Türk Siyasetinde Dönüm Noktası: 2003 Siirt Seçimleri
Takvimler 9 Mart 2003’ü gösterdiğinde Siirt'te yapılan milletvekili yenileme seçimlerinde üç milletvekilliğini alan, iktidardaki AK Parti'nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da parlamentoya girdi.
3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin zaferi ile sonuçlandı. AK Parti, seçimlerden yüzde 34.28 oy oranı ve 363 milletvekili ile çıktı ve tek başına iktidar oldu. Ancak AK Parti'nin zaferi, seçim yasağı bulunan Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'e girememesiyle gölgelendi. Yüksek Seçim Kurulu, Pervari ilçesi Doğanköyü'nde 17, 18 ve 19 no'lu sandıklarda kurullar usulünce oluşturulmadığı için oy kullanılamadığı gerekçesiyle, 2 Aralık 2002'de, Siirt'te seçimlerin yenilenmesine karar verdi.
YSK, CHP Milletvekili Ekrem Bilek, AK Parti Milletvekili Mervan Gül ve Bağımsız Milletvekili Fadıl Akgündüz'e ait milletvekili tutanaklarını da iptal etti. 9 Mart 2003'te yeniden yapılan milletvekili seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi üç milletvekili çıkardı. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22'nci Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamentoya girdi. AK Parti'den Öner Gülyeşil ve Öner Ergenç de milletvekili oldu. AK Parti'nin Siirt'te kazandığı üç milletvekilliği ile parlamentodaki sandalye sayısı 362'den 365'e yükseldi.
Kesin sonuçlar, 11 Mart 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, 11 Mart’ta TBMM'de yemin etti ve Başbakan Abdullah Gül, yerini Erdoğan'a bırakmak üzere, 58'inci hükümetin istifasını sundu.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, aynı gün, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hükümeti kurma görevini verdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 59'uncu hükümeti, Erdoğan tarafından 14 Mart 2003'te kuruldu. 3 Kasım 2002 seçimleri sırasında hakkındaki kapatma davası süren AK Parti, Cumhuriyet tarihinde başbakan adayı belli olmamasına karşın iktidarı kazanan ilk parti oldu.
1987 genel seçiminden beri ilk kez bir parti tek başına iktidara geldi. AK Parti, 1950'den sonra tek başına iktidara gelen dördüncü parti oldu. Daha önce DP üç, AP ve ANAP da ikişer kez tek başına iktidara gelmişti. AK Parti, 1957'den bu yana tek başına iktidara gelen partiler arasında en fazla milletvekili çıkaran parti oldu. 1957'de Demokrat Parti 419 milletvekili çıkarmıştı. AK Parti'yi iktidara taşıyan oyların merkez sağdan kaydığı görüldü. AK Parti, her üç seçmenden birinin oyunu aldı ve Milli Görüş çizgisinden doğan bir parti ilk kez tek başına iktidar oldu.
Siyaset bilimcilere göre, ekonomik kriz sonrası beklenen sosyal patlama seçimlerde yaşandı. Kriz ve geniş halk kitleleri üzerindeki etkisi ile yolsuzlukların merkez sağ partilerin tabanlarında yarattığı tepki AK Parti'nin başarısının ana nedeni olarak yorumlandı. 1999 seçimlerinde parlamento dışı kalan Cumhuriyet Halk Partisi, bu kez yüzde 19.39 oy oranı ile 178 milletvekili çıkardı. 3 Kasım 2002 seçimlerinden parlamentoya, 1946'dan sonra ilk kez sadece iki parti girebildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.