Meral Akşener'in iddiası yalanlandı

Bakanlık, Meral Akşener'in 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili iddiasını yalanladı
Meral Akşener'in iddiası yalanlandı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kilometre maliyetinin 900 milyon dolar olduğunu iddia etti. Akşener'in iddiası üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Meral Akşener'in iddiası yalanlandı

"MALUM ÇEVRELER TARAFINDAN SİYASETE ALET EDİLDİ"

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde hizmete sunulan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi'nin "malum çevreler" tarafından siyasete alet edilerek, yoğun saldırıyla karşı karşıya olmasının hayretle gözlemlendiği belirtildi.

Açıklamada, mühendislik ve tasarım açısından eşsiz, dünyadaki en büyük ulaşım projelerinden olan eserin, istihdama, turizme, ticarete, kültüre ulusal ve uluslararası alanda katkı sağlayacağına işaret edildi.

Köprünün millete, çevreye, ülke ekonomisine ve dünyaya sunacağı değerle de eşsiz bir yapı olduğu kaydedilen açıklamada, halkın genelinin, "eşsiz iradesi" ve "vefa duygusuyla" esere sahip çıkmasının gururla görüldüğü ifade edildi.

Meral Akşener'in iddiası yalanlandı

"MUHALEFET DEĞİL ÜLKEYE DÜŞMANLIK"

Millete kazandırılan dev eseri değil yapmak, hayal bile edemeyenlerin, anılan büyük çalışmayı itibarsızlaştırmak için saldıranların "ibretle" ve "hayretle" izlendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu saldırılar bizim için çok sık karşılaştığımız davranışın tekrarından öteye gitmiyor. 'Muhalefet etme vazifesini, ülkesine, milletine ve devletine düşmanlık olarak sergilemek...' Bir muhalefet partisi ya da lideri, elbette ki yapılacak yatırımın ülke için uygun olmadığını düşünebilir, daha iyisini önerebilir. Bunu yaparken de akla, izana ve vicdana dayanması beklenir. Çünkü sözü, ancak o zaman anlam kazanır. Yoksa, bugün düştükleri durum gibi milletine, ülkesine, devletine düşman gibi algılanmaları kaçınılmazdır. Bu kişilerin anlamaları pek mümkün olmasa da önce Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleriyle ilgili genel bilgileri, ardından 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projemizi bir kez daha açıklamayı sorumluluğumuzun bir parçası olarak görüyoruz. Son 20 yılda ulaştırma sektöründe (havalimanları, limanlar ve 1250 kilometre otoyol altyapısı) 37,5 milyar dolarlık KÖİ modeliyle yapıldı. Bu projelerle, gayri safi yurt içi hasılaya 91 milyar dolar, üretime 193 milyar dolar (toplam 284 milyar dolar), istihdama yıllık 156 bin kişi olmak üzere güçlü bir ekonomik etki sağlanmıştır."

Bu projeler sayesinde yıllık 1 milyar 865 milyon dolar zaman tasarrufu, 1,1 milyar dolar yakıt tasarrufu, 5 milyon dolar çevre tasarrufuyla toplamda 2,97 milyar dolar tasarruf sağlandığına işaret edilen açıklamada, KÖİ projelerinin yatırım bedelleriyle sağladıkları fayda arasındaki fark incelendiğinde ekonominin, dolayısıyla milletin yararına son derece olumlu tablonun ortaya çıktığı bildirildi.

Açıklamada, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi için yüklenici firmayla yapılan sözleşmede, yapım ve işletme süresinin (toplam 16 yıl 6 ay 12 gün) hiçbir şekilde değişmeyeceğinin açık ve net biçimde ifade edildiğinin altı çizilerek, "Projenin erken bitirilmesi durumunda ortaya çıkacak sürenin işletme süresine dahil edileceği de sözleşmede yer almaktadır. Sözleşmedeki bu hükümle, yüklenicinin projeyi erken bitirmesi teşvik edilmesi sayesinde açılışın öngörülenden 1,5 yıl erkene alınması mümkün olmuş, böylece 622,5 milyon avro tasarruf sağlanmıştır." değerlendirmesinde bulunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.