İYİ Partili Yokuş TSK’da çalışan sivil memurların sorunlarını anlattı
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TSK çatısı altında çalışan sivil memurların yaşadığı sorunları mecliste gündeme getirdi. Yokuş, “Üzülerek ifade etmeliyim ki sivil memurlar çalışırken askerî personel özlük hakları hususunda maalesef maraba muamelesi görüyorlar. Bu adaletsizlik acilen giderilmelidir” dedi.
“FAZLA ÇALIŞIP MESAİ ÜCRETİ ALAMIYORLAR”
TSK çatısı altında çalışan sivil memurların birçok haktan mahrum bırakıldığını ifade eden Yokuş, memurların yaşadığı mağduriyetleri şu şekilde anlattı:
“ Türk Silahlı Kuvvetlerinde askerî yani rütbeli personel ile birlikte askerî bir rütbeye sahip olmayan devlet memurları da karargâhlarda, kışlalarda, askerlik şubelerinde, harekât bölgelerinde, hatta yurt dışında görev yapmaktadırlar. Askerî sivil memurlar, özlük haklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndan alırlar. Ancak, asker olmadıkları ve askerî eğitim almadıkları hâlde askerî disiplin kurallarına göre çalışmak zorundadırlar. Mesai mefhumları yoktur. Fazla çalışıp mesai ücreti alamazlar, askerî lojmanlardan sınırlı yararlanabilirler. Kendilerine verilen lojmanlar da genelde ya giriş katı ya da bodrum katı olur, orduevlerinden ise hiç faydalanamazlar.”
“HAKLIRINI KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR”
“Askerî sivil memurlar arasında doktor, eczacı, mühendis, avukat, uzman, psikolog, tekniker, veri hazırlamacı, aşçı, şoför gibi her meslekten personel vardır” diyen Yokuş açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu İç Hizmet Kanunu'nun 115 ve 116'ncı maddelerine tabidirler. Nöbet tutarlar ve içtimaya çıkarılırlar. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda bunlarla ilgili 2 ayrı özel madde vardır; bu maddelere göre yirmi dört saat esasına göre çalıştırılırlar ve karşılığını alamazlar. Yine 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununa tabidirler, görevleri vardır, sorumlulukları vardır ama karşılığı yoktur. Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli devlet memurları ise 7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun'a tabi tutulmuş rütbeli personel gibi disiplin hükümleri bu çalışanlara uygulanmış ancak rütbeli personelce alınan mali ve sosyal haklar Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli devlet memurlarından esirgenmiştir.”
“BU ADALETSİZLİK ACİLEN GİDERİLMELİDİR”
Sivil memurların mağduriyetlerinin çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade eden Yokuş, “Değerli milletvekilleri, orduevlerinin temizliği başta olmak üzere, tadilatından, bütün hizmetlerinden sorumlu olan sivil memurlar maalesef orduevlerine giremezler, kamplardan faydalanamazlar, sosyal tesislerden yararlanamazlar; kısacası, aynı iş yerinde çalıştığı rütbeli personelle aralarındaki mali ve sosyal haklar bakımından ortaya çıkan fark gün geçtikçe artmaktadır. Sivil memurlar 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle kaldırılan sivil memur tazminatının tekrar verilmesini talep ediyorlar. Şimdiye kadar açılmayan unvan değişikliği sınavının açılmasını istiyorlar. Fiilî hizmet zammının verilmesini talep ediyorlar. Askerî sivil memurlara silah verilmez, askerî karargâhlarda çalışmalarına rağmen bir saldırı sırasında kendilerini maalesef koruyamazlar. Bu nedenle silah verilmesi gerekiyor. İl dışı görevlendirmelerde hak ettikleri harcırah yeterince verilmez, yurt dışı görevlerde her türlü yeterlilikleri varken maalesef görevlendirilmezler. Üzülerek ifade etmeliyim ki sivil memurlar çalışırken askerî personel özlük hakları hususunda maalesef maraba muamelesi görüyorlar. Bu adaletsizlik acilen giderilmelidir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.