Av. İbrahim Cihat TANRIKULU

Av. İbrahim Cihat TANRIKULU

SUNİ GÜNDEMLER

SUNİ GÜNDEMLER

Aslında ülkemizde sıklıkla yaşandığı üzere bu dönem de bir takım adli olaylar, süren soruşturmalar ve görülen davalar üzerinden suni, gelip geçici gündemler oluşturuluyor, toplumun algısı belli yönlere çekiliyor.

Bir takım hususlara gereğinden fazla odaklanılması sağlanırken bir takım konuların ise gündemde kalmaması ve ya unutulması da bu suretle sağlanmış oluyor.

Geçtiğimiz hafta Polat ailesi gündemde iken Dilan Polat ve Engin Polat’ın tahliye edilmeleri eleştirilirken daha sonrasında Narin kızımızın katledilmesi ve şimdi de Jahrein’in tutuklanması gündemde.

Görülen davaların bu derece gündemde olmasının da doğru olmadığı bir gerçek.

Elbette ki bu tarz adli olaylar toplumda bir farkındalık ve duyar oluştururken sabah-akşam-öğlen haber kanallarında, tartışma programlarında, sabah programlarında yer alması adli makamları ve yargı unsurlarını da olumlu ve ya olumsuz etkilemektedir.

‘’Basit insanlar şahısları, akil insanlar ise vakıaları tartışırlar’’ sözünde olduğu gibi; gelişmemiş ülkeler de şahısları tartışırken gelişmiş ülkeler ise şahısları bir kenara koyup sistem ve olaylar hakkında yorum getirerek iyileştirmeler üzerine çalışırlar.

Ülkenin hakim, savcıları da adalet ve hukuk üzerine etki altında kalmaksızın vicdanları ile karar verirler.

Velhasıl kelam, oluşturulan suni gündemlerle vatandaşın esas dert ve sıkıntıları unutturulmaya çalışılıyor ve kamunun kurumları da toplumsal tepkileri en aza indirmek için güç ve enerjisini bu suni gündemlere harcamak zorunda kalıyor.

Geçtiğimiz günlerde gariptir bir husus dikkatimi çekti, süren davalar öylesine basın tarafından işleniyor ki hemen her programda katılımcılar bu konuların üzerine yorum yapıyor.

Bir televizyon tartışma programında ekonomi profesörü olan şahıs dahi Narin kızımıza ilişkin süren adli süreçler hakkında değerlendirmelerde bulunuyor. Elbette her insanın fikri olabilecektir fakat bir ekonomi profesöründen toplum hukuki olarak değil, alanı olan konular üzerinden fayda sağlamalıdır.

Konu başlığında da yer aldığı gibi suni gündemler bizleri gereğinden fazla meşgul etmekte ve çok hızlı değişerek hafızamıza da zarar vermektedir.

Aynı zamanda genel geçer ve topluma faydası olmayan gündemler asıl konuların da unutulmasına ve göz ardı edilmesine sebep olmakla beraber ESAS OLAN SORUNLARIN VE KAYNAKLARININ DA KONUŞULMASINI ERTELEMEKTEDİR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. İbrahim Cihat TANRIKULU Arşivi