Ortadoğu’nun en büyük 3. şehri: Bağdat

Ortadoğu’nun en büyük 3. şehri: Bağdat

Bağdat, Irak’ın başkenti ve en büyük kentidir. Aynı zamanda bu şehir, Ortadoğu’nun gözde şehirlerinden birisidir. Savaşlar ve işgaller tarihi kimliğe zarar verse de burada gezilip görülecek çok sayıda tarihi yapı bulunur

Bağdat, Irak'ın başkenti ve en büyük kentidir. Yüzyıllar boyunca İslam dünyasının bilim, kültür ve ticaret merkezi olan şehir, Abbasiler'e birkaç asır başkentlik etmiştir. Bağdat aynı zamanda Orta Doğu'nun Kahire ve Tahran'dan sonra en büyük üçüncü şehridir. Mezopotamya çanağının ortasında, Dicle Irmağı'nın iki yakası üzerinde ve Dicle'nin Fırat'a en çok (40 km) yaklaştığı noktada, geniş bir alüvyon ovası üzerinde yer alır. Bağdat, konum olarak Irak'ın tam ortasında yer alır ve kalbi durumundadır. Bağdat isminin Farsça kökenli olduğu düşünülmektedir. Bağdat, Irak ve Mezopotamya kültürü İslam dini ve geleneksel Arap kültürü etrafında biçimlenmiştir. Buna karşın, Bağdat şehri çeşitlilikler içinde yüksek bir kozmopolit toplum ve canlı bir kültüre sahiptir. İslam etkisi Arap kültürünün mimari, müzik, giyim, mutfak ve yaşam tarzında görülebilmektedir.

Ortadoğu’nun en büyük 3. şehri: Bağdat

BAĞDAT’IN GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER

ABBASİ SARAYI

Bağdat şehir merkezinden yaklaşık 7 km uzaklıkta yer alan Abbasi Sarayı, Abbasi döneminde kalan tek yapıdır. Bu yapı, Halife EL-Naser döneminde inşa edilmiştir. 1963 yıllından berri de bu yapı, üniversite olarak hizmet vermektedir. Özellikle sarayın avlusu oldukça dikkat çekicidir. Bu yapının mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

Ortadoğu’nun en büyük 3. şehri: Bağdat

AL-FAW SARAYI

Al-Faw Sarayı veya diğer ismiyle Su Sarayı, Bağdat Uluslararası Havalimanı’na 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Bu saray, İran’a karşı elde edilen zafer sonucunda inşa edilmiştir.Bu yapı, kompleks bir yapı olup çok sayıda villa ve küçük sarayları içine barındırmaktadır. Burası ABD tarafında güvenli bölge olarak ilan edilmiştir. Savaş boyunca ABD üsü olarak kullanılmıştır.

Ortadoğu’nun en büyük 3. şehri: Bağdat

KAZİMEYN CAMİİ

Kazimeyn Bölgesinde yer alan Kazimeyn Camii, mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan biridir. Buraya yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Caminin özellikle Altın renginde kubbesi ve minareleri dikkat çekmektedir. Cami içinde İmam Musa El Kazım’ın türbesi de bulunmaktadır.

Ortadoğu’nun en büyük 3. şehri: Bağdat

IRAK ULUSAL MÜZESİ

Irak’ın başkenti Bağdat’da yer alan Irak Ulusal Müzesi, 1923 yıllında hizmette açılmıştır. Müze de çok sayıda eser sergilenmektedir. Mezopotamya uygarlıklarına dair çok önemli eserler bulunuyordu. Fakat 2003 yıllında ABD’nin Irak işgali sırasında yağmalanmıştır. Müzede yer alan birçok eser kaybolmuştur. Fakat 23 Şubat 2009 tarihinde tekrar restore edilip hizmette açılmıştır. İçeriği eskisi kadar olmasa da oldukça zengin bir koleksiyonu bulunur.

Ortadoğu’nun en büyük 3. şehri: Bağdat

UMM AL-QURA CAMİİ

Bağdat’ın El-Adel’de yer alan Umm al-Qura Camii, şehirde yaşayan Sünni Müslümanların en büyük ibadet yerdir. Kubbesinin etrafında bulunan 4 minaresiyle oldukça dikkat çekmektedir. Kireçtaşı ile inşa edilmiştir.

BABİL ANTİK KENTİ

Irak’ın başkenti Bağdat’ın 100 km güneyinde yer alan Babil Antik Kenti, gezilip görülmeye değer bir antik şehirdir. Bu şehir dünya tarihinde büyük izler bırakmıştır. Dünyanın ilk yasaları burada çıkarılmıştır.(Hamurabi) Demokrasi, evrensel hukuk ve adalet gibi kelimeler ilk kez burada şekil almıştır. Dünyanın en kadim kentlerinden biriydi. Antik dünyanın yedi harikasından bir olan Babil’in Asma Bahçeleri ve yine önemli bir yapı olan İştar Kapısı burada bulunuyor. Fakat 1. dünya savaşı sırasında şehir büyük bir yıkım yaşandı. Daha sonra tekrar toparlanmaya başlandıysa da Yine Irak-ABD savaşı ve İç savaşla şehir büyük zarar gördü.

BAĞDAT ŞEHİTLER ANITI

Dicle Nehri’nin doğu tarafında yer alan Şehitler Anıtı, 1983 yıllında hizmette açılmıştır. Anıt, yapay bir gölün merkezinde duran dairesel platformdan oluşmaktadır. Bu kubbenin altında müze, kütüphane, kafe ve konferans salonu bulunur. Bu anıt, Irak-İran savaşında şehit düşen Iraklı askerler için inşa edilmiştir.

MUTANABBİ CADDESİ

Merkezde yer alan Mutanabbi Caddesi, Mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Bu cadde, 10. yüzyıllarda yaşamış klasik Irak şairi Mütenebbi’nin adı ile bilinmektedir. Bu cadde üzerinde birçok kitapçı bulunur.

BAĞDAT KALESİ

Kale, Abbasiler döneminde inşa edilmiştir. Sultan Melikşah’ın bazı ilaveleriyle kale son şeklini almıştır. Osmanlı Devleti zamanında birçok defa restore edilmiştir. Günümüze kadar birçok evrede geçildiği için tarihi yapısını kaybetmiştir. Fakat günümüzde Bağdat’ın en çok ziyaret edilen noktalarından biridir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.