Çarşaf böreği nasıl hazırlanır? İşte çarşaf böreğinin çok daha lezzetli olmasını sağlayan 10 adım
Bu püf noktalarını dikkate alarak çarşaf böreğinizi çok daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Denemekten çekinmeyin ve sevdiklerinize enfes bir lezzet sunun!
Çarşaf böreği, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İncecik yufka katları arasına peynir veya kıyma harcı konularak hazırlanan bu lezzet, özellikle misafir sofralarının vazgeçilmezidir. İster çay saatlerinde, ister özel davetlerde tercih edilen çarşaf böreği, yapımıyla da oldukça dikkat gerektiren bir tariftir. İşte çarşaf böreğinin çok daha lezzetli olmasını sağlayan 10 adım:
ÇARŞAF BÖREĞİ TARİFİ MALZEMELERİ
Aşağıdaki malzemeleri kullanarak hazırlık aşaması 1 saat 30 dakika, pişirme aşaması ise 35 dakika kadar süren 12- 14 kişilik çarşaf böreği hazırlayabilirsiniz
Çarşaf böreği tarifi için gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir:
- 2,5 su bardağı ılık su
- 1 kilo un
- Tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 su bardağı sıvı yağ (yufkaları yağlamak için)
- 4 tane büyük boy patates, 1 tane küçük boy soğan, 1 çay bardağı sıvı yağ, tuz, karabiber, kimyon (iç harcı için).
ÇARŞAF BÖREĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
Çarşaf böreğinin yapım aşamaları özellikle böyle bir tarifi ilk kez deneyecek olanlar için zor olabilir. Ancak aşağıda ayrıntılı bir şekilde açıklayacağımız yapım aşamalarını doğru bir şekilde takip etmeniz durumunda, hamur işleri ile alakanız yok ise de müthiş lezzetli bir çarşaf böreği hazırlayabilirsiniz.
Çarşaf böreğinin yapım aşamaları sırası ile şu şekilde:
- Unun tamamını derin bir yoğurma kabına alın ve ortasına hafif bir çukur açın.
- Çukurun içine tuzu, sirkeyi ve azar azar olacak şekilde ılık suyu ekleyin.
- Kulak memesinden daha yumuşak ancak ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin.
- Hazırladığınız hamuru 8 eşit parçaya bölün. Ardından ise tüm bezelerin üzerini nemli bir bez ile örtüp 10- 15 dakika kadar bekleyin.
- Hamurunuz dinlenirken iç harcın yapımına geçin. Patatesleri soyup yıkayın ve tuzlu suda haşlayın. Ardından patatesleri rendeleyin veyahut da ezin. Baharatları da ekledikten sonra iç harcı soğuması için bir kenara alın.
- Dinlenen bezeleri oklava yardımı ile yaklaşık olarak tabak büyüklüğünde olana kadar açın. Tüm yufkaları sıvı yağ ile yağlayın ve üst üste koyu streç ile kapatın.
- Streçlediğiniz yağlı yufkaları yaklaşık olarak 30 dakika dinlendirin. Bu sayede hamur kendini salacak ve çok daha kolay açılacaktır.
- Her bir yufkayı kenarlarından çekiştirerek açın ve iç malzemeyi kenarlara serpip yufkayı rulo şeklinde sarın.
- Tüm yufkaları bu şekilde hazırladıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine dizin.
- Böreğinizi önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 30- 35 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!
ÇARŞAF BÖREĞİNİN PÜF NOKTALARI
Çarşaf böreğinin en önemli püf noktası hamurudur. Hamurun mutlaka kulak memesinden daha yumuşak olması ve ele yapışmaması gerekir. Ayrıca hamurun dinlendirilmesi de son derece önemlidir.
Çarşaf böreğinde yufkaların yırtılmadan açılabilmesi için unun mutlaka böreklik un olması gerekir. Ayrıca yufkaların iyice yağlanması ve bir süre de o şekilde dinlendirilmeleri, yırtılma ihtimalini en aza indirecektir.
Kaynak: Milligazete.com.tr
Kaynak:BBN