Bu anıt İzmir Efes’te değil! Konya’nın Eflatunpınar Anıtı çekim merkezi olma yolunda

Bu anıt İzmir Efes’te değil! Konya’nın Eflatunpınar Anıtı çekim merkezi olma yolunda

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan ve Milattan Önce 13 yüzyılda Hitit Medeniyeti tarafından inşa edilen Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, şehir içinden ve şehir dışından gelen ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görerek çekim merkezi haline geliyor.

Konya’nın Beyşehir ilçesinde yer alan ve inşa edildiği zamanın üzerinden binlerce yıl geçmesine rağmen neredeyse ilk günündeymiş gibi arz-ı endam eden Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Konya merkeze 80 kilometre uzaklıkta bulunan binlerce yıllık anıta ulaşmak için ortalama 1 saatlik araba yolculuğu yeterli oluyor.

su-aniti.jpg

Eflatunpınar Su Anıtı Güzelliğiyle İzmir Efes’i Kıskandırıyor

Günümüzden 3 bin yıl önce Anadolu’nun kadim halklarından Hititler tarafından büyük bir taş ustalığı ile inşa edilen Eflatunpınar Su Anıtı, o günkü insanlar için günümüz barajları gibi hizmet etmiş, bölgede yaşayan halk kurak günler yaşadığı zamanlarda içme suyu ihtiyaçlarının yanında tarımsal sulama amaçlıda kullanmışlardır.

eflatun-pinar-beysehir.jpg

Su toplama işlevini aradan geçen binlerce yıl ve yıkılıp yenileri kurulan onlarca medeniyete rağmen kaybetmeyen anıt, merkezinde bulunan taştan yapı ile seyirlik manzaralar ortaya çıkarıyor. Büyük Hitit Kralı dördüncü Tuthaliya döneminde inşa edildiği tahmin edilen anıtın döneminde açık hava tapınağı olarak hizmet ettiği düşünülüyor.

eflatunsatay-konyaya-1-saat-uzaklikta.jpg

Doğal bir su kaynağının üzerine inşa edilen havuz, bölgeye yakın noktalardan çıkarılan andezit bloklarıyla inşa edilmiş. Dönemin pagan dini için önemli figürlerle bezeli taş anıt kısmı ise özgün taş işçiliğiyle kabartmalarla uyumlu bir kompozisyon oluşturuyor.

konya-hitit-su-aniti.jpg

Konya’nın Su Anıtı UNESCO’nun Listesine Girdi

Anıtın ilk keşfi 1842 yılında İngiliz jeolog Wiliam Jhon Hamilton’a dayanıyor. Eflatunpınar Su Anıtı’nın Hititlerle bağlantısını ise Fransız seyyah ve mimar Charles Texier tarafından tespit edilmiştir. Sonraki yıllarda Türk ve yabancı araştırmacıların uğrak noktası olmuştur. Çatalhöyük’te yaptığı önemli çalışmalarla Konya’nın ismini uluslararası alanda duyuran James Mallerart’ta Eflatun Pınar Su Anıtı üzerine çalışmalar yürütmüştür. Anıt 2014 yılında UNESCO’nun Dünya Geçici Mirası listesine girdi.

Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.