Kalehan Ecdat Parkı

Kalehan Ecdat Parkı

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehre kazandırdığı ve açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Selçuklu ve Osmanlı mimari örneklerini içeren bir parktır

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Otogar ve Yeni Büyükşehir Stadyum bölgesine kazandırılan 110 bin metrekarelik bir parktır.  Eserin içinde 12 bin 500 metrekare gölet ile etrafında kale burçları ve surlar, Osmanlı Sokağı, Boğaz Yalısı, Hasbahçe, Selçuklu Hanı Konya Mutfağı, kamelyalar ve sosyal donatılar bulunuyor.
Selçuklu hanının restoran olarak hizmet verdiği, kamelyalar ve sosyal donatıların da yer aldığı parkın göletinde ise kayıklarla gezinti yapılabilmekte. Zırh ve kalkanıyla Osmanlı askerini canlandıran iki görevlinin nöbet beklediği kapıdan giren ziyaretçilere, parkta Yeniçeriler ile atlı Selçuklu askerleri eşlik ediyor. Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan ve çok sayıda eseri barından kente kazandırılan parkta, Selçuklu dönemi mimarisine uygun özellikte kervansaray inşa edildi. Toplantı salonu olarak hizmet verecek yerin, taç kapısı ve mimarisi dönemin izlerini taşıyor.

30 MİLYON LİRA HARCANDI

Yaklaşık 30 milyon liraya mal olan eserin en önemli özelliği Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile ecdat hatırasını yaşatması ve ziyaretçilerine doyumsuz bir nostalji sunması. 110 bin metrekarelik alanda hayata geçirilen Kalehan Ecdat Parkı’nda; surlar içinde tarihi limanı, 12 bin 500 metrekarelik göleti, boğaz yalısı, Osmanlı Sokağı, Namazgah Çeşmesi, seyir kulesi, deniz feneri, Osmanlı otağı amfisi, Hasbahçe, Selçuklu Hanı Konya Mutfağı, Selçuklu ve Osmanlı kameriyeleri ve sosyal donatılar bulunuyor.

İSMİ YARIŞMAYLA BELİRLENDİ

Parkın ismi yarışma sonucu belirlendi. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen isim yarışmasında 7 bin 194 önerinin arasından "Kalehan-Ecdat Bahçesi" adına karar verildi. Proje kapsamın ayrıca Tarihi Konya evlerinde hediyelik eşyalar sergilenmekte. Sergi alanları büyük ilgi görürken, Osmanlı kıraathanesinde Türk kahvesi ve çay ikramı yapılıyor. Gölet etrafında misafirlerin gezebileceği müstakil binalar Osmanlı yalısı şeklinde inşa edildi. Gölette de o dönemi andıran kayıklar yüzüyor. Park; gezinti alanları, çeşmeleri, namazgah ve kamelyalar tarihi döneme göre dizayn edildi. Giriş kapıları ise orijinal ve 350 yıllık han kapılarından teşekkül. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.