İyi bir bıçak nasıl anlaşılır?

İyi bir bıçak nasıl anlaşılır?

Kurban bıçağı nasıl olmalı? Her bıçak aynı mıdır? Alırken en önemli noktalar nelerdir? Peki iyi bir bıçak nasıl olur? İyi bir bıçakta olması gereken temel özellikler nelerdir? Kasaplar hangi marka bıçak öneriyor? En iyi bıçak markaları hangileri.

Kurban Bayramı yaklaşırken, 3 bin lirayı bulan yüksek kasaplık ücretlerini ödemek istemeyen ve “ben kendi işimi kendim yaparım” diyen vatandaşlar, canlı hayvan kesme, deri yüzme ve et işleme için uygun bıçak arayışına girdi. Bizi yarı yolda bırakmayacak et bıçağı, kurban bıçağı, kasap bıçağı gibi aramalar arttı.

Peki kurban bıçağı nasıl olmalı? Her bıçak aynı mıdır? Alırken en önemli noktalar nelerdir?Peki iyi bir bıçak nasıl olur? İyi bir bıçakta olması gereken temel özellikler nelerdir? Kasaplar hangi marka bıçak öneriyor? En iyi bıçak markaları hangileri.

İşte aradığınız soruların yanıtları…

47630-12-pic5.jpg

Öncelikle Pirge, Wusthof, Arcos, Zyliss, Sürmene, Zwilling, Kai, Victorinox, Kyocera, WMF, Emsan gibi markalar, koruyucu ve paslanmaz çelikten oluşan en keskin özelliklere sahip bıçak markaları olarak biliniyor.

Kesici ve delici özelliğiyle bıçaklarda en ufak bir hata kesiklere neden olabilir. Bu yüzden bıçağı kullanırken oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Temel kural bıçağın sivri yüzünü açıkta bırakmamak. Alırken eliniz kesilebilir. Bıçağın sap kısmını tutarak kesim işlemini gerçekleştirmek gerekiyor. Diğer elinizden destek alırken de bıçak ve eliniz arasında her zaman güvenli bir mesafe olmasına dikkat edin. Bıçağı muhafaza etmek için de bir bıçak standı almak en idealidir.

durmaz-plastik-sapli-bicak-no-1kasap-bicagi-1-adet-1050070335030706.jpeg

İYİ BİR BIÇAK NASIL OLMALI?

İyi bir bıçağın oldukça keskin olması gerekiyor. Bıçaklar aynı derecede bilenip, aynı keskinliğe ulaşsa bile kesimler arasında fark olabilmektedir. Bıçağın kesimini sağlayan çeliğe verilen sudur. Yani çeliğin kalitesine bağlıdır. Bazı bıçaklar düşürüldüğünde veya kemiğe denk geldiğinde performansını kaybeder. Bilemek de masatlamak da çoğunlukla işe yaramayabiliyor. İyi bir bıçakta birinci şart alınacak bıçak kaliteli çelikten imal edilmiş, sulama işlemi iyi yapılmış, iyi bir ağza sahip ve masatla keskin hale gelebilecek bıçak olmalı.

İkinci olarak bıçağın rahat olabilmesi için sap kısmının kaliteli ahşaptan üretilmesi gerekiyor. Eğer sap kısmı plastikten üretilmişse kesme işlemini yaparken zorlanabilirsiniz ve eliniz ağrıyabilir. Tabi son dönemde teknolojinin de gelişmesiyle kaymaz sap olarak da bilinen fibrox saplar da tahta sapa göre daha çok tercih edilmeye başladı.

gettyimages-865386246-1556288103.jpg

Bıçakta kaymaz sap çok önemli zira hayvanın eti ve yağına temaslardan sonra eliniz kaygan hale gelecektir. Eğer bıçağınızın sapı kayganlaşırsa bu yaralanmalara sebep olabilir. Fibrox saplar zımparamsı hissi ile elde kaymadan rahat bir tutun sunacaktır.

Bıçakta ağırlık da önemli. Ağır bir iş yapan kasaplar için ideal bıçak ağırlığı 150-160 gramı aşmamalı. Daha fazlası bıçak kullananı bir müddet sonra yoracaktır.

cooking-knives-by-nick-wheeler.jpg

Kasap bıçağının boyu da önemlidir. Boydan kasıt ise sapı hariç çelik uzunluğudur. Bıçağın uzunluğu 13-17 santimetre olmalı. 18 cm ve üstünde bıçak kontrolü zorlaşmaktadır. Uzun bıçakları kontrol etmek de daha fala tecrübe ister. Bıçağın sırt kalınlığı da 2-2.5 mm olmalı. 3 mm veya daha kalın bıçaklar zamanla bilendikçe hantallaşır. Kesim gücü azalır dolayısıyla da verimi azalır.

aaa.jpg

Kaynak:Veli SÖYLEMEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.