El Salvador nerede

El Salvador nerede

Orta Amerika'nın yüzölçümü bakımından en küçük ülkesi: EL SALVADOR

Nehirleri, şelaleleri, volkanik dağları ile doğal güzellikler sunan El Salvador, özellikle son yıllarda turistik faaliyetlere hız vermiştir. Ülkede sörf imkanlarının oldukça fazla olduğu plajlar dikkat çeker

El Salvador, Orta Amerika'da yer alan yaklaşık 6,9 milyonluk nüfusa sahip bir ülkedir. Ülke, batıda Guatemala'ya, kuzey ve doğuda Honduras'a komşudur. Güneyinde Büyük Okyanus bulunur.

El Salvador, Amerika anakarasının nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkesidir (özellikle başkent, San Salvador) ve ayrıca bölgenin en sanayileşmiş ülkesidir. Resmi adı El Salvador Cumhuriyeti'dir. Ülke İsa peygambere atfen "Kurtarıcı" anlamına gelen İspanyolca karşılığından gelmektedir ve toprakları İspanyol himayesi öncesinde Cuscatlan diye adlandırılmıştır.

İspanyol kaşif Pedro de Alvarado 1524 yılında Meksika'dan yola çıkarak El Salvador adını verdiği yere geldiğinde, burada yerliler yaşıyordu. İspanya, El Salvador ile birlikte etrafındaki birçok ülkeyi 300 sene boyunca işgal etti. 1821 yılına kadar Guatemala'ya bağlı bir eyalet olan ülke, buradaki İspanyol yönetiminin sona ermesinden sonra 1823 yılında Orta Amerika Federasyonu içerisinde bulunan bir ülke oldu. Federasyonun 1840'ta dağılmasından sonra 30 Ocak 1841'de bağımsızlığını ilân etti.

1970'li yıllarda sağ ve sol çatışmalarına sahne olan ülke, 1979 yılında cuntacıların iktidara gelmesi ile duruldu. Cunta bazı reformları başlattı fakat şiddet tırmanmaya devam etti. 1981'de Marksist gerillalara karşı ABD yardım yolladı.

El Salvador'un ekonomisi zaman zaman deprem ve kasırga gibi doğal afetler, büyük ekonomik sübvansiyonları zorunlu kılan hükûmet politikaları ve resmi yolsuzluk nedeniyle engellendi. Sübvansiyonlar öyle bir sorun haline geldi ki Nisan 2012'de Uluslararası Para Fonu (IMF) merkezi hükûmete 750 milyon dolarlık bir krediyi askıya aldı. Başkan Funes'in kabine şefi Alex Segovia, ekonominin "çöküş noktasında" olduğunu kabul etti.

Antiguo Cuscatlán, ülkedeki tüm şehirlerde kişi başına en yüksek gelire sahiptir ve uluslararası bir yatırım merkezidir.

El Salvador nerede

EKONOMİ VE ALIŞVERİŞ

San Miguel, El Salvador'un önemli bir ekonomik merkezidir ve Orta Amerika'daki en büyük eğlence ve yemek festivallerinden biri olan "San Miguel Karnavalı" na ev sahipliği yapmaktadır. Hükümet, dolaylı vergilere odaklanarak mevcut gelirlerinin tahsilatını iyileştirmeye çalışmıştır.  Başkent San Salvador ve turistik şehirleri Santa Ana ve San Andres’te bulunan restoranlarda servis edilen ve uluslararası misafirlerin ilgisini çekecek pek çok yerel lezzet vardır. Daha çok deniz ürünü, tropik meyveler ve pirinç tüketilen ülkede et olarak sığır eti daha çok tercih ediliyor. Kahve ülke için çok önemli bir yere sahip, dünyanın önde gelen kahve markaları ürünlerini buradan sağlıyorlar. Bu sebeple ülkenin hemen her bölgesinde çok çeşitli kahve bulmak mümkün. Ülkede alışveriş daha çok sokak pazarlarından yapılmaktadır ancak bunun yanında San Salvador ve Santa Ana’da alışveriş merkezleri bulunmaktadır. Ruta de Las Flores de sokak pazarları çok meşhurdur.

El Salvador nerede

GEZİLECEK YERLER

Tazumal: Ülkenin Chalchuapa merkezine bağlı bir bölgede yer alan Tazumal, Maya Medeniyeti’ne ait bir arkeolojik kenttir. 1940-1950 yılları arasında arkeolog Stanley Boggs’un kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Burada  hem Mayalar’a hem de Toltekler’e ait tapınaklar bulunur. Yapılan kazılarda birçok tarihi kalıntıya rastlanmıştır.

San Andres: Zapotitan vadisinde yer San Andres, yıllar önce terk edilmiş bir volkandır. Burada milattan önce yerleşim yeri olarak kullanmaktaydı. Hatta yapılan çalışmalar sonucunda tarım ile ile ilgili birçok araç ve gerece rastlanmıştır. Yolunuz düşerse bu terk edilmiş yeri ziyaret edin. Günümüzde önemli bir turistik nokta olarak bilinmektedir.

Santa Ana: Ülkenin başkenti San Salvador’un 64 kilometre kuzeybatısında yer alan Santa Ana, eski bir Maya-Pokoman yerleşim yeridir. Burada İspanyol etkisini çok rahat görebilirsiniz. Pipiller burayı Sihuatehuacan olarak isimlendirmiştir. 1569 yıllında koruyucu Santa Ana adına bir kilise inşa edildi. Daha sonra bu bölgenin ismi değiştirilip Santa Ana Yapıldı. Bu bölgede birçok tarihi yapı bulunmaktadır.  Bunun dışında burada kakao ve kahve yetiştirmek oldukça verimli bir toprak bulunur.

El Salvador nerede

San Miguel: Ülkenin doğusunda yer alan San Miguel, Başkent San Salvador ve Santa Ana’dan sonra ülkenin üçüncü en kalabalık şehridir. Başkentte yaklaşık 138 km uzaklıkta bulunur. Dünyada nüfusa oranladığımızda en çok cinayet işleyen şehri olarak bilinmektedir.

Ulusal Saray: Ülkenin başkenti ve en büyük şehri San Salvador’da yer alan Ulusal Saray, 1866-1870 yılları arasında inşa edilen bir yapıdır. Daha sonra çıkan bir yangında zarar görmüştür. 1905-1911 yılları arasında Avrupa’nın birçok şehrinde getirilen malzemelerle yeniden inşa edildi. 1974 yıllına kadar ülke burada yönetildi. Saray, 4 ana oda olmak üzere toplam 101 odası bulunmaktadır.

İlopango Gölü: San Salvador, La Paz ve Cuscatlan  şehirlerin sınırında yer alan İlopango Gölü, 72 km²’lik alanıyla Volkanik oluşumlu bir krater göldür. Gölün uzunluğu 11 km, genişliği 8 km ve derinliği ise 440 metreyi bulabilmektedir. Zamanla okyanusa akan göl, Jiboa Nehri ortaya çıkarmıştır. Göl üzerinde Volkanik oluşumlu küçük bir ada bulunur.

Joya de Ceren: Ülkenin La Libertad bölgesinde yer alan Joya de Ceren, Maya dönemine ait Arkeolojik sit alanıdır. Burada yapılan kazılar sonucunda birçok kalıntıya rastlanmıştır. Bu yerleşim yerinin yakınlarında bir volkanik patlamanın üzerini örtmesi nedeniyle iyi bir şekilde korunmuş tarım şehri keşfedilmiştir.  El Salvador’un Pompei’si olarak bilinir.

El Salvador nerede

Coatepeque Caldera: Coatepeque Caldera, Orta Amerika’daki El Salvador’da bulunan volkanik bir kalderadır. 26 km²’lik alan kaplayan bu kaldera, 72.000 ila 57.000 yıl öncesine dayanan bir oluşumdur. En yüksek noktası 746 metredir. Coatepeque Caldera doğu kesiminde ise Coatepeque Gölü bulunur. Bu göl, volkanik oluşumlu bir göl olup etrafında birçok kaplıca bulunmaktadır.

El Boqueron Milli Parkı: Başkent San Salvador yakınlarında yer alan El Boqueron Milli Parkı, 1800 metre yükseklikte yer alan bir parktır. Bu park yaklaşık 5 kilometre alan kaplamaktadır. Parkın ana cazibe merkezi, 5 kilometre çapında ve 558 metre derinliğinde bir kraterdir. Bu parkta birçok hayvan ve bitki türü bulunur.

Museo de la Palabra y la Imagen: Ülkenin başkenti San Salvador’da yer alan Museo de la Palabra y la Imagen, 23 Şubat 1999 tarihinde ziyarette açılan bir müzedir. Burada birçok tarihi eser ve gündelik eşyalar sergilenmektedir. Ülkenin tarihi ve kültürü hakkında merak ettiklerinizi burada görüp inceleyebilirsiniz. Ülkenin en popüler müzesidir.

El Salvador nerede

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.