Konya’ya ilk tramvay bu tarihte geldi. Vagonları atlar çekiyormuş
Konya bugünlerde yapılmakta olan yeni banliyö ve tramvay hatlarıyla gelecek on yıllara güçlü bir toplu taşıma hattı altyapısıyla hazırlanıyor. Türkiye’nin coğrafi olarak en büyük, nüfus bakımındansa 6. büyük şehri olan Konya, 1972 yılından bu güne şehir merkezini Selçuk Üniversitesi Kampüsüne bağlayan 21 kilometrelik Alaaddin-Selçuk Üniversitesi hattı ve yapım çalışmaları 2015 yılında tamamlanan 6,5 kilometrelik Alaaddin – Adliye hattı toplu taşımada gelişmiş hafif raylı sistem ağıyla öne çıkıyor.
Atlı Tramvaylardan 60 Kilometrelik Modern Hafif Sistem Ağına
Yeni hatların inşası içinsen Konya’da çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Şehir trafiğinin azaltılması ve yoğunluğu düşürülmesi için hafif raylı sistemlere yatırımlar tam gaz devam eden Konya Büyükşehir Belediyesi , Konya Şehir Hastanesini Yeni Sanayiye bağlayacak 11. 2 kilometrelik tramvay hattı için düğmeye bastı. Büyükşehir Belediye tarafından yapımı onaylanan 16,5 kilometrelik Barış Caddesi Tramvay Hattı ise yapımı kesinleşen bir diğer projelerden biri olarak, Konya'nın toplu taşıma altyapısını daha da güçlendirecek ve ulaşımda önemli bir rahatlama sağlayacak. Kesinleşen ve yapılmakta olan projelerin bitmesiyle birlikte şehirdeki tramvay yolu uzunluğun 55 kilometreyi aşması bekleniyor.
Konya’nın İlk Tramvayı 108 Yıl Önce Geldi
Günümüzde gelişmiş ve köklü bir tramvay hattı raylı tramvay altyapısına sahip olan Konya’da 100 yıldan fazla bir süre önce tramvayların atlar tarafından çekildiğini biliyor muydunuz? Şehrin toplu taşımadaki kaderini değiştirecek atlı tramvayların ilk olarak Osmanlı zamanında 1. Meşrutiyetten hemen sonra merhum Belediye reisi Muhlis Koner’in girişimleriyle 1917 yılında başka bir Osmanlı şehri olan Selanik’ten getirilerek Konya’ya kazandırılmıştır.
Arapoğlu Makası’nın İsmi Buradan Geliyor
O yıllarda atlı tramvay, Konya Tren İstasyonu'ndan sonra şehir içine iki kol halinde ile uzanmaktaydı. İstasyonda çift makasla başlayan kolun biri bugünkü duruma göre Gazi Lisesinin(Konya Lisesi) önünden geçer, daha sonra Atatürk müzesini takiben eski Park sineması önüne gelirdi. Park sineması ile eski ordu karargahı binası arasındaki bu yerde ikinci bir makas vardı. Ayrıca bu civarda zamanın buğday tüccarlarından gayri Müslim Arapoğlu’nun evi bulunduğundan buraya makasa Arapoğlu Makası denmiştir.
Tramvay çeken atlar ise bir zamanların piyasa körüklü arabalarının zayıf ıskarta atlarından farksız olup, çoğu bakımsızlıktan kaburgaları çıkmış, yürümeye dermanı yok hayvanlardı. Gazi Lisesine(Konya Lisesi) doğru gidiş biraz inişli, çıkışlı olup bu inişi çıkarken yolcuların bir kısmı inerek hayvanlara yardım ederlerdi.
Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.