Vizesiz tatil cenneti olarak biliniyor! Doğası ve misafirperver halkı hayran bırakıyor
Balkan coğrafyasının gizli kalmış bir incisi olan Kuzey Makedonya, zengin tarihi dokusu, etkileyici doğal güzellikleri ve sıcakkanlı insanlarıyla keşfedilmeyi bekleyen bir ülke konumundadır. Doğu ve Batı'nın buluşma noktasında yer alan bu topraklar, her adımda tarih kokan sokakları, mistik manastırları ve eşsiz manzaralarıyla ziyaretçilerini adeta büyülemektedir.
Kuzey Makedonya, tarihi ililklerinize kadar hissedebileceğiniz ülkelerden biri. Türkiye’ye konum olarak fazlasıyla yakın olan Makedonya’ya ister uçakla, ister kendi aracınızla gidebilirsiniz.
1913 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu toprağı olan Makedonya’nın çoğu şehrinde Osmanlı izlerini görmeniz mümkün. Birkaç günlük izin alıp her şeyden uzaklaşmak isteyenler için muhteşem bir rota.
ÜSKÜP
Vardar Nehri’nin ikiye ayırdığı Makedonya’nın başkenti Üsküp ya da Makedonların Skopje adını verdiği şehir aynı zamanda ülkenin başkenti. Nehir üzerindeki tarihi köprüler, meydandaki tarihi kişiliklerin heykelleri ve Üsküp Kalesi görülmeye değer.
Şehirde adım başı heykel ile karşılaşabilirsiniz. Üsküp’ün “Heykeller Şehri” olarak öne çıkma nedeni ise Üsküp 2014 Projesi’nden ileri geliyor. Avrupa kentlerinin ihtişamlı görünümünü yakalayabilmek adına 2011 yılında başlatılan proje ile şehir baştan aşağı revize edilmiş. Kent merkezine devasa boyutlarda heykeller dikilirken, kentin birçok yerine müzeler inşa edilmiş.
OHRİD
Makedonya'nın en büyüleyici şehirlerinden biri olan Ohrid, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Ohrid Gölü'nün kıyısında yer alan bu şehir, antik tiyatrosu, Orta Çağ'dan kalma kiliseleri ve Osmanlı döneminden kalan sokaklarıyla adeta bir açık hava müzesi gibi. Ohrid Gölü'nde tekne turu yaparak manastırları ziyaret edebilirsiniz.
MAKEDONYA'DA NE YENİR?
Geleneksel Makedon yemekleri arasında; kuzu etinden yapılan güveçler, kıymalı dolmalar, kebaplar, turşu görmek mümkün. Neredeyse tüm yemeklerinde soğan, sarımsak ve biber bulunan Makedon mutfağı Türk damak tadıyla da oldukça benzer. Ancak Makedonların kebabı Türklerin kebabından oldukça farklı… Kebap diyince kafamızca canlanan Adana ve Urfa kebabın aksine Makedon halkı Türkiye’de oldukça sevilen İnegöl köfteyi ‘kebap’ olarak adlandırıyor.
MAKEDONYA'DA GECE HAYATI VE KAFANA KÜLTÜRÜ
Makedonya'nın başkenti Skopje, gece hayatıyla da ünlüdür. Şehirdeki barlar, gece kulüpleri ve kafeler, canlı müzik performansları ve eğlenceli etkinliklerle doludur. Makedon halkı akşamları 'Kafana' adını verdikleri meyhanelerde, Balkan müzikleri eşliğinde yemeklerini yedikten sonra meyve rakısı olan Rakija'yı severek içiyorlar. Türk rakısının aksine küçük kadehlerde, sussuz ve mezesiz içmeyi tercih ediyorlar.
Kaynak: Cumhuriyet
Kaynak:BBN