Yanlış ilaç kullanımı hasta ediyor

Yanlış ilaç kullanımı hasta ediyor

Fazla ve gereksiz kullanılan ilaçlar vücuda ciddi zararlar veriyor. Dr. Öğretim Üyesi Aslı Karadeniz, tanı konulduktan sonra ilacın uygun dozda ve uygun süreyle uygulanması gerektiğinin altını çizdi

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Karadeniz ilaçlarla ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgiler verdi. Akılcı ilaç kullanımının; hastalara klinik bulgu ve bireysel özelliklere göre tanı konulduktan sonra ilacın uygun dozda ve uygun süreyle uygulanması olduğunu belirten Dr. Karadeniz, iyileşmenin de ancak bu şekilde sağlanabileceğini söyledi.
''FAZLA VE GEREKSİZ İLAÇ VÜCUDA ZARAR''
Başta antibiyotikler olmak üzere ilaçların doğru şekilde, doğru dozda ve zamanda kullanılmaması durumunda vücudun zarar görebileceğini, beklenmeyen hastalıklar ve yan etkiler ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Dr. Karadeniz, yaşanabilecek olumsuzlukları şöyle anlattı: ''Fazla ve gereksiz ilaç kullanımının istenmeyen etkileri olabilir. Alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilir, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri ortaya çıkabilir, farklı ilaç etkileşimleri, yan etkileri olabilir. Ölümle sonuçlanabilir. Fazla, gereksiz ve yanlış ilaç kullanımının olumsuz etkilerini önlemek için doktor önerisiyle doğru zamanda ve şekilde ilaç kullanmak gerekir. Yan etkiler olsa bile hasta kontrol altında olacaktır''.
''DOKTORLAR İLAÇ BİLGİLENDİRMESİ YAPMALI''
Akılcı ilaç kullanımında doktorlara önemli sorumluluk düştüğünü belirten Dr. Karadeniz, “Örneğin çok ağrıları olanlar hangi ilacı ne şekilde ne zaman kullanacağı konusunda doktorun önerisini dikkate almalıdır. Bilgilendirmeyi doktor yapmalıdır. Bu bilgilendirme, komşunun bir sindirim sistemi ilacını ağrı kesici yerine komşusuna vermesini de engeller. İlaçlar mutlaka doktor yönlendirmesiyle alınmalı'' dedi.
''GRİP VE ÇOĞU İSHAL TEDAVİSİNDE ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ''
Kış aylarında çoğu kişinin yakalandığı nezle ve gribin tedavisi çoğunlukla evde istirahat, bol sıvı tüketimi ve basit ilaçlarla geçirilebileceğini aktaran Dr. Karadeniz, bilinçsiz ilaç kullanımının hastalığın kontrolünü güçleştirebileceğini ifade etti. Dr. Karadeniz, ''Gribal enfeksiyonlarda verilen ilaçları da kontrolsüz kullanmamak gerekir. Yaşlı hastalarda yan etkileri olabilir, kardiyak sıkıntılar oluşturabilir. Kontrolsüz, kendi başına alınan ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, vitaminler başka sıkıntılara neden olabiliyor'' açıklamasında bulundu. (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.