak derecemiz ve taktiğimiz suya düştü.

Torku ile daha ileriye

*Bence Torku sizin ile anlaşarak çok doğru bir karar aldı. Bu süreç nasıl işledi. Amaç ve hedefler nedir?

Bilindiği üzere Torku profesyonel düzeyde bir takımdı fakat elit kategorisindeki sporcu azlığı ve yeni açılan takımların sporcu transferleri ile sporcu bulmakta biraz zorluk çekiyordu. Pankobirlik Genel Başkanımız ve aynı zamanda spor kulübü onursal başkanımız da olan sayın  Recep Konuk’a, Torku Şeker Spor Kulübü Başkanı Dede Ülker’in takımı gençleştirmek istediğini ve geleceğin Bisiklet sporunun 10 yılına damga vuracak bir takım inşa etmek istediğini ve kulüp hocalığını da tarafıma vermek istediğini illeti.  Her fırsat Gençlere verdiği önemi ve değeri dile getiren Recep Konuk’un onay vermesi ile yola koyulduk. Kulübümüzde Çumra ve Konya ağırlıklı sporcularımı var. İçlerinde Balkan Şampiyonlukları olan, Türkiye Şampiyonlukları olan sporcuları Torku çatısı altında toplanmış olduk.  Bu olanağı sağlayan başta başkanımız Recep Konuk olmak üzere Torku Şeker Spor Kulüp Başkanı Dede Ülker ve Çumra Belediye Başkanımız ve aynı zamanda kulüp başkanımız  Halit Oflaz’a sizlerin aracılıyla teşekkür ediyorum. Takımın hedefi ise 2 sene içinde tüm sporcuları büyükler kategorisine çekip tekrar profesyonel bir takım ile ülkemizi temsil etmek.

*Son olarak şunu öğrenmek istiyorum. İleride kariyerinize antrenör olarak mı devam edeceksiniz yoksa işin yönetim kısmında da yer alacak mısınız?

Şuan antrenör olarak birçok güzel işe imza attık. Fakat antrenör olarak hedeflerimden hâla elde edemediğim başarılar var. En büyük hedeflerim arasında Avrupa Şampiyonaları’nda derece elde etmek. Bunu da Torku ile başarabileceğimizi düşünüyorum. Fakat hiçbir zaman görev istemedim verildi. Görev verilirse şayet neden olmasın.

Torku ile daha ileriye

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.