Dilanur Betül Devir

Dilanur Betül Devir

Ahlaklı ticarete çok ihtiyacımız var

Ahlaklı ticarete çok ihtiyacımız var

Allah Resûlü (s.a.s.) ihtiyaçlarını temin etmek için zaman zaman Medine pazarına giderdi. Alışveriş yapan insanları izler, onlarla sohbet ederdi. Yine bir gün pazar yerinde dolaşırken bir buğday satıcısı dikkatini çekti. Kuru görünen buğday yığınına elini daldırdı. Ancak çuvalın altı göründüğü gibi değildi. Parmakları ıslanan Peygamberimiz, satıcıya bu ıslaklığın sebebini sordu. Adam buğdayların yağmurdan ıslandığını söyledi. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem Efendimiz, “Öyleyse insanların görmeleri için ıslak olan kısmı üste koyman gerekmez miydi?” buyurdu ve şöyle uyardı: “Bizi aldatan, bizden değildir!”

****

Günümüzde iş dünyası, ticaret erbabı ne yazık ki daha fazla kazanma hırsıyla bazı değerlerimizi hiçe sayıyor. Oysa sadece ekonomik başarılarla değil, aynı zamanda etik değerlere uygun bir şekilde hareket ederek uzun vadeli başarı amacı güdülmelidir. Ahlaklı ticaret, sadece kâr amacı gütmeyen bir yaklaşım değil, aynı zamanda müşteri güvenini kazanmak, sürdürmek ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmek anlamına gelir.

Etik değerlere uygun ticaret yapmak çok çok önemli. Bu, sadece bir şirketin kârını artırmakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadeli müşteri sadakati ve toplumun genelinden gelen olumlu bir algı yaratma potansiyeli taşır.

Bizim buna ihtiyacımız var. Ticari ahlakı edinip toplumsal bir yaşam biçimi haline getirirsek pahalılık da kalmaz, zarar etmek de!

****

İşletmeler, faaliyetleri ve ürünleri hakkında şeffaf olmalı ve müşterilere doğru bilgi sunmalıdır. Müşterilerin şirketle ilgili doğru ve güvenilir bilgilere erişimi olduğunda, güven oluşturmak daha mümkün olur.

Müşteri memnuniyeti ön planda tutulmalı ve müşteri taleplerinin karşılanması için olağanüstü çaba sarf edilmelidir. Uzun vadeli müşteri sadakati, dürüst ve adil ticaretin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Yine aynı şekilde işletmeler, çalışan haklarına saygı göstermeli ve adil iş uygulamalarını benimsemelidir. Çalışanların ücret, güvenli çalışma koşulları ve işe alım süreçleri garanti altına alınması ve çalışanın güvende hissetmesi sağlanmalı.

***

Yine topluma ve çevreye karşı sorumluluklar unutulmamalı. Rekabet adil ve ahlaklı yapılmalı, komşu esnaf düşünülmeli, tüketicinin hakları da her daim gözetilmeli. Özetle ticaret en helalinden kar payları adil ve İslam ticareti ahlakına uygun belirlenerek yapılırsa ticaretimize, işimize ahlak ve bereket gelir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dilanur Betül Devir Arşivi