Hangisi yenmeli, sonra su içilmeli mi: Türkiye dondurmayı tartışıyor

Hangisi yenmeli, sonra su içilmeli mi: Türkiye dondurmayı tartışıyor

Dondurma paketten mi, açıktan mı yenmeli, dondurma yedikten sonra su içmeli miyiz? Maraş dondurması ile diğer dondurmalar farklı mı? İşte üzerindeki tartışmalar hiç bitmeyen ve yazın serinlemek için en çok tercih ettiğimiz dondurma gerçeği...

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi...

Dondurma protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller içeriyor.

DONDURMA YAPIMINDA KULLANILANLAR

Dondurmada sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel vb, glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, sahlep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar da bulunabiliyor.

Ancak sağlıklı bir dondurma üretiminde kullanılan bu tür katkı maddeleri Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksine uygun katkı maddelerini içermesi gerekiyor.

BESLEYİCİ AMA TEHLİKESİ DE VAR

Dondurma besleyici değeri yüksek bir gıda. Ancak sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalar sağlığı tehdit edebiliyor. O yüzden öncelikle güvenli yerlerden dondurma satın alınması gerekiyor. Sağlıksız üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebiliyor.

PAKET DONDURMA MI AÇIK DONDURMA MI?

Paketlenmiş dondurmalar ile ilgili ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim/ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli. İzinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler satın alınmamalı. Yanı sıra bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da dikkate alınmalı.

DONDURMAYI ANİDEN YUTMAYIN

Dondurma yerken yavaş yavaş, küçük parçalar halinde ağızda bir süre ağızda bekletildikten sonra yenilmeli. Aksi halde mide kramplarına neden olabilir, bağırsak, bademcik ve mideye zarar verebiliyor.

NE KADAR DONDURMA TÜKETMELİYİZ?

Tüketilen dondurmanın miktarı, kişinin enerji ihtiyacına göre değişiklik gösterebiliyor. Normalde haftada 1-2 kez uygun miktarda dondurma tüketmekte herhangi bir sakınca bulunmuyor. Hatta sağlıklı üretildiğinizden emin olduğunuzda 2 top küçük dondurmayı bazı ara öğünlerde yoğurt ve ayranın yerine tüketmeniz tavsiye ediliyor.

MARAŞ DONDURMASININ ÖZELLİĞİ

Normal dondurma mı, Maraş dondurması m? Kahramanmaraş Dondurmasının en büyük özelliği üretiminde sütü kullanılıyor olması gösteriliyor. 90 derece sıcaklıkta kaynatılan sütler, mikroorganizmalardan arındırılıyor. Daha sonra bu süte önce sahlep, ardında şeker katılıyor.

Fotoğraf: İHA

Kaynak: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu(Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı)

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.