Siyasetin tartıştığı sıcak gündem  ‘Erken Seçim’

Millet İttifakı erken seçim için  “Kasım 2022” tarihine odaklanıp gün saymaya başlarken Cumhur İttifakı ise ısrarla “seçimler zamanında yapılacak” vurgusuyla erken seçim söylemlerine kapıları kapatıyor
Siyasetin tartıştığı sıcak gündem  ‘Erken Seçim’

MUHALEFET GERİ SAYIMDA

TBMM, 1 Ekim’de yeni yasama yılına “erken seçim” tartışmalarının ışığında başlayacak.  Cumhur İttifakı ısrarla “seçimler zamanında yapacak” vurgusunu yaparken, muhalefet ise erken seçimin kaçınılmaz olduğunu hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olması için bunun bir zorunluluk olduğu teziyle erken seçim gündemini “Kasım 2022” tarihini de vererek sıcak tutmaya çalışıyor.

YENİ YASA BEKLENTİSİ VAR

Yasama yılının ilk gündem maddeleri arasında seçim ve siyasi partiler yasasının olması bekleniyor. Özellikle seçim barajının düşürülmesi partilerin gündeminde olacak. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce gündeme getirdiği ve MHP tarafından da desteklenen yeni anayasa çalışmaları bu yasama yılının ana gündem maddelerinden biri olacak.

ÖZDEMİR: VATANDAŞ SEÇİM İSTEMİYOR

AK Parti Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir erken seçim söylemlerine ilişkin BBN Haber’e açıklamalarda bulundu. Erken seçimin Cumhur İttifakı’nın gündeminde olmadığını kaydeden Özdemir, “Erken seçim hem gündemde hem değil. Muhalefetin gündeminde. CHP ve ortakları erken genel seçim istiyorlar. Sürekli bunu dile getiriyorlar ve erken seçim için şartların oluştuğu iddialarıyla kendi isteklerini örtüştürmeye çalışıyorlar. Fakat yapılan anketlerde görülen o ki vatandaş herhangi bir erken seçime sıcak bakmıyor, erken seçim istemiyor. Muhalefetin talebi buna karşın vatandaşın soğukluğu söz konusu” dedi.

“MUHALEFET DEDİKODU ÜRETMEKLE MEŞGUL”

Cumhur İttifakı cephesinin seçimlerin 2023’te yapılacağını bildirdiğini kaydeden Özdemir, “Hem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli seçimlerin belirlenen tarihte yani 2023 yılında yapılacağının altını çiziyorlar. İktidarın ve MHP’nin gündeminde ise herhangi bir erken seçim yok. Şu anda iktidar canla başla pandeminin açtığı yaraları sarmaya çalışıyor, vatandaşın yaralarını sarmaya çalışıyor, kuraklık sorununu çözmeye çalışıyor. İktidar görevini yapmakla muhalefet ise ancak dedikodu üretmekle meşgul. Şu anda erken seçim gözükmüyor” diye konuştu.

“KARARI VERECEK OLAN CUMHUR İTTİFAKIDIR”

“AK Parti olası erken seçime hazır mı?” sorumuzu da yanıtlayan Özdemir, “AK Parti seçim akşamı diğer seçim için çalışmalara başlar. Şu an anketlere baktığımızda pozisyonun çok fazla değişmeyeceğini değişse bile iktidar lehine değişeceğini görüyoruz. Muhalefetin performansına bir bakın. Basının önüne parti sözcüsünü çıkarıp konuşturmaktan ibaretse biz onu da fazlasıyla yapıyoruz. Anketlerden ibaretse anketler de elimizde. Dolayısıyla muhalefet boş atıp dolu tutuyor. Erken seçim kararını verecek olan Cumhur İttifakı’dır, Cumhur İttifakı’nın da kararı ortadadır” ifadelerine yer verdi.

“AK PARTİ SEÇİMDEN BİRAZ DAHA KAÇACAK”

İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş ise erken seçim ihtimalinin olduğunu ve 2022 sonunda seçim olabileceğini ifade ederek, “Muhalefet olarak erken seçime biz hazırız. İktidar hazır değil. Bunu biz görüyoruz. Ak Parti’nin taban siyaseti yapamadığını görüyoruz. Sayın Erdoğan’ın teşkilatlarına sürekli çağrı yapması da bunu gösteriyor. Beklemedikleri kadar ağır tepki alıyor. Vatandaş ekonomik olarak sıkıntıda. Artık ülkenin yönetilemez hale geldiğini hissediyor. Hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Kiralar, sorunlar, pandemi ile yapılan mücadele yetersizliği. Sadece ekonomik değil sosyal sorunlarda mevcut. Görünen o ki toplum artık Ak Parti iktidarını sonlandırmak için seçimi bekliyor. Ak Parti seçimden biraz daha kaçacak. Yeni seçim kanunun değiştirecek bir yol arıyorlar. Bütün siyaset uzmanları iktidar partisi seçime birkaç yıl kala seçim kanununda değişiklik yapıyorsa bu sıkıntında olduğunun en önemli işaretidir der. Zaten bütün anketler Ak Parti’nin sürekli kan kaybettiği ve oylarının düştüğünü gösteriyor. Biz bunu alanda da görüyoruz. Ak Parti seçime hazır değil. Erken seçimi yapamaz. Ama bir yıl sonrası erken seçim, ihtimali var. 2022 yılı sonu itibariyle seçim olma ihtimali var” diye konuştu.

“SEÇİMDEN KIYAMETE KADAR KAÇAMAZLAR”

CHP Milletvekili Abdüllatif Şener de Türkiye’de erken seçim koşullarının olduğunu kaydetti. Şener, “Türkiye’de erken seçim şartları var. Koşullar erken seçime zorluyor. Hükümet ve Erdoğan’ı zorlayan konular var. Beklemeye ihtiyaç duyduğunu zannediyorum. 2023 olmadan Türkiye erken seçime gidebilir. İktidarın seçime hazırlığı ülkenin iyi olmasına bağlıdır. 3-4 gündür Konya’da dolaşıyorum.  Vatandaş, iktidardan muzdarip. Bizden ülkeye sahip çıkmamızı istiyorlar. Yandaş vatandaşlar bile kürsüleri sallayın diyorlar. Beklentileri değişmiş bir seçmen kitlesi var Konya’da. Bu hükümet politikalarından mutlu olunmadığını gösteriyor. 3-4 gün içerisinde Konya’da gezdiğim süre zarfında bize bu kadar zarar veren bir kriz görmedik cümlelerini duydum. Bu krizin eskiye nazaran daha ağır geçtiğini vatandaş söylüyor. Seçimden kıyamete kadar kaçacak imkânı yok. Biz seçime hazırız. Süreç içerisinde 1 senedir milletvekillerimiz Türkiye’yi tarıyor, genel başkanımız yoğun bir şekilde geziyor. Bu seçimlerde muhalefetin avantajlı olduğunu düşünüyorum. Önceki seçimlerde muhalefetin kendisini ifade edebileceği medya yoktu. İktidar medyaya el koymuş vaziyetteydi. Düşüncelerini vatandaşa ulaştırmasında zorlukları vardı. Sosyal medyanın izlenilirlik oranı yükseldi. Vatandaş artık iktidarın palavralarını duymak istemediği için inandırıcı kanallara yöneliyor. Bu muhalefet açısından büyük avantajdır” dedi.

 

Ayşegül Ertul Mıhoğlugil / ÖZEL

Siyasetin tartıştığı sıcak gündem  ‘Erken Seçim’

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.