Bu müze Paris’te ya da Londra’da değil Konya’da yer alıyor. Üstelik girişler ücretsiz
Konya'da 1901 yılında Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa tarafından Müze-i Hümayun adıyla açılan ve bünyesindeki yüzlerce eserle şehrin tarihi mirasına ışık tutan Konya Arkeoloji Müzesi Neolotik Çağ, Erken Tunç, Orta Tunç, Demir Çağı, Helenistik Dönem, Roma ve Bizans dönemlerinden parçaları içeriyor. Üstelik Anadolu’nun ve Konya’nın kadim tarihine ışık tutan Konya Arkeoloji Müzesi tamamen ücretsiz. Meram ilçesinde yer alan bu ücretsiz müze, Sahipata Mahallesinin Sahipata Caddesinde yer alıyor ve gerek toplu taşımayla gerekse özel araçlarla ulaşılması gayet kolay.

Konya Arkeoloji Müzesi: Türkiye'de Açılan İkinci Arkeoloji Müzesi
1891’de açılan İstanbul Arkeoloji Müzesinden sonra Türkiye’de kurulmuş ikinci arkeoloji müzesi olan Konya Arkeoloji müzesi 1901 yılında Karma Ortaokulu’nun güneybatı köşesinde dönemin valisi ve Osmanlı’nın önemli bürokratlarından olan Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın talimatıyla faaliyetlerine başladı. Osmanlı’nın son yıllarına denk düşen o yıllarda Sultan-i Mektebî adıyla anılan okulun avlusu içindeki küçük bir binada “Müze-i Hümayun”un Konya şubesi olarak hizmet vermiştir. Daha sonrasında 20 Mart 1920’de Konya’ya gelen Mustafa Kemal Atatürk, hem Mevlana Dergâhı’nı hem de müze deposunu ziyaret etmiştir. Bu ziyaretten sonra 1927’de Mevlana Dergâhı müze olarak açılmış, müze deposundaki eserler de oraya taşınmıştır. Arkeolojik eserler, 1953 yılında İplikçi Caddesi’ne taşınmış, 1962’de de bugünkü binasında ziyarete açılmıştır.
Konya'nın ve Anadolu'nun Tarihine Işık Tutuyor
Müzede yer alan değerli parçalardan birkaçı şu şekilde:
Herakles Lahdi: M.S. 3. yüzyıla tarihlenen bu lahit, mitolojik kahraman Herakles'in 12 görevini betimleyen kabartmalarla süslenmiştir.
Medusa Başlı Kabartma: Müzede sergilenen nadir eserlerden biri de Medusa başını içeren kabartmadır.
Frig Çağı Kapları: Konya Alaaddin Tepesi kazılarında ele geçen, üzerleri geometrik desenlerle bezeli Frig Çağı'na ait pişmiş toprak kaplar da müzede sergilenmektedir.
Roma ve Bizans Dönemi Cam Eserleri: Cam gözyaşı şişeleri, parfüm kapları ve bilezikler gibi Roma ve Bizans dönemlerine ait cam eserler, müzenin koleksiyonunda önemli bir yer tutmaktadır.
Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.