MHP'li Kara, komisyonda konuştu
Şüpheli çocuk ölümlerini araştırma komisyonu raporu, TBMM Genel Kurulunda görüşüldü
TBMM Genel Kurulunda, Rabia Naz Vatan başta olmak üzere, şüpheli çocuk ölümlerinin araştırılması ve bu konuda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun raporu üzerinde genel görüşme yapıldı. Parti grupları, rapor üzerinde söz aldı.
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, sadece ailelerine değil tüm toplumlara emanet olan çocukların, her türlü ilgi, eğitim ve korumaya layık olduğunu söyledi.
KARA: ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK ASLİ GÖREVİMİZ OLDUĞU KADAR, VİCDANİ SORUMLULUĞUMUZ
MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Esin Kara, ihmaller sonucunda çocukların hayatını kaybettiğini belirterek, "Anne ve babanın yaşının küçük olması, çocuk yetiştirme hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, zihinsel ya da psikolojik sorunlarının olması, çocuğun tedavisini tam olarak uygulayamaması, ihmal ya da istismara karşı çocuğunu yeteri kadar koruyamaması yüreklerimizi burkan çocuk ölümleriyle karşılaşmamıza neden olmaktadır." dedi.
İhmallere açık olan ve ilk müdahale yönünden geç kalınan önemli bir alanın da okullar olduğuna dikkati çeken Kara, okullarda çocukların yaşadığı acil durumlara müdahale etmek için okullarda acil sağlık hizmeti verebilecek en az 1 sağlık personelinin bulunmasını öngören kanun tekliflerinin yasalaşmasını temenni etti.
Çocukları korumanın, asli görevleri olduğu kadar, vicdani sorumlulukları da olduğunu dile getiren Kara, hayatın doğal akışına ters düşen ani, beklenmeyen çocuk ölümlerinin, en yaralayıcı grubu oluşturduğunu söyledi.
Kara, şüpheli çocuk ölümlerinin titizlikle araştırılmasını, bu ölümlerin azaltılması için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınmasını isteyerek, "Burada söz konusu olan bizlere emanet yavrularımızın canıdır. Mutlaka her detay incelenmeli, raporlama ve tespit kanuna uygun yapılmalıdır. Kanun ve usule aykırı yapılan ya da ihmal edilen işlemler neticesinde olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalınırken adalet gecikmekte ya da doğru uygulanamamaktadır." ifadesini kullandı.
Şüpheli çocuk ölümlerinde ailelerin dikkatle incelenmesini, ailenin başka çocukları varsa onların korunmasını, olay yeri incelemesinin titizlikle yapılmasını, delillerin kaybolmasına ya da karartılmasına izin verilmemesini öneren Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şüpheli ölümlerin ilk kayda doğal ölüm olarak geçirilmesi ve vakalara ilk müdahaleyi yapan uzmanların dikkatli inceleme yapmaması neticesinde hem aileler mağdur olmakta hem de adalet gecikmektedir. Geciken adalet neticesinde suçlular hayatlarına devam ederken bazen de mazlumlar suçlanmaktadır. Aile içi şiddet unsurlarının kabul gördüğü toplumlarda çocuk ölüm oranları yükselmektedir. Bu sebeple şiddetin hiçbir türüne geçit verilmemesi, medyada şiddeti hoş gören mesajların verilmemesi gerekmektedir. Toplum olarak bilinç düzeyimizin artırılması, çocuk ölümlerinin her yönüyle altında yatan sebeplerinin kurumlar arası iş birliğiyle ele alınması gerekmektedir.
Evladı şüpheli bir şekilde ölen anne ve babaların, vicdanlarının rahat edebilmesi için tüm delillerin ve ölüm sebebinin çözümünde faydalı olacak her türlü kayıt ve belgenin titizlikle incelendiğini bilmesi, olay yeri incelemeden adli tıpa, güvenlik sürecinden yargı sürecine hiçbir ihmal ve suistimalin olmadığını bilmesi ve güvenmesi gereklidir. Böylelikle, evladının ölüm nedeni cinayet mi intihar mı ihmal mi normal ölüm mü kaza mı sorumluluğu olan kim ya da kimler var? Bunların açığa çıkması ve bu konuda akıllarında soru işareti kalmaması, acılarını hafifletmese de vicdanlarının rahatlamasını sağlayacaktır. Bu da evladını kaybeden anne ve babaların en tabi hakkıdır. "
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.