Milletvekili Sorgun: Türkiye'deki yetim çocuk sayısı 350 bin

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, bütün dünyaya, öksüz ve yetimlere kol kanat gerilmesi çağrısı yaptı.
Milletvekili Sorgun: Türkiye'deki yetim çocuk sayısı 350 bin

Sorgun, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılında İslam İşbirliği Teşkilatının aldığı kararla, her yıl Ramazan ayının 15'inci gününün Dünya Yetimler Günü olarak ilan edildiğini anımsattı. Resmi rakamlara göre dünyada yetim sayısının 200 milyonu aştığını belirten Sorgun, gayrıresmi rakamların göre ise 400 milyon civarında olduğunu aktardı. Dünyada bir günde 10 bin çocuğun yetim kaldığını dile getiren Sorgun, her yıl 2,5 milyon çocuğun suç örgütlerinin tuzaklarına düştüğünü söyledi. Türkiye’de 350 bin yetim çocuk bulunduğunu; Suriye’deki yetim çocuk sayısının ise bir milyonu aştığını dile getiren Sorgun, “2013 yılından bu yana Ramazan Ayı’nın 15. günü bilindiği gibi Dünya Yetimler Günü olarak kabul edilmektedir. Buradaki amaç; dünyadaki yetimler için farkındalık oluşturmak ve aynı zamanda bu çocukları öksüz ve yetim bırakan devlet politikalarına son vermedir. UNICEF’in verilerine göre dünyada her gün 10 bine yakın çocuk öksüz ya da yetim kalmaktadır.  Bugün dünya üzerinde 150 milyon öksüz veya yetim çocuğun olduğu belirtilmektedir. Ancak dünyada resmî istatistiklere yansımayan milyonlarca yetim veya kimsesiz çocuğun daha yaşadığını gösteren pek çok kanıt bulunduğu düşünülünce bu rakamın gerçekte çok daha fazla olduğuna kuşku yoktur. UNİCEF’in ve Yetim Vakfı'nın hazırladığı rapora göre 2020'de yetim çocukların sayısı 200 milyonu aştı. Gayri resmi rakamlara göre ise bu rakam 400 milyon civarında. Günde 10 bin çocuk yetim kalıyor. Her yıl bu çocuklardan 2 buçuk milyonu ise suç çetelerinin eline düşüyor. Rapora göre Türkiye'de 350 bin yetim var. Yıllardır iç savaşın sürdüğü Suriye'de ise bu rakam 1 milyonu buldu.

Dünya yetim raporuna göre;

Dünyadaki yetim çocuk sayısı: 200 milyon

Günlük yetim kalan çocuk sayısı: 10 bin

Türkiye'deki yetim çocuk sayısı: 350 bin

Suriye'deki yetim çocuk sayısı: 1 milyon

YETİMLİĞE SEBEP OLAN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER SALGIN HASTALIKLAR, DOĞAL AFETLER, SAVAŞ VEYA ÇATIŞMALARDIR

Sorgun, yetimliğe sebep olan faktörleri de raporlayarak anlata, UNHCR’nin yayımladığı Küresel Eğilimler Raporu’na göre, 2018 sonu itibariyle dünya genelinde 70,8 milyon kişi zorla yerinden edildiğini söyleyen Sorgun; “Bu rakamın 25,9 milyonunu ülkelerinde yaşanan zulüm, çatışma, şiddet veya insan hakları ihlalleri sebebiyle evlerini terk eden mülteciler oluşturmaktadır. Ayrıca 25,9 milyonun yarısına yakınını çocukların oluşturduğu bildirilmektedir. Dünyanın farklı ülkelerine yayılmış olan 5,6 milyonu aşkın Suriyeli mültecinin yaklaşık %45’ini çocuklar oluşturmaktadır.  700 bin civarında Suriyeli çocuğun ise yetim kaldığı tahmin edilmektedir.  Savaş ve çatışmalar, doğal afetler, salgın hastalıklar, ekonomik yoksulluk, göç hareketleri gibi sorunlar nedeniyle yetim sayısı tüm dünyada giderek artmaktadır. 7,7 milyar olarak tahmin edilen dünya nüfusunun 2,2 milyarını oluşturan çocuklar her gün türlü sebeplerle korunmasız kalmaktadır.

Anne veya babasından birini veya her ikisini kaybeden 0-18 yaş arası çocuk yetim olarak kabul edildiğinde, bugün tüm dünyadaki yetim sayısının 140 milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir.

             61 milyonu Asya,

             52 milyonu Afrika,

             10 milyonu Latin Amerika,

             7,3 milyonu Doğu Avrupa ve Orta Asya coğrafyasında yaşayan bu çocukların yaklaşık 15,1 milyonunun her iki ebeveynini de kaybettiği belirtilmektedir” diye konuştu.

Sorgun konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Yekizincisi icra edilen Dünya Yetimler Günü’nde bütün dünya insanlığını öksüz ve yetime kol kanat germeye çağırırken, bu çocuklarımızı öksüz ve yetim bırakan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Savaş ve iç savaşların sonlandırılması, yoksullukla mücadele edilmesi ve bunlarla birlikte bütün dünya çocuklarına güzel bir gelecek bırakılması adına küresel çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Yüce dinimiz İslam’ın yetim hassasiyetinin ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz.

Zira Peygamber Efendimizin de bir yetim olduğu gerçeğinden hareketle bir yetimin başını okşamanın, yüzünü güldürmenin dinimizdeki yeri çok farklıdır. Bu münasebetle idrak etmekte olduğumuz Ramazan-ı Şerif içerisinde özellikle yetimler sevindirilmelidir. Türkiye’de devletimizle birlikte milletimiz farklı sebeplerden yetim kalmış çocuklarımızı bir emanet olarak görmüş ve yetimlere her daim şefkat elini uzatmış ve uzatmaya da devam etmektedir.

Dünya Yetimler Günü'ndeki sorumluluğumuzu yeniden hatırlıyor ve her birimizi bu sorumluluğa eğilmeye davet ediyorum.

Biz bugün Dünya Yetimler Gününü konuşurken hafta sonunda ABD, Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımı gündeme getirdi.

Irak, Afganistan, Suriye, Vietnam, Japonya ve daha birçok coğrafyada milyonlarca yetim ve öksüz ordusu oluşturan ABD en büyük soykırımcıdır. ABD, devletini kurarken Kızılderili yerlilerle başladığı soykırıma bugün farklı coğrafyalarda halen devam etmektedir.

Bir Dünya Yetimler Gününde; Irak’ta, Suriye’de, Afganistan’da, Vietnam’da, Kore’de Japonya’da… ardında on milyonlarca öksüz/yetimler ordusu bırakan ABD’nin soykırım iddiasını, bir suç bastırma ve iftira olarak görüyor, şiddetle kınıyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.