Dünyanın en eski kilisesi Aya Eleni'nin gizemli geçmişi dünyanın dört bir yanında merak uyandırıyor
Aya İrine 5 bin yıllık tarihe sahip! Konya'daki bu kilise dünyada ayakta duran en eski kilise olarak biliniyor bu yüzden de dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri var.
Konya'da 5 bin yıllık tarihe sahip Sille Mahallesi'ndeki Aya Eleni Kilisesi, dünyanın ayakta duran en eski kilise.
Kilise Konya'nın merkezinde Sille'de bulunuyor. En az 5 bin yıllık tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapılan Sille Mahallesi'nde bir çok imparatorluğa ait tarihi izler yer alıyor.
Bir Rum köyü olarak da bilinen mahalledeki Aya Eleni Kilisesi Anadolu'daki ilk kiliselerden biri. Kilise yakının da kilisede görev yapanların ve misyonerlerin kaldığı mağaralar da yer alıyor.
En az bin 700 yıldır ayakta olan ve restore edilmesinin ardından müze olarak ziyaret edilen yapı hakkında bilgi veren Selçuklu Belediyesi Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla'nın açıklamaları son derece önemli.
Aya İrine dünyanın ayakta duran en eski kilisesi.
Aya Eleni Kilisesi 327 yılında Constantinus'un annesi Helena tarafından yaptırılıyor. 327 yılından 1923 yılına kadar kilise faaliyetlerini yürütüyor. Hiçbir şekilde bu kilise faaliyetleri kesintiye uğratılmıyor.
Sadece Birinci Dünya Savaşı sırasında kısa bir mola veriliyor.
Birinci Dünya Savaşı'nda Aya Eleni Kilisesi Türkiye'nin ilk ortopedi hastanesi olarak faaliyete girmiş, burada ahşaptan kol ve bacaklar üretilip cephelere nakledilerek orada da insanlara montajı gerçekleştirilmiş. Eğer kişiler çok ağır hastaysa Aya Eleni Kilisesi'ne getiriliyor ve burada tedavileri gerçekleştiriliyor.
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Aya Eleni Kilisesi'nin yine Ortodokslara, Hristiyanlara devri gerçekleştiriliyor.
1924 yılına kadar burası kilise olarak faaliyetlerine devam ediyor. 1924 yılından sonra buradaki Hristiyanlar Yunanistan'a göç ettiriliyor.
Müslümanlar ise burada gayrimüslimlerle ticari ilişkiler içerisinde ve Müslümanlar da yavaş yavaş göçmeye başlıyor. 1924 yıldan sonra Aya Eleni Kilisesi'nin kapılarına kilit vuruluyor.
Kilisenin Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından restore edilmesinin ardından müze olarak ziyaret ediliyor.
Aya Eleni Kilisesi'nin 2009 yılında restorasyona alındı. Restorasyon çalışmaları 2012 yılında bitti. 2012 yılından günümüze kadar da burası bir müze olarak faaliyetlerini yürüttü.
Gelen ziyaretçilere rehberlik konusunda içeride yardımcı olunuyor.
Müze içerisinde fresklerimiz ön planda, fresklerin ne anlama geldikleri hakkında bilgi veriliyor.
Çeşitli ahşap öğeler müze içerisinde yer alıyor. Bu öğelerin niçin kullanıldığı hakkında gelen ziyaretçilere bilgiler sunuluyor.
Aya Eleni Kilisesi tarihe tanıklık etmesi açısından 327 yılından 2024 yılına kadar ayakta durması, yaklaşık bin 700 yıllık bir yapının tarihi olaylara tanıklık etmesi önemli.
İnsanlar geldikleri zaman duvarlara ellerini sürüp o anı yaşamak ve geçmişe gitmek istiyorlar.
Aya Eleni Kilisesi'nin dünyanın dört bir yanından binlerce ziyaretçisi var

Tarihe tanık bir mekân
Aya Eleni Kilisesi tarihe tanıklık etmesi açısından 327 yılından 2024 yılına kadar ayakta durması, yaklaşık bin 700 yıllık bir yapının tarihi olaylara tanıklık etmesi önemli.

Milyonlarca ziyaretçi
Aya Eleni Kilisesinin ziyaretçi sayısı hakkında bilgi veren Yayla, "Biz burada çok sayıda yerli turist ve yabancı turist ağırlıyoruz. Yunanistan'dan, Bulgaristan'dan ve Rusya'dan gelen ziyaretçiler, Ortodoks mezhebine yakın olan insanlar daha çok burayı geziyor.
Bugün tarihe tanıklık etmesi açısından çok önemli bir yapı.
Yılda en az 400 bin kişi ziyaret ediyor.


Dünyada ayakta kalan en eski kilise olduğunu öğrenen vatandaşlar adeta büyüleniyor.

Fotoğraflar: Ekonomim
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.